Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Pokaż wątki Pokaż posty

Znowu na wsi

Ewa777 09:30, 30 lip 2024

U mnie werbena sieje się bardzo i to w miejscu, gdzie nie chcę, żeby rosła. Podoba mi się w połączeniu z hortensjami bukietowymi. Ciągle ją przesadzam na inną rabatkę i tam nie chce się przyjąć. Uparta ta roślinka.
Joku 18:04, 30 lip 2024

Elu, Ewo werbena i u mnie się sieje. Piszę teraz o patagońskiej. Gosia pytała o werbenę Bampton. Ewa, może kojarzysz bo kupiła ją Mirka gdy byłyśmy w ogrodzie w Blizinach. Patagońska też nie chciała na początku rosnąć w tym miejscu które jej zaproponowałam. Pozwoliłam na samosiew i teraz już rośnie wszędzie. Tam gdzie chcę i gdzie nie chcę, np. w doniczkach z sadzonkami .
basia3012 23:16, 16 sie 2024

Joku napisał(a)
Kilka lat męczyłam się z tym fragmentem rabaty, głównie z powodu niewielkiej ilości miejsca dla niższego piętra. W końcu efekt mnie zadowala, chociaż niewielkie poprawki są konieczne

Pięknie Ci wyszła ta rabata Jolu. Ta bordowa świerzbnica i werbena ładnie uzupełniają krzewy. Gratulacje.
Rumianka 13:42, 21 sie 2024

Jolu, co nowego w ogrodzie kwitnie, czy wszystko na raz? Czas wakacji pędzi jak oszalały, jeszcze trochę i jesień za pasem...Pozdrowionka
Joku 17:56, 21 sie 2024

Trochę czasu tu nie zaglądałam. W międzyczasie było kilka upalnych dni, trochę popadało ale palące słońce i wiatr wysuszyły ziemię. Na szczęście dzisiaj znowu pada i to całkiem sporo więc odetchnęłam z ulgą.

Basiu, ten fragment ogrodu wygląda nadal podobnie, kwitną zarówno werbeny jak i świerzbnica. Tej ostatniej staram się systematycznie wycinać przekwitnięte kwiatostany żeby przedłużyć kwitnienie. Jedynie przywrotnik został przycięty, pojawiają się świeże liście.

Elisa, coś ciągle kwitnie. Rozbujały się posiane dalie które oparły się apetytom ślimaków. Na nowo kwitną róże, w doniczkach ukorzenia się otrzymany od ciebie ubiorek. Miejscówki dla niego już wypatrzyłam. Fotorelacja będzie jak pogoda się poprawi.
vita 22:22, 27 sie 2024

Sierpniowe impresje z ogrodu Joli

Aż kipi od kwiecia, wszystkie rośliny zadbane, jak w bombonierce
Rudbekia to doskonała bylina na koniec lata. Dobrze ją wkomponowałaś na rabaty. O tej porze roku nie przeszkadza wcale kontrast żółci i różu (Jola, te różowe kwiatki to ostrogowiec, ten przycinany wcześniej?) Ciekawie przeplata się różem z kwiatostanami hortensji.

vita 22:30, 27 sie 2024

Żwirowe ścieżki starannie przycięte bukszpan i cis Pamiętam jak układałaś ceglany placyk, fotka druga po prawej, w połączeniu ze żwirem i tak starannie dobraną roślinnością wgląda świetnie, bardzo stylowo

vita 22:44, 27 sie 2024

Zestaw roślin na fotce u góry, po lewej zachwycił mnie, powtórzysz nazwę astra? Na pierwszym planie żurawka czy żuraweczka? I koniecznie, co rośnie po prawej u góry? Z żółciejącymi, czy też żółtymi liśćmi ?

I dywaniki, brawo za derenia Zawciągowiec tak uroczo podtrzymuje przemijające piękno lawendy

Magara 22:48, 27 sie 2024

Kolejny dowód, że spojrzenie "innym" okiem ma moc wielką
Jola - piękny ogródek masz Kwitnący Czegóż chcieć więcej?
vita 23:18, 27 sie 2024

Spędziłyśmy z Jolą piękny i bardzo intensywny dzień. Wpadłyśmy do Chwaszczyna, odwiedziłyśmy gościnny OB w Gołubiu, gdzie nowością jest otwarta ostatnio herbaciarnia i ogród Kasi B.
Pogoda i humory nam dopisywały, skorzystałam z gościnności Gospodyni, pyszne jedzonko, a lody w wykonaniu Gospodarza- ach! Pyszności, z nutą calwadosu były?
Potem było jeszcze spotkanie autorskie ze S. Budzisz w Pucku, na koniec spacer po Rzucewie.
Dałybyśmy radę jeszcze jakiemuś punktowi programu, ale w sierpniu dni są już krótsze, he he noc nas prawie zastała
Jola Jesteś wspaniałą towarzyszką i przewodniczką po Kaszubach, dzięki serdeczne

Wspominana wcześniej werbena Bampton u Joli, i fasolka szparagowa, o której Jola z taką sympatią się wypowiadała. Trochę żałuję, że konstrukcja z nią przesłoniła mi widok na owocującą różę, którą tak lubię, ale cóż, trudno

A popatrzcie tutaj, żurawka, hosta, czyściec, języcznik, zanokcica, dalej, w tle już nie ogarniam, dobrze dobrana kompozycja do cienia Jolu, po prawej, z zawieszką 'mięta' to co to?