Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Wafel 23:38, 27 sie 2024

Już zgaszony późnym latem róż bardzo ładnie komponuje się z rudbekią i do tego fioletowe astry. Super! Miałam kiedyś astry, ale ciągle chorowały... Chciałabym jeszcze chyba do nich wrócić, bardzo je lubię, tak jak chryzantemy jesienią. Fajnie dzień spędziłyście
Kordina 00:36, 28 sie 2024

No jestem w szoku, to jakiś nieznany ogród! Może poza niebieską ławeczką
Świetnie zaprezentowałaś Vita ogród Joli, zawsze mnie dziwi to zupełnie inne spojrzenie
Wafel 12:34, 28 sie 2024

Jolu, ta hortensja zestawiona z rudbekiami, jaka to odmiana?
Basieksp 13:39, 28 sie 2024

I koniecznie, co rośnie po prawej u góry? Z żółciejącymi, czy też żółtymi liśćmi ?

Ooo, i ja podpytam o tą roślinę?

Dereń pięknie Ci rośnie I jak ładnie się przebarwia, czy to od słońca? jeśli tak to bardzo ładnie wygląda, taki z ciemnymi przebarwiniami Oglądałam go wiosną w Arboretum Wirty, i nie był tam aż taki ładny, gęsty jak u Ciebie. Jakiś czas temu chciałam go mieć, ale po tym Arboretum sobie odpuściłam, no ale u Ciebie to on robi zupełnie inne wrażenie
Ewa777 16:18, 28 sie 2024

vita napisał(a)
Sierpniowe impresje z ogrodu Joli

Aż kipi od kwiecia, wszystkie rośliny zadbane, jak w bombonierce
Rudbekia to doskonała bylina na koniec lata. Dobrze ją wkomponowałaś na rabaty. O tej porze roku nie przeszkadza wcale kontrast żółci i różu (Jola, te różowe kwiatki to ostrogowiec, ten przycinany wcześniej?) Ciekawie przeplata się różem z kwiatostanami hortensji.

Jolu, ale pięknie. Zachwycam się i dziwię się, że nie pokazujesz nam takich pięknych widoków. Dzieki Vito za te zdjęcia i relację z ogrodu Joli
antracyt 16:38, 28 sie 2024

Jolu, jak to dobrze, że odwiedziła Cię Vita
Dzięki niej widać jak ładne zestawy roślinne tworzysz.
Dereniowego dywaniku zazdroszczę. U mnie chce rosnąć w grupie tylko pod innymi zadarniaczami.
Chowa się między innymi pod astrem rozkrzewionym
Joku 17:04, 28 sie 2024

Vita, dziękuję za obszerną relację z mojego ogrodu i peany pochwalne . Dla mnie ten dzień był również bardzo udany, moc wrażeń ogrodowych i nie tylko. Stanowimy zgrany team podróżniczo - ogrodowy . Jestem pełna podziwu dla ciebie że w tak krótkim czasie zdążyłaś zrobić tyle zdjęć.
Teraz po kolei:
- kompozycja różówo - żółta przyznaję się bez bicia nie jest szczytem kolorystycznego wyrafinowania, powstała chyba przypadkowo, tzn. rudbekia się tam sama wysiała a ja jej pozwoliłam zostać. Potem posadziłam ostrogowca (tak, to ten przycinany) pewnie z nadzieją że się miną w kwitnieniu. Ale nie wyszło . Z hortensją już mu lepiej pasuje.
- aster rozkrzewiony (divaricatus) Eastern Star, strasznie rozkłada się na boki włażąc na sąsiadów. Nazwę biało kwitnącej żurawki może uda mi się odnaleźć. Żółte liście należą do żurawki Soutern Comfort.
- miętowa" zawieszka tkwi tam od kilku sezonów, mięty w tym miejscu nigdy nie było . Jest trawa turzyca ice dance.
Nuta calvadosu w eMowych lodach to pospolity advocat i coś jeszcze z serii advocatów . Przepis prosty: 0,5 litra śmietany, pół puszki skondensowanego słodkiego mleka + "małpka" advocata. Po zamrożeniu starcza na długo, kalorii wolę nie liczyć.
Joku 17:37, 28 sie 2024

Daga, ja już niczego więcej nie chcę . Wszystkie młodzieńcze i późniejsze marzenia zrealizowałam .

Asiu, hortensja to Diamant Rouge. Co do astrów to chwalę sobie odmianę aster Fricarta Mönch. Zaczyna kwitnąć najwcześniej z astrów, kwitnie długo i jak dotąd nie złapał mączniaka. Aster rozkrzewiony też u mnie nie choruje, a mam go bodajże 3. lub 4. sezon.

Basiu, roślina z żółtymi liśćmi to żurawka Soutern Comfort. Białe kwiaty należą do kolejnej żurawki, niestety nie pamiętam jej nazwy. Bardzo wdzięczna odmiana, rośnie bujnie i ma ładne jasnozielone liście. Dereń kanadyjski rośnie tak sobie, Vita sfotografowała najbardziej rozrośnięty fragment. Przebarwienia prawdopodobnie są spowodowane suszą. Tak myślę.

Ewa, ja też jestem wdzięczna koleżance która robi ładne zdjęcia. Wszystko wtedy lepiej się prezentuje .

Zuza, mój dereń zachowuje się podobnie. W tym miejscu gdzie go posadziłam zaczął jako tako rosnąć po kilku latach. Natomiast sam sobie wędruje tam gdzie mu się bardziej podoba. On chyba za dużo słońca nie lubi i podobnie jak twój ciągnie do towarzystwa.
Joku 17:56, 28 sie 2024

Odnalazłam nazwę jasnozielonej żurawki z białymi kwiatami. To odmiana Rex Lime.
Wafel 14:07, 29 sie 2024

Jolu czyli to ta sama hortka co u mnie, dlatego wpadła mi w oko czemu u mnie tak słabo rośnie... chyba będę więcej nawozić w przyszłym roku, bo już sama nie wiem a tak bardzo mi się podobają jej delikatne kwiatostany, ech...