Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 12:53, 08 cze 2025

Joku napisał(a)

Świeże listki epimedium Frohnleiten

Jakie cudne ujęcia Selseria jesienna jest świetną trawą bardzo ją lubię
Jarzmianka ciemna, też mam taką,moja niska,
Kolorów już masz sporo, wszystkie takie delikatne, pięknie
Ostrogowiec jeszcze u Ciebie w pąkach, u mnie pełen rozkwit, moje kukliki już powinnam ściąć.
Co robisz że nie masz w ułudce ślimaków? Moje sadzonki od Ciebie mimo ,że bardzo uważam, podsypuję granulkami są bardzo pojedzone przez ślimaki Ciekawie w tym łanie wyglądają paprocie, może i ja ją posadzę w lasku wśród paproci?
No i listeczki epimedium urocze
Gruszka_na_w... 13:02, 08 cze 2025

Zazdroszczę tak okazałych kępek epimedium. Stanowisko do omiatania ogrodu masz świetne. Ciekawa jestem jak często zasiadasz w tym fotelu.

Jeśli mi się chce, to liście po cebulowych (z wyjątkiem tulipanów) zaplatam w warkocze i układam w poziomie. Przyciskam jakąś grudką ziemi. Nie ma wtedy problemu ze sterczącymi farfoclami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 19:48, 08 cze 2025

Mirka, dzisiaj częściowo wycięłam przekwitnięte kwiatostany kuklików, pozostały pojedyncze więc i efektu nie ma. Ale zakwitnie coś innego i będzie cieszyć. Jarzmianki mam dwie, kupione w Chwaszczynie. Tę na zdjęciu kupiłam jesienią, zakwitła wysokimi kwiatostanami. Druga kupiona wiosną, o wiele niższa. Nazwy mają podobne więc nie wiem czy są różne, czy wysokość wynika z różnego czasu posadzenia. Okaże się w przyszłym roku. Ostrogowce zaczynają rozkwitać, na razie pojedyncze kwiatki. Nie zauważyłam żeby ślimaki gustowały w ułudce. Póki było sucho nie było widać ślimaków, pojawił się deszcz, wypełzły i one. Może jak ułudka zmężnieje to nie będzie im smakować? Oby tak było. Paprocie w dywanach roślin okrywowych bardzo lubię, sadź . Ja posadziłam ze względu na brak miejsca. Listki należą do żółto kwitnącego epimedium, później są jasnozielone.
Chyba na wszystko odpowiedziałam .

Haniu, epimedium u mnie rośnie od początku ogrodu czyli 12 lat, najpierw niemrawo ale z czasem coraz bardzie ekspansywne. Na razie nie bardzo miałam czas żeby posiedzieć w fotelu, ale już się mniej więcej obrobiłam więc i czasu na omiatanie będzie więcej. Lubię w tym miejscu przycupnąć od czasu do czasu. Sposób na szczypiorki masz niezły. Moje już na szczęście żółkną.
Miskantowo 20:00, 08 cze 2025

Ślicznie tu u Ciebie.

Kukliki zapisuję sobie na listę przyszlorocznych zakupów.
No i trochę paproci bo mam tylko jedną, walczącą o zycie na skarpie (to roślina zastana) a bardzo je lubię.
Basieksp 21:54, 08 cze 2025

Jeszcze raz kukliki w przedpołudniowym słońcu

Ale tu jest ładnie tak poprostu, ładnie
ryska 11:59, 09 cze 2025

Taki fotel do omiatania to powinien mieć jeszcze pasy z kodem np. jak obiecasz, że w ciągu 15 minut nie zauważysz żadnego chwasta i nie zapragniesz go natychmiast wyrwać to cię uwolnię
Margo2 13:25, 09 cze 2025

A mi się bardzo podoba widoczek ogólny.
Też mam dopiero teraz więcej koloru, ale mimo wszystko u Ciebie ten kolor zielony jest super skomponowany.
Nie fajnie z tą czereśnią.
A ja musze wyciąć połowę swojej, bo za duża i nie ma kto po drzewie biegać i zrywać. A ja potem musze trawnik na kolanach czyścić, żeby wybrać wszystkie zgniłki.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nasion kosmosów w tym roku wcale w sklepach nie spotkałam. A szukałam bo tato chciał. Ja kosmosy bardzo lubię, tylko one obecnego ogrodu nie bardzo. Coś im ziemia nie pasuje. A w poprzednim miewałam krzaczory po cyc.

Sylwia, ja kosmosy w tym roku kupowałam ALL.
Ciekawe co wyrośnie
Alija 18:49, 09 cze 2025

Joku napisał(a)

Przeprosiłam się z jarzmianką. Miałam ją kiedyś, ale była strasznie wrażliwa na suszę. Może tym razem będzie lepiej.

Na koniec widoczek ogólny

Jolu, piękne widoczki ogólne i szczegóły również, śliczna ta jarzmianka. Mam w jasnych kolorach, ale chyba mają zbyt mało światła, bo mało pąków kwiatowych.
Joku 20:24, 09 cze 2025

Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa.

Wioleta, kukliki dla mnie to niewymagające rośliny a paprocie bardzo lubię. Szczególnie paprotniki języczniki.

Basiu , dziękuję.

Renata, ja niekiedy potrafię posiedzieć na tym miejscu dłużej niż kilka minut . I robić zdjęcia twoim sposobem .

Gosiu, czereśnia podmarzła, nie wiem czy ta gałąź wypuści nowe liście. Na szczęście są też zdrowo wyglądające gałązki więc liczę na to że się pozbiera. Moja rośnie dopiero drugi rok ale jak na nią patrzę to mam przed oczami twoją i jej rozmiary. Przymrozki załatwiły również pąki lilaka Palibin, dopiero wczoraj to zauważyłam. Już drugi rok z rzędu.

Alu, miałam kiedyś jarzmiankę o jasnoróżowych kwiatach ale była jakaś taka mało ciekawa, do tego strasznie wrażliwa na suszę. Być może było to spowodowane brakiem półcienia bo ogród ledwie odrastał od ziemi. Może znajdziesz dla swojej jakieś półcieniste miejsce?

eda 22:39, 10 cze 2025

Ladnie Jolcia dywany roślin
Też lubię paprocie ,tylko chyba u mnie za ostre słońce bo szybko wysychają ...posadziłam za tujami może uda się i się wzmocnią zobaczymy ...