Mazan...
Czyli wychodzi na to, że nie Promanal na cisy i choiny tylko roztwór tymolowy?
Znalazłam taki oto przepis.
Przepis na roztwór tymolowy /koncentrat/:
- 50g tymolu /o nim piszesz/,
- 200g spirytusu.
Rozpuścić tymol w spirytusie. Uwaga: tymol rozpuszcza się w ciepłym rozpuszczalniku. Na 1 litr cieczy pobrać 1 - 2 ml koncentratu do oprysku.
Do odkażania gleby stosować max. 5 ml/1l, podobną ilość przeciw ślimakom.
Zaznaczyłem, że tylko w ciepłym alkoholu ponieważ będą pływać płatki tymolu, a stężenie nie będzie odpowiednie, oraz na pewno wystąpią trudności /zapchane dysze/.
Podpowiedz proszę
w jakim terminie należy zrobić oprysk? Albo proszę podeślij link gdzie znajdę te wszystkie informacje

Także informacje jak zrobić wyciąg z krwawnika i wrotycza.
Mazan pozostałe rośliny wydają się zdrowe (Wiśnie Umbry, Buki, Grujecznik). Ale ten fakt, tak naprawdę będę mogła stwierdzić wiosną
Mam jednak problem z Ambrowcami. Na drzewach pozostały zaschnięte liście na zimę (5, 6, 7, 8 zdjęcie od dołu na 460 stronie w moim wątku

).
Moja
najulubieńsza Toszka

zasugerowała, że drzewa się ukorzeniły i wypuściły dodatkowe liście, w późniejszym terminie (mam nadzieję, że nic nie pokręciłam

). Te liście nie zdążyły się zestarzeć i nie opadły na zimę. Nie ukrywam, że nie wiem co ma począć z tymi nieszczęsnymi liśćmi, bo Ambrowce to nie Graby i chyba powinny wyłysieć na zimę
Bardzo chętnie wysłucham Twojej opinii na ten temat i może rady co z tym fantem począć

Pozwolisz, że Toszki w tym temacie cytować nie będę