Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 17:31, 08 wrz 2024

Asiu, ja też tylko raz tam byłam. Pewnie bym nie wiedziała że takie miejsce jest ale dziewczyny swego czasu o nim dość często wspominały. Postanowiłam sprawdzić cóż to takiego .

Gosiu, ja też lubię spotkania w gronie zielono zafascynowanych. A już zwiedzanie ogrodów w takim towarzystwie jest bardzo miłe i pouczające. Tyle ciekawostek można zauważyć, które najczęściej pomija się wzrokiem.

Ewa, trochę podratowała mnie Vita swoją relacją. Ja na razie czekam na spadek temperatury na zewnątrz i choćby trochę deszczu. Ale obiecuję poprawę .

Basiu co do rododendronów to myślę podobnie jak Zawitka. Gdyby tych żółtych liści nie było zbyt dużo to bym się nie martwiła. Gdzieś ostatnio czytałam że rododendrony teraz potrzebują sporo wilgoci bo wiążą pąki kwiatowe na przyszły rok.

Zawitko dziękuję za podpowiedź.

Ostatnio jakaś niemoc i brak chęci mnie dorwały. Mam nadzieję że jak temperatura na dworze spadnie to chęci wrócą.
Dla wszystkich zaglądających i podtrzymujących przy życiu mój wątek bukiecik róż.

Joku 17:50, 08 wrz 2024

Aktualnych zdjęć nie mam ale znalazłam parę zdjęć sprzed kilku tygodni.
Swego czasu was zanudzałam rewolucją w przedogródku. Na nowo posadzone rośliny się ukorzeniły, rozszalał się bodziszek Rozanne i sesleria. Duchowo nastawiam się na wycięcie jodełki, przede wszystkim po to żeby zaoszczędzić sobie cięcia w przyszłości. Wszak sił mi już raczej ubywa niż przybywa. Drzewko z powodu cięcia straciło pokrój gałązek, więc z czasem będzie coraz gorzej wyglądać. Mam na jego miejsce różę Cardinal Hume - efekt mimowolnego zauroczenia w sklepie ogrodniczym .

hankaandrus_44 17:57, 08 wrz 2024

Dziewczyny ,co do rodków, to gdzieś słyszałam, że co 4 lata gubią liście te od dołu. A jeżeli w tych czterech popełniliśmy jakieś błędy to spadnie ich ciut więcej. Teraz trzeba nawadniać i pilnować zi9mą, żeby je słońce z mrozem i wiatrem nie smagały po liściach,
Białe rodki u mnie kwitną, a i jeden fioletowy też się wyrwał.

Pozdrawiam ogrodowe dziewczyny, niestety, nie mogłam być z Wami u Danusi, bo chyba dobrze widziałam, że to miało być w ten weekend.

Joku 18:02, 08 wrz 2024

W przechowalni obecnie nieco mniej koloru bo róże powoli przekwitają. Żółto - niebieski akcent to koło od taczki, która służy mi za deszczomierz .

Zadowolona jestem z uprawy róż w donicach, tę muszę przesadzić na wiosnę do większego pojemnika.

Bratki wśród truskawek to dzieło przypadku, same się tam posiały. Ładnie wyglądały, teraz już mniej bo przekwitają i część wycięłam.

Idziemy dalej

Joku 18:08, 08 wrz 2024

Zaczęły kwitnąć cyklameny, lawendy przycięłam

Dostana od Mirki hakonka powoli się rozrasta tworząc kolorowy akcent wśród zieleni

Joku 18:13, 08 wrz 2024

Kłosowce już nie są takie kolorowe, ale szaleją dalie, zwykłe z siewu.

Joku 18:21, 08 wrz 2024

Najbardziej udana uprawa warzywna - fasolka pnąca Blauhilde. Kilka tygodni byliśmy na diecie fasolkowej , eM używał zamiast makaronu, ryżu, ziemniaków itp.

I na koniec

Joku 18:26, 08 wrz 2024

hankaandrus_44 napisał(a)
Dziewczyny ,co do rodków, to gdzieś słyszałam, że co 4 lata gubią liście te od dołu. A jeżeli w tych czterech popełniliśmy jakieś błędy to spadnie ich ciut więcej. Teraz trzeba nawadniać i pilnować zi9mą, żeby je słońce z mrozem i wiatrem nie smagały po liściach,
Białe rodki u mnie kwitną, a i jeden fioletowy też się wyrwał.

Pozdrawiam ogrodowe dziewczyny, niestety, nie mogłam być z Wami u Danusi, bo chyba dobrze widziałam, że to miało być w ten weekend.

Czyli trzeba zrobić rodkowy rachunek sumienia.
Spotkanie u Danusi chyba dopiero będzie, ja też się nie wybieram.
Basieksp 21:00, 08 wrz 2024

Jolu ślicznie, zielono i kolory piękne też się znajdą U mnie słońce i wiatr wszystko wysusza, nawet te najzwyklejsze jeżówki już brązowe się robią. Ale jutro ma padać to i rodki będą podlane, bo jeden u mnie mimo podlewania też, żółte liście zaczął gubić, ale to pewnie tak jak Hania pisze.
zawitka 06:59, 09 wrz 2024

Co to za szara miotełka na 11 zdjęciu w P rogu na dole mam taka ładnie mi rosnie ale widzę że trzeba ja przycinać ile ja masz moja drugi rok siedzi. Zdjęcie u mnie.