Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 22:01, 13 maj 2023

Tak Basiu, też mi się wydaje że deszczu mamy coraz mniej. Chyba przeniósł się na południe Polski, bo tam narzekają ludzie na nadmiar.
Kordina 22:18, 13 maj 2023

Ciekawa ta odmiana bergenii, ja mam 2 ale wysokie, jedna teraz kwitnie różowa, wiosenna a druga odmiana jesienna, dużo ciemniejsza. Nie znam nazw gatunkowych, Ty Jolu pewno też nie znasz swojej?
Basieksp 22:35, 13 maj 2023

U nas kiepsko, miało padać pod wieczór, pokropiło, może jutro coś popada, już nawet nie jest mi szkoda wolnego dnia , byle by tylko popadało, mogę siedzieć w domu
hankaandrus_44 08:32, 14 maj 2023

Pozdrawiam z wiosennego ogrodu. Też bym życzyła sobie deszczu, ale siła wyższa. Trzeba lać.

Ps. Jakbyś wyrzucała część epimedium, to piszę się na sadzonkę. Ale lepiej teraz niech u Ciebie rośnie.
vita 10:38, 14 maj 2023

Pierwiosnki wspaniałe, dobrze wyeksponowane, cieszą oczy O psizębach już chyba pisałam, u mnie tak dobrze nie rosną. Na szerszych planach to Twój ogród wygląda na bardzo duży
Anda 11:02, 14 maj 2023

Piękny ogród
Wilczomlecz purpurowy śliczny. Jak będę miała więcej cienia to też u mnie zagości. Teraz kupiłam sobie Euphorbium martini.
U nas mokro, opady prawie że codziennie. Cieszę się, ze nie muszę podlewać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Martka 11:48, 14 maj 2023

Jolu, pojemny masz ogród Zachwyciły mnie epimedia, pierwiosnki i Euphorbia. Bardzo udany zabieg poprowadzenia rabaty przecinającej trawnik, rozważę to u siebie
Te nasze mikro-światy potrafią sprawiać tyle radości, wciąż mnie ten fenomen oddziaływania ogrodu na duszę zadziwia.
Słonecznej niedzieli, Jolu!
mirkaka 15:49, 14 maj 2023

Pokaż tego zdychającego rododendrona, on z tych dużych czy miniaturowych? Jaki ma kolor?

Epimedium u Ciebie rośnie i się rozpycha , ja mam od wielu lat kępkę tego czerwonego i u mnie wegetuje, ale ja swojego posadziłam pod brzozą, może dlatego
Joku 17:26, 14 maj 2023

Bożena, to może być któraś z odmian Dragonfly, u mnie rośnie od poprzedniego roku. Na razie jest niska, ale nie wiem czy w przyszłości nie będzie większa. Wolałabym żeby została w takim rozmiarze jak teraz. Liście z czasem zielenieją. Taką kwitnącą jesienią też mam.

Basiu popadało? U mnie po południu zrobiło się ciemno, parę razy grzmotnęło, spadło parę kropel deszczu i to wszystko . W prognozach jest deszcz jutro, ciekawe czy się sprawdzi.

Haniu, czytałam że już nocleg na działce zaliczony. Pewnie wykorzystałaś pierwsze cieplejsze noce. Epimedium chętnie z tobą się podzielę, bo już muszę ograniczać. A ono łatwo się ukorzenia nawet z małych fragmentów.

Vita, psizęby chyba mają dobre miejsce bo wyglądają na zadowolone. A zdjęcie - najważniejsze to dobrze wycelować obiektyw .

Anda, dziękuję w imieniu ogrodu. Ten czerwonolistny wilczomlecz ma sporo słońca rano i po południu, nie zauważam żeby mu to szkodziło. Twój wilczomlecz też ładny, i nazwa taka ładna . Deszczu zazdroszczę, to już kolejna sucha wiosna.

Marta, ogród może nie taki pojemny ale co rusz jakieś rośliny wypadają więc są miejsca na posadzenie czego nowego. Z rabatą w poprzek tak sobie wykoncypowałam bo moja działka jest długa i wąska. Poza tym M lubi jak jest bardziej zarośnięte a nie jedna goła przestrzeń . Ja wolę bardziej goło bo lubię omiatać wzrokiem z miejsca przy stole więc posadziłam niezbyt wysokie drzewka. Podziwiać mikroświat ogrodowy bardzo lubię, zajmuje mi to kilka dobrych chwil przed południem.
Joku 17:54, 14 maj 2023

mirkaka napisał(a)
Pokaż tego zdychającego rododendrona, on z tych dużych czy miniaturowych? Jaki ma kolor?

Epimedium u Ciebie rośnie i się rozpycha , ja mam od wielu lat kępkę tego czerwonego i u mnie wegetuje, ale ja swojego posadziłam pod brzozą, może dlatego

To jest odmiana Blurettia, przynajmniej tak pisało na metce jak go kupowałam. Kwitł ładnie parę lat, ze dwa lata temu zauważyłam chlorozę, którą zlikwidowałam opryskiem preparatem żelazowym. Myślałam że będzie dobrze a on jest coraz gorszy. Pamiętam, mówiłaś mi co z nim zrobić czyli wykopać, wymienić ziemię aktualną na lepszą. Gdybyś mogła przypomnieć mi co dać do doła - pamiętam kwaśny torf, kora i co jeszcze? Najchętniej wymieniłabym go na hortensję Anabelle lub tę różową ale miejsce jest dość suche, ostatnie lata też coraz suchsze więc chyba nie bardzo ma to sens.

Tak nieszczęśnik wygląda teraz, kwiatów w tym roku chyba nie będzie.

Obok rośnie jakiś drobnokwiatowy i wygląda na zdrowego. Staram się je podlewać ale może podlewam za mało.

Epimedium rośnie już 10 lat, początkowo też nie przybierało zbytnio na masie. Dopiero przez ostatnie 3- 4 lata ruszyło ostro do przodu. Może daj swojemu czas żeby przywykło do miejscówki. Aha, swojego nie podlewam, chyba że dostanie cos przy okazji.