Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

vita 12:31, 03 maj 2023

Widziałam długi żywopłot posadzony przy siatce od strony południowej. Pięknie się wybarwiający.
Z tego żywopłotu dostałam sadzonki i trzeba było mi posadzić je w słońcu. Ten słup do którego podwiązujesz jest w słońcu?
zbigniew_gazda 11:53, 04 maj 2023

Jolu pozdrowienia majowe zasyłam. Bratki piękne.
Joku 20:39, 04 maj 2023

Vita tak, w słońcu. Południowa strona, ale od sąsiada tego przez płot . Zabiłaś mi ćwieka opisując urodę owego żywopłotu . Jedna sadzonka jeszcze została w pierwotnym miejscu .

Zbyszku, cieszę się bardzo że się pojawiłeś. Widziałam twoja wiosnę.
an_tre 22:15, 06 maj 2023

mirkaka napisał(a)

w donicy jakaś ogrodówka?

Jeśli się nie mylę to suchodrzew, posadziłam go za murkiem, bardzo się rozrasta i zaczęłam go przycinać. Twój jest piękny i zwarty, donica nie pozwoli mu wędrować
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Joku 22:27, 06 maj 2023

Aniu, on już był ledwie żywy bo go zaniedbałam. Ale przesadzony do większej doniczki ma się dobrze. Też go przycinam po obwodzie albo to co za bardzo wystaje. Lubię go, ma listki podobne do mirtu.
hankaandrus_44 07:28, 07 maj 2023

Joku napisał(a)
Aniu, on już był ledwie żywy bo go zaniedbałam. Ale przesadzony do większej doniczki ma się dobrze. Też go przycinam po obwodzie albo to co za bardzo wystaje. Lubię go, ma listki podobne do mirtu.

Suchodrzew szybko się ukorzenia. Można zawsze odmłodzić. Wycinasz wierzchołki pędów i wsadzasz do ziemi. po miesiącu już ma korzonki.
zbigniew_gazda 08:13, 07 maj 2023

Joku napisał(a)
No właśnie, ten twój stożek zapadł mi w pamięć. Przedwczoraj wykopywałam - ma grube zdrewniałe pędy u nasady i spore korzenie. Pędy wyglądają na bardzo chętne do ukorzeniania. Widziałam gdzieś w necie zdjęcia dywanu z takiej trzmieliny - przepięknie to wyglądało. Ale na taki dywan nie mam miejsca, chyba żeby poświęcić część trawnika na niższym poziomie.
Tę pojedynczą sadzonkę podwiązuję do drewnianego słupa. Musze pilnować tego co pełza po ziemi żeby nie przewędrowała do sąsiada. Vita tak zachęcająco o tej trzmielinie opowiadała.
Zamówiłam Sibeliusa , może jutro dotrze.
Mirka, spróbuj czymś owinąć ten stożek przy przenoszeniu, raczej nie bezpośrednio sznurkiem a np. folią, starym workiem foliowym i dopiero na to sznurek.

Trzmieliny Fortune'a są raczej bezproblemowe i szybko rosną. Mam odmianę Gold na pniu, jako mały żywopłocik i rosnącą przy podporze [ kawałek patyka]. Trzeba tylko mieć sekator i zdrowe ręce he he he. Pozdrowienia.
Joku 14:17, 07 maj 2023

Haniu, mnie się wydawało że on dość wrażliwy na mróz, ale ukazuje się że nie. Wytrzymuje w niewielkiej donicy, co prawda miejsce ma bardzo zaciszne.
Gdybym miała więcej miejsca pewnie bym jakiś szpalerek z niego wykombinowała.

Zbyszku trzmieliny Fortune'a chyba słabiej rosną i łatwiej utrzymać je w ryzach. Chociaż okaz który miałam w poprzednim ogrodzie urósł na ponad 2 m w górę i musiałam go ostro ciąć.
Ręce póki co mam sprawne i sztukę cięcia opanowałam .
Joku 14:25, 07 maj 2023

Trochę pisma obrazkowego, zdjęcia co prawda sprzed 2. dni i przez okno bo było zimno. Dzisiaj piękna pogoda ale nad ranem przymrozek. W szklarence było 0 st., nie wiem czy wszystko przetrwało, niestety byłam zbyt leniwa żeby wieczorem zabrać siewki do domu.

vita 14:34, 07 maj 2023

Piękny ten wrzosiec, ile czasu jest tak dekoracyjny? Widzę też szachownice kostkowate, hm...mogłabyś powiększyć kolekcję o inne gatunki, skoro dobrze się u Ciebie czują
Dla odmiany u nas zimnica, nic to już niedługo zrobi się cieplej