Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

beta 18:43, 18 paź 2012

Danuś o to

generalnie chodzi o to co tam w tą dziurę dać i czy ewewntualnie jest jakaś szansa na rabatę w tym miejscu?

myslałam o rabacie w kształcie półkola od domku drewnianego poczynając, a kończąc przy drewnianym płotku, jak Ty to widzisz Kochana?

będę Ci bardzo wdzięczna Danusiu za wszelkie sugestie
Gardenarium 19:38, 18 paź 2012

Półkole będzie dobre, Dałabym tam śliwę wiśniową na pniu, a pod nią kilka hortensji jednej odmiany, albo Limelight, albo Vanille Fraise. Na dole coś niskiego, żurawki, trawki, na lewo za świerkami może ekranik z cisa przy płocie jako tło i kilka dereni Ivory Halo, Takie modne ostatnio u nas, a pod nimi berberysy Stardust. ? albo Admiration?.

Instagram Ogrodowiska
Agacia 21:47, 18 paź 2012

Beatko, moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego, masz przecież miejsce! W 'dziurę' dosadziłabym zimozielonych iglaków (te małe świerki będziesz ciąć w żywopłot, prawda? To może dosadzić jednakowych na całej linii?), a przed nimi fioletowe drzewko? Dzięki temu nie masz 'dziury' wczesną wiosną czy jesienią, ale też jest ten kontrastowy element

Kompozycję, o której pisze wyżej Danusia (śliwa wiśniowa + hortensje) w wersji 'młódka' możesz zobaczyć u mnie, ostatnio podsadzałam tam trawki, więc powinny być gdzieś w pobliżu zdjęcia.
nieszka 00:13, 19 paź 2012

O widzę Betko że nowy rabata do zrobienia
Ja tam widzę jakoś żywopłot z krzewód liściastych - derenie tam widzę (variegata lub aurea - ma niesamowity świeży kolor
Masz cudny widok zapożyczony w postacu tego lasu i nie odgradzałabym się szczenie. Poza tym przydałab się jakaś przeciwwaga dla Twoich świerków.
beta 09:00, 19 paź 2012

bardzo dziekuję za pomoc

musiałam trochę myśli pozbierać

Daniusiu-jeżeli dobrze rozumiem to ta wiśnia w tą dziurę a ekranik z cisa na drewniany płotek?

Agatko byłam, zgapiłam jeżeli pozwolisz to zaraz skopiuje coby mi nie umknęło

Nieszko masz racje że przydałoby się coś liściastego, ale teren za nami do sąsiada należy , narazie nie słychać żeby chciał coś a nim robić, ale za kilka lat kto wie...

generalnie , podsumowując to co mamy do tej pory to tak -wiśnia jak najbardziej tylko że ona musiałaby byc chyba jakaś konkretna bo chyba kij nie rośnie?
-dereń Ivory Halo wpadł mi już w oko przy Zimozielonym, więc jak najbardziej
-horti -uwielbiam , więc Si
-berberysami się zbytnio nie interesowałam nigdy, ale ten Admiration jest poprostu cudny musze mieć

śliwę widziałbym na zakręcie, między świerkiem a jak zaczyna się płot drewniany, pod nią bajecznie by wyglądały horti, potem jak Danusia radzi żurawki lub trawy

dalej nie wiem co z dziurą-może tło jakieś, np cisy, lub świerki do kompletu i ten dereń?

kurcze że ja tego jakoś zwizualizować nie potrafię...

Gosia by się przydała
beta 09:03, 19 paź 2012

zgapione od Agatki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1043-ciasny-ale-wlasny?page=84

Agatka o to miejsce chodzi?
beta 09:24, 19 paź 2012

fajnie by było przy tworzeniu ogrodu żeby wszystkie jego części były spójne -takie moje przemyslenia

i tak się zastanawiam czy to co do tej pory zrobiłam takie jest? hmmm? chyba nie koniecznie...

więc jak zrobić żeby ogród stanowił całość?
beta 09:38, 19 paź 2012

znaleźć swój styl w ogrodzie-to wyzwanie!

