Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

vita 11:25, 19 maj 2024

Joku napisał(a)
Odzyskałam kawałek rabaty do obsadzenia na nowo, do poprawienia jest kamienna opaska. Każdy wrzosiec miał sporą bryłę korzeniową, trudno było je wykopać nie czyniąc spustoszenia w sąsiedztwie.

Trochę szkoda, doskonale pamiętam tę kolorystyczną plamę, którą dawały wrzośce
Umordowałaś się podobnie jak ja przy kasowaniu bukszpanów, ale odzyskane miejsce cieszy. Za późno weszłam na forum, całkiem możliwe, że na moim odzyskanym posadziłabym irysy, a tak wczoraj obsadziłam imperatą. Opaska jest ok, niewiele, jeśli już, trzeba poprawiać
Jestem bardzo ciekawa czym obsadzisz nowe miejsce?
Joku 16:07, 19 maj 2024

Tengel, masz dla irysów oddzielną rabatę czy są posadzone pomiędzy innymi roślinami?

Basiu, można pokombinować, trochę zmienić wygląd części ogrodu. Wrzośce tworzyły gruby wał, wydawało mi się że rabata jest bardzo wysoka , bo jest nieco wyniesiona nad poziom trawnika. Teraz widać że różnica poziomów jest niewielka.

Vita, muszę sprawdzić co nowego wykombinowałaś . Trawy są fajne. Mój odzyskany fragment gruntu jest pod czereśnią, moją wymarzoną . To utrudnia nieco zadanie bo musi być możliwość wejścia od czasu do czasu żeby skubnąć jakiś owoc. No i coś takiego co nie będzie straszyć zimą. Ponadto wolałabym żeby nie wymagało dużo pracy - nie mogę nadwyrężać zbytnio moich kolan. Myślę o zadarnieniu irgą Major + ewentualnie coś co będzie się delikatnie zwieszać z owego mini murku. Na razie posadziłam siewki dalii i lewkonii. Rano leciałam sprawdzić czy ślimaki nie pożarły, na szczęście nie. Rośnie tam jeszcze żeleźniak Russela, wygląda na to że w końcu zakwitnie i rosną ostrogowce. Wegetuje szałwia Caradonna podgryzana przez ślimaki.
vita 22:08, 19 maj 2024

Widzę czereśnię (do niej możesz dojść od drugiej strony ) Widzę też ostrogowca i żeleźniaka. Tego nie lubię, pożarł mi kawał rabaty, a do usunięcia nie jest taki łatwy. Irga? A nie będzie z nią trochę nudno, zwłaszcza po wrzoścach? Ja bym posadziła pustynniki Po całości i na gęsto.
Wyobraź sobie widok z tarasu jak kwitną, albo nawet jak przekwitają, też są ładne.
Ewa777 13:18, 20 maj 2024

Widzę Jolu u Ciebie też zmiany na rabacie. Dużo wysiłku kosztowało Cię wykopanie wrzośców.
basia3012 08:29, 21 maj 2024

Jolu, podziwiam piękny domek i ławeczkę. Odnowienie wyszło super.
A i miejsce na nowe roślinki się znalazło. Jest co robić.

Zdrówka Jolu.
Rumianka 13:47, 21 maj 2024

Oooo jakieś rewolucje się pojawiły... Mam też żelaźniaka i po 3 latach wreszcie zakwitnie...jestem go bardzo ciekawa...a ostrogowce też mam, mają malutkie pączusie kwiatowe...Pozdrawiam, i oszczędzaj kolana..
Joku 17:09, 21 maj 2024

Vita, żeleźniak ma palowy korzeń czy tak mocno siedzi w ziemi? Póki co nie planuję go eksmitować bo dopiero zbiera się do kwitnienia po kilku latach od momentu posadzenia. Pustynniki wydają mi się za wysokie. Nie wiem jeszcze jaki wysoki będzie pieniek owej czereśni, nie pozwolę mu jednak wybujać za bardzo. Widok w czasie kwitnienia pewnie byłby obłędny.

Ewa, o wysiłku już zapomniałam, cieszę się ze mam to już za sobą.

Basiu, w ogrodzie zawsze jest coś do roboty. I całe szczęście bo co ja bym robiła na emeryturze? Za życzenia zdrówka dziękuję .

Elisa, rewolucję wymusiły okoliczności przyrody. Wrzośce nie dały jej rady. Mój żeleźniak, ten zielony też zbiera się w końcu do kwitnienia. Kilka lat cierpliwie na to czekam. O kolana muszę dbać i oszczędzać bo inaczej nie umiem pracować w ogrodzie.
Na rabatach robi się powoli kolorowo, mija mało ciekawy czas pomiędzy kwiatami cebulowymi i typowo letnimi. Czytałam że krążysz w okolicy więc skręć /skręćcie przy okazji trochę na zachód. Od skrzyżowania ze światłami już do mnie niezbyt daleko .
Joku 17:12, 21 maj 2024

Nie wiem czy inni ogrodowo zakręceni też tak mają ale ja będąc gdziekolwiek zawsze wypatruję jakichś ciekawych w tym temacie obrazków. Dzisiaj wypatrzyłam taką boczną uliczkę w okolicach ulicy Łąkowej w Gdańsku.

Gosialuk 22:09, 21 maj 2024

Piękny widok.
Ewa777 22:16, 21 maj 2024

Też tak mam Oglądam każdy klomb, każdą obsadzoną kwiatami skrzynię na ulicach, przy kawiarniach. Ostatnio w Gdańsku zauroczyły mnie uliczne donice obsadzone stokrotkami