Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Ewa777 17:12, 25 kwi 2023

Długo sie przygladałam tym czerwonym kwiatkom na krzewie. Myślałam, że to głóg, a to porzeczka czerwona.
Pokazałaś rabatę z pompą ciepła.Sporo miejsca zajmuje. Tak wąski kawałek, że rzeczywiście ciężko zasłonić jakimiś roslinami.
Masz piękny widok z okna na kwitnacą magnolię.
vita 21:24, 25 kwi 2023

mirkaka napisał(a)
Takie właśnie porażenie grzybem i moja piwonia miała, powtarzało się to co roku, w końcu ją wyrzuciłam, ten grzyb chyba w ziemi siedział, ja podlewałam ją przeciwgrzybowym środkiem, tylko że raczej za późno, bo jak już zaczęła więdnąć, może trzeba podlać na samym starcie, czyli wcześniejszą wiosną? A może tak jak pisze Vita, wystarczy oprysk zrobić?

Podsunęłam Joli moje pogotowie ratunkowe, nie bardzo się znam na ochronie roślin. Mirka dobrze radzi, w takiej sytuacji bardziej celowe wydaje się przeciwgrzybowym doglebowo
Joku 21:56, 25 kwi 2023

Kordina napisał(a)

Jolu, czy to jest suchodrzew chiński Lonicera pileata?
Porzeczka krwista aż taka wysoka?

Chyba tak, mnie on się myli z drugim podobnym o innej nazwie. Ten mój ma takie fajne podobne do mirtu listki. Siedzi w donicy już którąś z kolei zimę. Jak się o niego zadba to ładnie wygląda. Tnę go jak za bardzo się rozrośnie. Miejsce ma zaciszne, do niedawna była tam wentylacja z kotłowni. Więc miał coś na kształt kaloryfera w zimie .
Porzeczka ma ponad 2 m, trochę ją obcięłam i wycięłam część gałęzi w ostatnich dwóch sezonach.
Joku 22:05, 25 kwi 2023

mirkaka napisał(a)
Psi ząb, magnolia, porzeczka pięknie Ci rosną
Te ciemierniki posadziłabym z przodu pompy, od strony chodnika, a za nią jakąś róże wyższą,
masz tam dużo miejsca, trochę bodziszki bym przetrzebiła, i te fiołki zajmują sporo miejsca, one kwitną krótko, szkoda dla nich tyle miejsca, lepiej nasadź ciemierniki, bo długo są piękne, potem nawet ich liście są ładne, i zimozielone

Jeszcze odnośnie twojego poprzedniego posta to bardzo skrótowo napisałam że warunki pogodowe były niesprzyjające . Pod koniec nawet bardzo niesprzyjające. Ale dałyśmy radę . Mam nadzieję że nie okupiłaś wyprawy uszczerbkiem na zdrowiu. Co do piwonii to będę próbować. Jak się nie uda zwalczyć paskudztwa to najwyżej wywalę. Trochę mi szkoda bo nawet nie wiem jak ona kwitnie.
Natomiast co do przedogródka to ciemierniki z przodu chyba nie dadzą rady bo moja pompa w przeciwieństwie do twojej dmucha zimnym powietrzem. W zimie pewnie ruch powietrza jest większy i bardziej dający się we znaki. Bodziszki już zaczęłam usuwać, ale chyba właśnie one będą z przodu. Natomiast fiołki pójdą precz. Robię na raty, małymi krokami bo inne prace, pilniejsze są do wykonania.
Joku 22:15, 25 kwi 2023

Ewa, zasłonić się raczej nie da. Miejsca tam mało, 1,70 m na szerokość, wentylator ma 50 cm grubości. W dodatku wieje zimnym powietrzem.

Vita, każdy pomysł jest dobrym będę próbować.
vita 22:18, 25 kwi 2023

Jola posadź za tym prostopadłościanem pompy 'Sibeliusa', przewieszającym się pędami ładnie go okoli i trochę zasłoni.
Joku 22:40, 25 kwi 2023

Ty chyba masz Sibeliusa? Jaki duży jest u ciebie?
Magara 23:39, 25 kwi 2023

Eh, przez problemy z powiadomieniami zgubił mi się Twój wątek
Wszystkie zdjęcia cieszą bardzo A porzeczka krwista szokuje rozmiarami
mirkaka 17:06, 26 kwi 2023

vita napisał(a)
Jola posadź za tym prostopadłościanem pompy 'Sibeliusa', przewieszającym się pędami ładnie go okoli i trochę zasłoni.

Jeśli tę różę to raczej z boku, bliżej domu, żeby te zimne wiatry nie wiały na niego
Mimo to, szkoda by było gdyby przemarzł
mirkaka 17:09, 26 kwi 2023

w donicy jakaś ogrodówka?