Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 21:23, 22 sty 2024

Bożenko, piwonii było sporo odmian, trafiłam na dobry czas bo prawie wszystkie były w pełni kwitnienia.

Basiu, bardzo mi się podobały te zielone rabaty. Narobiłam mnóstwo zdjęć żeby od czasu do czasu sobie przypomnieć. Piwonii chyba nie wąchałam .

Zbyszku, rabaty piwoniowe były w pełnym słońcu. Ziemia na pewno była dobrze przygotowana, do tego nawożenie, nawadnianie.
Magara 22:49, 22 sty 2024

Joku napisał(a)
Miło mi , cieszy mnie że się pojawiłaś .
Nieco zasypało ale aktualnie świeci słońce, temperatura lekko powyżej zera więc nadzieja jest że to białe zniknie. W prognozach pogody też wieje optymizmem. Co mnie bardzo cieszy, mam tej zimy serdecznie dość.

U nas dziś niby na plusie ale ślisko dla odmiany jak diabli
No jak nie urok, to s......
Do wiosny jeszcze hoho....
Ale zdjęcia piękne i optymistyczne zapodałaś, jest nadzieja
Joku 18:06, 23 sty 2024

Ślizgawica straszna była ale już nie ma . Pozostały smętne resztki. Strasznie nie lubię tej przejściowej pory, wszystko wydaje się brudne, usyfione. Dzisiaj znowu wieje ale nie pada.
W ogrodzie wyłażą szczypiorki przebiśniegów.
Magara 22:47, 23 sty 2024

Oooo, to muszę jutro wyleźć z nory i zobaczyć jak moje przebiśniegi
Gdyby były - tchnęłoby optymizmem jeszcze bardziej
sylwia_slomc... 10:14, 24 sty 2024

U mnie do wczoraj śnieg zalegał rabaty więc nie wiem czy już wyłażą czy nie.
mirkaka 12:03, 24 sty 2024

Wyłażą
Joku 14:40, 24 sty 2024

Nadal wieje, dodatkowo pada, temperatura 7st. Śniegu pozostały nędzne resztki, nawet szarość otoczenia nieco zmalała. Coraz bardziej widoczne są kwiaty ciemierników, wypatrzyłam pierwszy pączek cyklamena.
Mirka pisze że u niej też wyłażą .

Magara, i jak, widać coś? Byłaś w rabatach?

Sylwia, mam nadzieję że śniegu coraz mniej. Tylko u ciebie niech wolno topnieje żeby powodzi nie było.

Doszłam do wniosku że trzeba się brać w garść, pożegnać zimowe rozleniwienie, nadrobić domowe zaległości żeby potem ze spokojem oddać się pracom ogrodowym.
Basieksp 20:46, 24 sty 2024

No właśnie trzeba się ogarnąć przed wiosną i tak jak piszesz wybrać się na rabatowy obchód, śnieg stopniał, trzeba sprawdzić co się kryło pod nim
Gruszka_na_w... 20:58, 24 sty 2024

Kiedy oglądam takie cudowne rabaty wyspowe, to jest to jedyny moment, kiedy żałuję, że nie mam miejsca na takowe. Wzbudzają pełen zachwyt. Te cieniste są znakomicie obsadzone. A kiedy oczy już się napasą takimi widokami, to cieszę się tym, co mam i o co bez wielkiego wysiłku mogę zadbać.
U mnie już pachnie przedwiośniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 21:29, 24 sty 2024

Basiu, dzisiaj przedwiosenne ogarnianie mi nie wyszło. Ciekawe co mi zajmuje tyle czasu?
Natomiast przegląd ogrodu mam 3 x dziennie dzięki mojemu pieskowi. Każdy spacer obowiązkowo musi się zakończyć sprawdzeniem stanu rabat, przeczołganiem się pod krzakami. Oczywiście pies się czołga, nie ja .

Haniu, mnie te rabaty zachwyciły. Wspaniale wkomponowano w nie stare i młodsze drzewa, krzewy. Jest to dobry pomysł na przykrycie ziemi i ograniczenie chwastów.