Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Muszelka 17:14, 05 lis 2023

Basieksp napisał(a)
Ja akurat posadziłam wczoraj krokusy jesienne i zimowity niewiele, bo po kilka cebulek, krokusy miały już wypuszczone kiełki, ale na kwiaty to napewno do przyszłego roku poczekam

Basiu, jeśli szybko nie nadejdą wielkie mrozy, to za miesiąc krokusy jesienne (szafrany) mogą już u Ciebie zakwitnąć
GorAna 18:47, 05 lis 2023

Joku napisał(a)
I jeszcze tzw. szerokie kadry

Jolu, piE
Pięknie prezentuje się Twój ogród w szerszych kadrach
Bardzo lubię tak właśnie patrzeć na ogrody
Zostawiam serdeczności
Kordina 19:19, 05 lis 2023

Jak to się stało, że pominęłam te szerokie kadry, które przytoczyła Ania? To nie wiem, ale cudne są a te regularne stożki z czego Jolu cięłaś?
Joku 22:35, 05 lis 2023

Muszelko, tak mi się wydawało że te krokusy mają coś wspólnego z szafranem. Ale nie próbowałam. Zresztą nie wiem czy szafran by mi smakował.

Aniu, miło ciebie gościć, przesyłam całusy.

Bożena, te stożki są z cisa (taxus baccata), osobiście je wyhodowałam, mają chyba 10 lat. Muszę jeszcze dopracować kształty, przychodzi mi to z trudem.
Kordina 09:00, 06 lis 2023

Może to kwestia narzędzia? Czym je tniesz Jolu? Wyglądają fajnie
mirkaka 08:55, 07 lis 2023

Joku napisał(a)
.

Bożena, te stożki są z cisa (taxus baccata), osobiście je wyhodowałam, mają chyba 10 lat. Muszę jeszcze dopracować kształty, przychodzi mi to z trudem.

Mnie też utrzymanie ładnego stożka przychodzi z trudem, myślę że Joli chodziło o utrzymanie odpowiednich prostych linii nachylenia.
Mnie Jolu kiedyś mąż zrobił takie odpowiednio nachylone szablony, i niestety nie jest to dla mnie wygodne, więc mimo że je mam to nie stosuję, tnę na oko czasami wychodzi lepiej czasami gorzej
Twoje stożki wyglądają bardzo ładnie
Rumianka 15:55, 07 lis 2023

Ale pięknie kolorowo się zrobiło w Twoim ogrodzie...a szerokie kadry zacytowane przez Anię ujęły mnie dogłębnie...
Joku 20:11, 07 lis 2023

Bożenko, tnę ręcznymi albo elektrycznymi nożycami do żywopłotu, szczegóły poprawiam sekatorem.

Mirka dobrze mnie "odczytała", chodzi mi właśnie o proste linie. Bardziej nieforemny jest ten stożek po lewej stronie (widoczny na tle szopki) ale już widzę poprawę po ostatnich cięciach. Ostatnio użyłam prostego kijaszka (podpatrzyłam bodajże u Danusi). Częściowo metoda się sprawdziła ale trzeba pilnować jego odpowiedniej pozycji.

Elisko, napiszę tylko: dziękuję . Kolorów z dnia na dzień mniej, liście opadają, dzisiaj było pierwsze grabienie.
ryska 18:36, 08 lis 2023

Jak ładnie
Kurczę, jednak zimozielone są niezbędne. Cóż, będę u siebie przez zimę zdjęcia z lata oglądać
Joku 21:02, 08 lis 2023

Tej największej plamy koloru przebarwionej trzmieliny już nie ma ale pokazały się czerwone jagody. Też ładnie wygląda, wadą są pojawiające się licznie siewki.
Ja wolę jednak zdjęcia z lata. Wtedy jest szał kolorów.