Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Pokaż wątki Pokaż posty

Znowu na wsi

sylwia_slomc... 19:51, 10 wrz 2024

Kłosowce u Ciebie robią dobrą robotę i zdrowo rosną U mnie żadna odmiana z posadzonych nie chciała zostać w ogrodzie. Cyklamenów zazdraszczam też nie chcą u mnie być. Deszczomierz bardzo pomysłowyI ciekawa odmiana tej fasolki, a wykorzystanie kulinarne jeszcze lepsze
hankaandrus_44 22:35, 10 wrz 2024

Tę fasolkę też preferuję. rośnie do przymrozków. Po gotowaniu odzyskuje zielony kolor.

Zaglądam, podziwiam wyprawy i odwiedziny.

Pozdrawiam Ciebie i koleżanki.
basia3012 23:04, 10 wrz 2024

Jolu, kolorów mniej? Masz jeszcze bardzo kolorowo. I te kłosowce są bardzo ciekawe. Nie znam ich.
Pozdrawiam.
Ewa777 11:14, 11 wrz 2024

Joku napisał(a)
Aktualnych zdjęć nie mam ale znalazłam parę zdjęć sprzed kilku tygodni.
Swego czasu was zanudzałam rewolucją w przedogródku. Na nowo posadzone rośliny się ukorzeniły, rozszalał się bodziszek Rozanne i sesleria. Duchowo nastawiam się na wycięcie jodełki, przede wszystkim po to żeby zaoszczędzić sobie cięcia w przyszłości. Wszak sił mi już raczej ubywa niż przybywa. Drzewko z powodu cięcia straciło pokrój gałązek, więc z czasem będzie coraz gorzej wyglądać. Mam na jego miejsce różę Cardinal Hume - efekt mimowolnego zauroczenia w sklepie ogrodniczym .

Przedogródek prezentuje się bardzo ładnie.
Jodełka wygląda ślicznie, ale z cięciem może być problem, a duże drzewko Ci tu nie pasuje. Kibicuję więc zmianom
GorAna 20:20, 11 wrz 2024

Joku napisał(a)

Jolu, cudnie, tak soczyście i bujnie u Ciebie
Czy padało, czy masz nawodnienie?
U mnie wszystko podeschniete, wymęczone suszą i upałami
Pozdrawiam serdecznie
Kordina 21:37, 11 wrz 2024

Jolu czy pamiętasz nazwę swoich kłosowców? Trochę jestem rozczarowana moim meksykańskim mix tym czasem żaden mix tylko jednolity i taki sobie.
Joku 18:39, 12 wrz 2024

Sylwia, kłosowce rosną bezproblemowo, te zwykłe sieją się bez opamiętania. Jedynie wyginął mi odmianowy Black Adder. Cyklameny jeszcze lepiej by rosły gdyby nie były systematycznie wydeptywane przez koty.
Fasolka nam smakowała, trochę zamroziłam na później, bo nie nadążaliśmy z jedzeniem .

Haniu fasolka jest super. To chyba najbardziej wydajne warzywo. Z niewielkiej powierzchni uprawy można przez jakiś czas wyżywić rodzinę . Aktualnie jest przerwa w plonowaniu ale widzę że kwitnie ponownie.

Basiu, kolorów powoli robi się mniej. Od wczoraj pada więc część kwiatów pewnie zniszczy deszcz. Kłosowce zwykłe, bezodmianowe. Dostałam nasiona od koleżanki z forum, rosną bezproblemowo.

Ewa, przeogródek w końcu zaczął mi się podobać bo wszystko bujnie się rozrosło. Los jodły już raczej przesądzony. Pozostaje się zabrać za wycinanie i karczowanie.

Aniu, nie mam nawadniania. Sporo padało w moich okolicach wiosną, mniej latem. Dopiero w ostatnich dniach susza zaczęła być widoczna. Na szczęście od wczoraj zaczęło padać, dzisiaj niemal cały dzień. Bardzo mnie to cieszy.

Bożenko, kłosowce są zwykłe, bezodmianowe. Bardzo ładnie się sieją. Może chcesz nasiona?
Kordina 22:21, 12 wrz 2024

Jolu bardzo miło, że pomyślałaś o mnie, ale na razie dziękuję mam mnóstwo nasion, takie trochę szaleństwo
Ewa777 13:39, 20 wrz 2024

Jolu, co u Ciebie? Byłaś na targach w Renku?
Wiesz, że moje Burgundy Ice zapączkowały teraz 3 raz w tym roku? U Ciebie też?
Joku 19:48, 20 wrz 2024

Bożenko, w takim razie nasion nie zbieram.

Ewa, na targach nie byłam. Pogoda zgodnie z prognozą była niesprzyjająca. Natomiast dzisiaj wybrałam się z eMem na Dary jesieni do Kolibek. Darów było zatrzęsienie, z jesienią miały raczej mało wspólnego. Jak zwykle nabyliśmy miody, powinny zapasy wystarczyć do następnej imprezy ogrodniczej na wiosnę . Roślin niewiele, zresztą za bardzo mnie interesowały bo jeszcze trochę mam w przechowalni własnych roślinek. Jedynie rzuciłam okiem na ładne cyklameny ale postanowiłam nie kupować bo zazwyczaj lubią się w takich miejscach wylegiwać moje koty.
Burgundy chyba nie ma pączków ale wypuściła sporo nowych pędów. Nie będę jej przeszkadzać, niech robi co chce. Może jeszcze zakwitnie. Kilka dni temu wycięłam jej ostatnie przekwitnięte kwiaty.