Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Basieksp 00:30, 08 maj 2023

Wejherowo nie tak daleko od nas, kiedyś tam nawet jeździłam na zawody sportowe z moimi dziećmi ale zwiedzać nigdy nie zwiedzałam hmm, może kiedyś jeszcze...
Rumianka 22:40, 09 maj 2023

Do Wejherowa mam też niedaleko, ode mnie to 17 km...mój młodszy syn uczył się tam w średniej szkole i zawsze mówił, że Wejherowo, to miasto cudów...pogoda była zawsze inna niż w okolicznych miejscowościach...
Martka 11:49, 10 maj 2023

Jolu, lubię Twoje wycieczki i relacje z nich. Kiedyś zapuszczę się w Twoje rejony i będę miała gotowy plan zwiedzania, Muzeum Piaśnickie w Wejherowie też chciałabym zobaczyć, historia, ech, zbyt uwikłana... Ciekawa jestem, jak park będzie wyglądał za kilka lat, przydałoby się jeszcze trochę średniego piętra
mirkaka 16:30, 10 maj 2023

Lubię czytać Twój wątek, zawsze jest ciekawy Wejherowo piękne miasto, byłam tylko przejazdem, a warto się tam zatrzymać
Może do muzeum pojedziemy kiedyś razem, z Vitą, jako przewodniczką Ja chętnie bym je zobaczyła.
Mojego stożka z trzmieliny na razie nie będę przesadzać, wiem że ma silne korzenie, lepiej teraz nie ruszać, może na jesieni
GorAna 19:27, 10 maj 2023

Jolu u Ciebie zawsze można się dowiedzieć o ciekawych okolicach, Nigdy nie byłam w Wejherowie. Do muzeum raczej nie pójdę gdyż mój Tata był w Stutthofie. Byłam tam.....i to mi wystarczy.
Pozdrawiam serdecznie
vita 20:24, 10 maj 2023

mirkaka napisał(a)
Lubię czytać Twój wątek, zawsze jest ciekawy Wejherowo piękne miasto, byłam tylko przejazdem, a warto się tam zatrzymać
Może do muzeum pojedziemy kiedyś razem, z Vitą, jako przewodniczką Ja chętnie bym je zobaczyła.
Mojego stożka z trzmieliny na razie nie będę przesadzać, wiem że ma silne korzenie, lepiej teraz nie ruszać, może na jesieni

Byłoby mi bardzo miło, gdybyście zechciały się tam ze mną wybrać. Obiecuję, że nie będę przynudzać Zapraszam też do P. Nowa marina lada miesiąc będzie otwarta, Zielony Mostek po remoncie już otwarty, molo w trakcie renowacji. Do Rzucewa kolejny raz , jest nowe założenie ogrodowe

Jola, powtórzę za Mirką, u Ciebie zawsze ciekawie
Joku 21:17, 10 maj 2023

Basiu, ja też nie zwiedzałam. Od kiedy mieszkam w obecnym miejscu jest to moje powiatowe miasto ale nigdy mnie tam nie ciągnęło. Poza tym przez kilka lat miałam problemy z chodzeniem więc wybierałam się tam gdzie dało się dojechać. A w Wejherowie jest długi deptak . Teraz nadrabiam .

Elisa, pogoda ponoć się zmienia na górze gościcińskiej czyli jadąc w stronę Lęborka . A w drugą stronę to nie wiem.

Marta, miło mi to czytać. Też jestem ciekawa czy miasto będzie potrafiło zadbać o ten kawałek zieleni. Jestem jednak dobrej myśli bo jeden park już zrewitalizowano wcześniej i zieleń jest zadbana. Średnie piętro może niezbyt bogate ale jest, nie widać go bo krzewy jeszcze liści nie wypuściły. Dominują jednak stare drzewa.
W moje rejony zapraszam, może będzie okazja do spotkania w realu bo u Danusi się rozminęłyśmy.

Mirka, również mi miło , a mnie się wydaje że w moim wątku same nudy . Ja do tego muzeum nie pójdę, byłoby to trudne emocjonalnie do przeżycia. Często jadąc lokalnymi drogami widuję tablice upamiętniające Marsz Śmierci więźniów Sztuthofu , przejeżdżam przez Piaśnicę. Zawsze myślę o tych biednych ludziach i o tym co oni musieli przeżywać. Vita jako przewodniczka to bardzo dobry pomysł bo Ona na pewno będzie wszystko wiedziała.

Aniu, ja w tym mieście też dość rzadko bywam chociaż ostatnio ciągnie mnie coraz bardziej. Bardzo tobie współczuje z powodu Taty, to były takie tragiczne czasy. Moja rodzinę takie nieszczęścia ominęły ale Tata do końca życia wspominał przymusowe roboty przy kopaniu okopów.

Vita, zawsze ciekawie opowiadasz. Jestem pełna podziwu dla twojej chęci zgłębiania historii tego kawałka Polski.
No proszę, w Pucku też się dzieje , w Rzucewie nowe rabaty.
vita 21:45, 10 maj 2023

Dzięki Jolu Szanuję trudne emocje, oczywiście. O Piaśnicy niewiele wcześniej wiedziałam, teraz też dosyć często przejeżdżam, zaglądam. Im więcej wiem, tym bardziej czuję potrzebę bycia tam. Ofiarom należna pamięć. Znane mi są też losy Niemców na tych terenach, zwłaszcza w czasie po Traktacie Wersalskim. Oraz losy wszystkich tych po wkroczeniu AR.

Tam historia, pokazuj co u Ciebie
Joku 21:30, 11 maj 2023

Nie wyrabiam się ostatnio, jakoś dziwnie dzień mi się skurczył . Robi się sucho, podlewam. Fotorelacja będzie jak dzień mi się wydłuży .
vita 21:44, 11 maj 2023

Najdłuższy dzień to chyba w czerwcu? Nie każ nam tak długo czekać