Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 23:37, 17 paź 2023

Haniu, jesień powoli do mnie się zbliża, jedynie trzmielina oskrzydlona zaczęła się przebarwiać. Ale okoliczne lasy już robią się żółte.
Co do ogrodu to na pewno mam najbogatszy zestaw roślin a wygląd - zależy co komu się podoba.

Magara, a nie możesz spróbować odgarnąć nieco pędy? Ja bym chyba przycięła po obwodzie, bo też byłoby mi szkoda. To powinno nieco ułatwić sadzenie cebulek. U mnie w tym roku mam łatwo bo rabata świeżo założona i są luzy.
Podejrzewam że za długo kwiaty nie będą cieszyć bo zniszczą je przymrozki.
UrszulaB 23:42, 17 paź 2023

Lubię do Ciebie wpadać. Pięknie masz
Magara 00:52, 18 paź 2023

Joku napisał(a)

Magara, a nie możesz spróbować odgarnąć nieco pędy? Ja bym chyba przycięła po obwodzie, bo też byłoby mi szkoda. To powinno nieco ułatwić sadzenie cebulek. U mnie w tym roku mam łatwo bo rabata świeżo założona i są luzy.
Podejrzewam że za długo kwiaty nie będą cieszyć bo zniszczą je przymrozki.

Jola, właśnie na tym polega moje motanie się i miotanie Bo nie potrafię podjąć decyzji czy poświęcić te kilka kwiatków, które zaraz i tak przymrozek zabierze czy bawić się w odgarnianie pędów Dwuletnie Rozanne mają tych pędów, oj mają
Kordina 01:44, 18 paź 2023

Magara napisał(a)

Jola, właśnie na tym polega moje motanie się i miotanie Bo nie potrafię podjąć decyzji czy poświęcić te kilka kwiatków, które zaraz i tak przymrozek zabierze czy bawić się w odgarnianie pędów Dwuletnie Rozanne mają tych pędów, oj mają

W takiej sytuacji, wychodzę z założenia, że jakkolwiek nie postąpię będzie dobrze
Basieksp 09:58, 18 paź 2023

Bodziszek robi wrażenie poczytałam sobie o nim u Ciebie, nie mam go u siebie, widzę, że warto go zaprosić
ryska 18:03, 18 paź 2023

Dziękuję Jolu za podpowiedź. Przesadziłam już 8 śmiałków plus z tego miejsca usunę pięć solidnych kęp irysów to 3 sztuki bodziszka Rozanne powinno mieć jeszcze luz
Mogą wchodzić na palibiny na pniu w razie inwazji.
Joku 19:22, 18 paź 2023

Ula, miło mi . Wpadaj kiedy chcesz, zapraszam .

Magara, żeby to człowiek wiedział kiedy ten mróz nadejdzie . Może podetnij po obwodzie i na czas sadzenia zwiąż sznurkiem, chociażby trochę. Da radę? Po posadzeniu cebulek sznurek rozwiązać, roztrzepać całość żeby całość jakoś się prezentowała? Trochę kwiatków można by w ten sposób zaoszczędzić.

Kordina, świetny pomysł na zmniejszenie własnego żalu, uczucia "straty" , itp, itd....

Basiu, ewentualnie wiosną mogłabym się z tobą podzielić. Teraz trochę trudno się do niego dobrać. Roślina długo cieszy oko niebieskimi kwiatkami.

Renata, nie wiem jaki duży jest śmiałek bo nie mam, też myślę że 3 szt. wystarczy.
Magara 23:11, 18 paź 2023

Joku napisał(a)

Magara, żeby to człowiek wiedział kiedy ten mróz nadejdzie . Może podetnij po obwodzie i na czas sadzenia zwiąż sznurkiem, chociażby trochę. Da radę? Po posadzeniu cebulek sznurek rozwiązać, roztrzepać całość żeby całość jakoś się prezentowała? Trochę kwiatków w ten sposób można by w ten sposób zaoszczędzić.

Przycięłam dzisiaj Nie do ziemi, ale tak gdzieś na wysokość pół metra. Wyplątałam te wity bodziszkowe z roślin, które były oplecione. Niby trzy sadzonki bodziszka, a półtorej godziny zeszło Ale iryski już posadzone
Joku 16:49, 19 paź 2023

No to zaszalały u ciebie owe bodziszki. Gratuluję wykonanego zadania. Przyjrzałam się dzisiaj mojej jednej kępie rosnącej w głębi rabaty - faktycznie trudno może być, plątanina pędów splecionych z sąsiadami.
Magara 22:41, 19 paź 2023

Kiedy zaczynałam przygodę z bodziszkami Rozanne podpytywałam chyba Agatę Brzozową jak gęsto je sadzić. Pisała, że jedna sadzonka na metr kwadratowy. Pachniało mi malizną i oczywiście posadziłam gęściej Po raz kolejny się okazuje, że ogrodnik jednak powinien być cierpliwy, ja niestety nie jestem