Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Pokaż wątki Pokaż posty

Znowu na wsi

Gosialuk 23:27, 02 cze 2024

Joku napisał(a)
Jeszcze jeden problem. Jakiś szkodnik grasuje w ogrodzie niszcząc głównie liście truskawek. Raz tu, raz tam znajduję tak uszkodzone ogonki liściowe. Jakby ktoś je przegryzł. Skutkiem jest uschnięcie liścia. Może ktoś miał podobny problem? Szkodnika nie złapałam na gorącym uczynku, wydaje mi się że nie jest to jakaś choroba np. grzybowa.

Na tych zdjęciach wygląda jak choroba grzybowa. Mi się zdarzyło kiedyś coś takiego na bodziszkach. Zerwałam porażone pędy i wyrzuciłam. Nie pryskałam niczym i nie dochodziłam jaka to choroba.
Basieksp 23:47, 02 cze 2024

Tej odmiany pomidorów nie mam u siebie, ale wszystkim które są u nas usuwamy boczne pędy, prowadzimy na jeden pęd przewodni i usuwamy dolne liście, ale nie wszystkie i nie od razu, tak w miarę dojrzewania owoców. Tak jak pisze Magara, pomidory są żarłoczny, myślę, że jeden na jedną donicę. Chociaż ja w donicy mam tylko jeden koktajlowy, reszta w tunelu.
ryska 07:51, 03 cze 2024

Cztery sztuki to spokojnie jesteś w stanie dopilnować składników odżywczych na roślinach bez wyłamywania wilków. Betalux jest niewymagający ale ta fasolka to niepotrzebnie do towarzystwa. Raczej fasolek za dużo nie zbierzesz. Lepiej dać je osobno.
Joku 17:08, 03 cze 2024

Dziękuję dziewczyny za sugestie odnośnie uprawy Betaluxów. Postanowiłam usunąć fasolki, już są zdominowane przez pomidory. Jak sadziłam flance do donic to wydawało mi się bardzo pusto i wydawało mi się że będzie ok. No, ale jak się nie ma doświadczenia.... Zaraz zwolni mi się jedna spora donica po sałacie więc posadzę w niej upragnione fasolki. Po pobieżnym przeczytaniu waszych wpisów na chybcika wyłamałam część bocznych pędów na jednym krzaczku. Cdn. jak wyjdę do ogrodu.

Renia, uprawiałaś już Betaluxa? Jaki duży on może urosnąć? Wyczytałam że to odmiana karłowa. Tylko co to znaczy karłowa w przypadku pomidorów?

Gosiu, w takim razie przyjrzę się uważniej uszkodzonym liściom truskawek. Wzrok już u mnie nieco szwankuje, trzeba założyć okulary na nos. Ja na razie ograniczam się do usuwania uszkodzonych pędów. Daję radę bo mój stan posiadania truskawek to ok. 30 krzaczków.

Z podziękowaniem dla was bukiet świeżutki bukiet ostrogowca

Wafel 17:09, 03 cze 2024

Bukiet przyjęty, piękny jest
Joku 17:09, 03 cze 2024

Obrazki ogrodowe sprzed 3. dni. Lawenda szykuje się do kwitnienia, bodziszek Rosemoor już kwitnie. Ten rośnie w półcieniu, taki sam rosnący na słońcu już przekwitł.

A kuku

Bodziszek Renarda też kwitnie

Joku 17:10, 03 cze 2024

Powtórzył się mój poprzedni wpis, kasuję.
Basieksp 17:59, 03 cze 2024

Śliczny bukiecik ostrogowca
Joku 18:47, 03 cze 2024

Miałam jakiś problem z wstawieniem postu na forum, albo miałam jakieś zaćmienie umysłu a tu widzę że kilka razy to samo się wstawiło. Wykasuję i wstawię kilka obrazków z ogrodu.
ryska 18:56, 03 cze 2024

Ja Ci napisałam odpowiedź i nie wysłało. Jakiś błąd jest na forum.
A betalux miałam parę lat. Jest niski, karłowy na 50-60cm samokończący, dlatego nie trzeba obrywać wilków, o sztywnych łodygach.