Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Wafel 21:17, 12 paź 2023

No ja też przycinam Rozanne w trakcie sezonu to co mi przeszkadza a nawet czasem radykalnie, lubię jak się w niektórych miejscach wspina i sprawia, że np. cis albo dereń "kwitnie" na fioletowo Kocham go za tą żywotność i zdrowie.
Joku 21:40, 12 paź 2023

Czytałam że kilka lat temu został mianowany rośliną 100lecia. Zasłużenie.
Kordina 22:48, 12 paź 2023

Joku napisał(a)

Na tym zdjęciu rzeczywiście pokazał swoją moc choć uważam Jolu, że wcale nie ustępuje rozankowemu gąszczu w Twoim ogrodzie
Magara 23:41, 12 paź 2023

Joku napisał(a)
Magara, on zanika na zimę. Szkoda twojego wysiłku. Dla mnie jego największym minusem jest późny start wiosną. Miejsce długo świeci gołą ziemią. Posadziłam mu do towarzystwa krokusy, planuję jeszcze małe irysy.

Jola, super pomysł mi podsunęłaś, wielkie dzięki
Mam z 50 cebulek irysków reticulata, a Dziewczyny mnie postraszyły ich długimi liściami, które nie wyglądają wyjściowo. Posadzę przy Rozanne - powinno się zgrać
Rumianka 09:35, 16 paź 2023

Jolu, u Ciebie wcale nie widać, że jesień nadchodzi...tak zieloniutko jak latem...a może masz jakiś mikroklimacik, który sprzyja roslinkom...Pozdrowienia
ryska 12:57, 16 paź 2023

Chyba wywalę kilka kęp irysów i zastąpię tym bodziszkiem Rozanne.
Na zdjęciach wygląda bardzo atrakcyjnie.
Gruszka_na_w... 22:23, 16 paź 2023

Jolu, Rozanne na zdjęciach wygląda uroczo. Oczyma wyobraźni zobaczyłam go też zwisającego z donic. Musiało to pięknie wyglądać. Swojego lubię wspinającego się na hortensje bukietowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 20:36, 17 paź 2023

Bożena, gąszcz u mnie jest, zwłaszcza pod jesień ale gdzie mu urodą do takiego eleganckiego gąszczu jak w tamtych ogrodach .

Magara, cebulki już posadzone?

Rumianko, jesień widać już coraz bardziej. Chociażby na trzmielinie i zmrożonym po nocy dachu szopki.

Ryska, bodziszek jest niższy niż irysy i chyba więcej miejsca zajmuje. Weź pod uwagę przy planowaniu zmian.

Haniu, żałuję że nie uwieczniłam na zdjęciach owych donic. Ale wtedy jeszcze nie miałam manii fotografowania każdej zieleniny. Bodziszek wspinający się po hortensjach to ładne zestawienie.
hankaandrus_44 20:55, 17 paź 2023

Nic, to. U Ciebie jeszcze zielono.
Zawsze możesz powiedzieć, że i tak masz najładniej na swojej ulicy! Ja podziwiam zawsze.
Magara 23:21, 17 paź 2023

Jola, częściowo cebulki mam posadzone, głównie szafirki w misie, szybko poszło bo bez kopania

Robiłam nawet podejście do irysków w okolice Rozanne, ale mnie to kłębowisko zniechęciło Postanowiłam wyciąć Rozanne (nie zaszkodzę???), ale trochę mi żal bo jeszcze kwitnie, więc się miotam i motam