Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:22, 02 mar 2017

Skoro Bogusia wyciągnęła mnie z czeluści forum to chociaż zdam krótka relację z wiosny u mnie. Bez szczegółów, bo sama ich nie znam . Przebiśniegi pną się ku górze, ale nadal są w stadium pąka. Nie wiem czy zakwitną w przewidzianym przez Hanię terminie bo słońca u mnie jak na lekarstwo. Z okna kuchni widzę pojedyncze kwiaty ciemierników i chyba kalina Dawn szykuje się do kwitnienia. Jakiś pierwiosnek pokazał pojedynczy kwiatek. Tu i ówdzie wyłażą liście tulipanów.
Ucieszyłam się bo przezimowała werbena patagońska. Zabrałam się za porządki i wyrywanie suchych badyli, okazało się że w ziemi są zielone listki. Więc większość wycięłam a korzonki pozostały. Ciekawa jestem czy coś z nich będzie.
Zdjęć aktualnych nie ma bo nie mam czasu żeby coś pstryknąć.
Pozdrawiam wszystkich przedwiosennie.
hanka_andrus 21:24, 02 mar 2017

U mnie tez się wszystko opóźnia, tak, że nie bedziemy biadolić i czekamy. Do Wielkanocy w tym roku daleko, a wtedy najwyraćźniej ciepło juz u nas będzie. A jaki ja Tobie termin podawałam? Mus się cofnąć.
18:29, 05 mar 2017
Jola, mój ostatni wpis był o zimie, napiszę kilka zdań, żeby zatrzeć to wspomnienie
Ja, to tak "pasożytuję" w różnych wątkach , nie udzielam się, a korzystam z cudzej wiedzy i doświadczenia.
Rozpętałaś burzę w temacie kuklików i mam teraz listę odmian, podaną przez Ewę jak na tacy. O powojnikach bylinowych dowiedziałam się u Ciebie, a Agastache już zawsze łączę z Tobą, będę je miała w przyszłości. Dziel się dalej wszystkim, co tylko możliwe, bo nawet nie przypuszczasz jaka to dla innych korzyść. Właśnie tak przekazana wiedza zapada w pamięć.
Nie żebym tylko szła na łatwiznę, ale jakiś impuls się przydaje

(post nie wymaga odpowiedzi, ani komentarza, szczególnie przez zapracowanych i cierpiących na deficyt czasu )

Joku 20:12, 05 mar 2017

Miło komuś kojarzyć się z tak urodziwym kwiatkiem jak agastache, dziękuję . Wcale nie pasożytujesz. Mnie zawsze cieszy twoja obecność na forum. Zima już minęła, przynajmniej ta sroga. Teraz już kwitną przebiśniegi więc początek wiosny mamy na fest. Albo na sicher .

PS! Przypomniało mi się że wypatrzyłam dzisiaj kwitnącego iryska. To była dla mnie miła niespodzianka. Chyba jeden z tych, które w ubiegłym roku posadziłam z donicy do gruntu. Szkoda tylko że jego urok niknie w bałaganie spowodowanym przez trzcinniki. Może jutro uda mi się posprzątać.
vita 12:50, 18 mar 2017

Hej Dziękuję za pomoc truskawkową Na jednym ze zdjęć pokazujesz potężną barbulę. Jak długo ją masz, zabezpieczasz na zimę? U mnie ostrzejszy klimat, dwa razy sadziłam i wypadała.
A jak wiosna tegoroczna?
Joku 10:35, 19 mar 2017

Vito, o barbuli napiszę u ciebie.
Wiosna rozkręca się powoli, ciągle zimnawo, noce z przymrozkami, we dnie deszcz. Ale taka pogoda ma swoje plusy, bo kwiaty nie przekwitają zbyt szybko.

Pozwoliłam sobie skopiować od Miry polecane przez Justynę adresy ogrodowe we Wrocławiu i okolicach. A nuż się przyda

Mira - może trochę podpowiem ws możliwości zakupowych. Będziesz w samym Wrocławiu, czy po drodze gdzieś? Jak jedziesz dalej, to napisz gdzie, bo w okolicy Wro też jest kilka szkółek i może dopasujemy coś do Twojej trasy.
Ach samym Wro:
- jest punkt przy Botaniku
- dwa Kwiatony (Kosmonautów i Opolska)
- na Bielanach szkółka Kaczergis z oryginalnymi różami od Austina (Wrocławska)
- w Psarach Zielone Centrum, największe centrum ogrodnicze w okolicy
To kilka tych, które odwiedzam
hanka_andrus 11:47, 19 mar 2017

Joluś podziękowanie za troskę o moje zdrowie. Niestety padł mi równiez telefon. Jak nie urok to przemarsz wojsk.
mirkaka 08:32, 21 mar 2017

Jolu a może masz gdzieś zdjęcie sadźca u Ciebie, rośnie tak jak piszą na 2 m ?
Bogdzia 19:55, 21 mar 2017

U mnie na przebisniegach juz pierwsze oznaki przekwitania, juz mi żal że znów na nie cały rok trzeba bedzie czekac.Szkoda ze nie zrobiłas zdjec.Pozdrówka.
Joku 20:05, 21 mar 2017

Mój sadziec nie jest zbyt okazały. Pierwsza przyczyna jak mi się wydaje: ma za mało wody (ponoć lubi dużo). Staram się podlewać, ale nie zawsze mi wychodzi. Druga możliwa przyczyna: niższa odmiana (też ponoć takie są). I jeszcze jedna możliwa przyczyna: mało żyzna ziemia. Nie kopię takich dołów jak ty przy sadzeniu roślin bo własnego kompostu dorobiłam się dopiero w ubiegłym sezonie. Znalazłam zdjęcia na którym nieco go widać, to te trzy badyle o ciemnych łodygach za żółtym iglakiem. Na drugim zdjęciu kwitnący. Nie osiągnęłam większych rozmiarów (wysokość) niż ok. 1 metr. Chciałam go przesadzić / podzielić w inne miejsce, ale w ubiegłym roku mi nie wyszło.