Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Ewa777 19:33, 04 kwi 2017

Jolu, masz trochę kwiatków wiosennych
Mam takie tulipany z paseczkami na liściach, ale moje jeszcze nie kwitną
vita 19:50, 04 kwi 2017

U mnie ta nie kalina nie zakwitła, mam ją drugi rok. Ile lat ma twoja i jaki ma pokrój?

Piękna wiosna u Ciebie Z pielęgnacją na początku sezonu zawsze tak jest, myślimy, że nie poradzimy i wołamy pomocy. Też tak mam
Joku 20:12, 04 kwi 2017

Haniu, skrętniki mam od Mirki (Mirkaka), rozdawała hojnie na spotkaniu u Iwony (Iwk4). Basi ciągle zalegam z sadzonką jednego skrętnika o bardzo ciemnych kwiatach. W zeszłym roku niemal padł, ale jakoś się zreanimował. W tym roku mam nadzieję że jakoś razem damy radę . Pisałam o nim kilka razy więc pewnie wbił się tobie w pamięć.

Iwonko, moje lawendy nieźle. Viva dobrze znosi zimy, ma piękny stalowy kolor i tworzy latem u mnie szpaler przy ścieżce. Niestety, powoli wypadają mi pojedyncze krzaczki więc albo zamienię w przyszłości na jakąś inną odmianę albo będę uzupełniać braki. Mam jeszcze trzy krzaczki jakiejś innej odmiany NN, o mniej urodziwym wyglądzie zimą i wiosną. Też żyje. Jeszcze jej nie przycięłam.

Ewa, sadziłam wg zaleceń GorAni (w Kamiennym Kręgu od początku) więc pewnie dlatego tak wystartowały . Nawet oddzieliłam mniejsze cebulki na tzw. przedszkole, ale jakoś nie widzę dużej różnicy, a gdzie owo przedszkole umiejscowiłam wyleciało mi z pamięci .

Vita, kalina u mnie już bodajże 4. sezon. Kwitła co roku, ale po raz pierwszy tak obficie. Trochę rozłazi się na boki ale mam zamiar zrobić z niej "strzelisty" krzew wycinając sterczące za bardzo na boki gałęzie. Po pierwsze nie mam dla niej zbyt dużo miejsca, po drugie mam w pamięci egzemplarz tej odmiany jaki po raz pierwszy zobaczyłam w niemieckim miasteczku w którym kilka lat mieszkałam. To była właśnie forma wąskiego dość wysokiego krzewu. Zobaczyłam kwiaty w zimie, no i postanowiłam że muszę ją mieć . Marzenie zrealizowałam .
an_tre 22:38, 04 kwi 2017

Joku napisał(a)
Kalina bodnateńska nie kwitła późną jesienią ani zimą. Teraz obsypała się kwiatami. Widzę ją z okien, bardzo mnie ten widok cieszy.

Dobrze, że tu zajrzałam znajoma obdarowała mnie taką kaliną, u niej pięknie się rozrosła i postanowiła podzielić, Podobno pachnie obłędnie, czy to prawda?
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
barbara_kraj... 00:13, 05 kwi 2017

Nowością dla mnie ta kalina, nie znam jej. A piękne ma kwiaty!
Bergenia, tulipany - ja na kwitnienie czekam.
mirkaka 06:13, 05 kwi 2017

Jolu, skrętniki masz piękniejsze niż ja , u mnie dopiero zaczynają pąki wypuszczać, bordowego mam rozmnożonego więc jak byś chciała to mogę się podzielić
Kalina mnie zaskoczyła, piękna, niesamowicie wygląda kwitnący tak wcześnie krzew
Pszczelarnia 17:40, 05 kwi 2017

Czyli nie bać się cięcia kalin bodnateńskich. Dobra wiadomość.

Twoja urocza.

Jolu, nie zsypuje Ci się ziemia z rabat podwyższonych na żwir na ścieżki? Czy te kamienie utrzymują ją?

Joku 21:55, 05 kwi 2017

Dziękuję wszystkim za odwiedziny. Odpowiem jutro, bo dzisiaj czasu mało. Poczytałam co u was słychać i co widać.
Joku 18:57, 08 kwi 2017

Jutro dawno minęło, znalazłam trochę więcej czasu dopiero dzisiaj.

Aniu, kalina pachnie. Poczułam zapach dzisiaj po raz pierwszy, kiedy schyliłam się żeby coś wytargać spod krzaka. Nie jest to zapach zbyt intensywny, ale miły dla nosa .

Basiu, kalina u nas chyba bardzo rzadka ale w moim rejonie często można ją spotkać w niektórych szkółkach.

Mirko, skrętniki widziałam u ciebie i chętnie przygarnę jakiś okaz.

Ewa, kalinę dopiero będę ciachać. Mam nadzieję że krzywdy jej nie zrobię.
Ziemi na rabatach się już uleżała, sama z siebie się nie zsypuje. Jedynie jak coś robię to trochę ziemi mi spadnie. No i krety, nornice wyrzucają ziemię pomiędzy kamieniami. Problemem jest wrastająca trawa. Staram się wycinać , ale nie zawsze zdążę.
Joku 11:27, 10 kwi 2017

Aktualny stan wiosny u mnie