Dziewczyny a czy nie uważacie , że to takie zbyt eleganckie mogłoby być dla mnie?

strasznie się miotam, ala mam całą zimę na przemyslenia i szukanie swojego stylu

buziaki
Tess 16:57, 19 paź 2012

beta napisał(a)

Dziewczyny a czy nie uważacie , że to takie zbyt eleganckie mogłoby być dla mnie?

strasznie się miotam, ala mam całą zimę na przemyslenia i szukanie swojego stylu

Normalnie masz szczęście, że moja noga tak daleko nie sięga, bo na kopa w ... zasłużyłaś!

Jak to za eleganckie dla Ciebie?

A co byłoby wystarczające, dostateczne, dopuszczalne, możliwe do przyjęcia? Zielone tujki, płożące jałowce i jakiś tam lepiej lub gorzej utrzymany trawnik?

Och, normalnie mnie wkurzasz!

Nie robimy ogrodów bylejakich. Bylejakie już mieliśmy. Ale to było przed erą Ogrodowiska. Teraz robimy ogrody piękne. Ogrodowisko zobowiązuje!

A jeśli chodzi Ci o to, że będzie zbyt elegancki w stosunku do ogrodów okolicznych, to powiem ci tyle: niech się sąsiedzi martwią, ze ich ogrody nie będą dostatecznie eleganckie!

Mój przedogródek, co mi go Danusia zaprojektowała, jest super elegancki (to nie chwalipiętstwo*, bo to nie moja zasługa, tylko Danusi). Taka samotna elegancja wśród przedogródków z tujami i samotną hostą (albo srebrnym płożącym iglakiem) na środku trawnika.

Ale ręczę, że w przyszłym roku to się zacznie zmieniać. Bo sąsiadki dotąd nie miały pojęcia, że tak może przedogródek wyglądać (tak jak i ja nie miałam, zanim na Ogrodowisko trafiłam).
Już niemal każda pytała, co to jest (żurawki). I każda, a nawet ich mężowie, chwaliła, że piękny. Nawet mój M. dostaje gratulacje za piękny ogródek!

Matka mojego M. mieszkająca obok nas, już zakontraktowała mnie na wiosnę do zrobienia jej przedogródka Bo jej taki bylejaki, stwierdziła

Więc rób ogród elegancko, podnośc poprzeczkę, wytyczaj w swojej miejscowości nowe wzorce!
Co będzie z korzyścią dla Ciebie (będziesz miała przecudny ogród), ale i dla otoczenia - bo też będzie piękniało.

Uff, ależ sie rozpisałam

Buziam I bez takich tekstów, bo choć to daleko, to pojadę i własnonożnie nakopię!

* jest takie słowo chwalipiętstwo???
beta 18:33, 19 paź 2012

yyyyyy...... Tersko, prawie z nóg mnie ścięło

już się tłumaczę, bo to wytłumaczenia potrzebuje.....

chodziło mi o to że za elegancki w sensie do mojej wiejskiej chaty, a nie że mi się nie podoba czy coś.....

po drugie, w zasadzie w nosie mam sąsiadów,ogród robię dla siebie

a że marudzę...no cóż....nie potrafię tego wytłumaczyć.....wybaczcie

nie raz mi się wydaje że ja poprostu nie mam szans na piękny ogród i poddaję pod wątpliwość wszystkie pomysły , ale to czasem...

wiesz, bo ja z tych co się lubią dręczyć

wybacz że Cię też zadręczam

a do skopania tyłka zapraszam

teraz jak czytam tego mojego posta to jakoś faktycznie on dziwnie brzmi.....ale nie miałam nic złego na myśli...mam nadzieję że nikt się też nie obraził nie daj boże .....

to raczej były sformuowania bardziej autodestrukcyjne, pogrązające, dobijające autorkę posta i poddające pod wątpliwość jej umiejętności ogrodnicze niż atak w kogokolwiek

teraz ja się rozpisałam,