Mirka, dzisiaj częściowo wycięłam przekwitnięte kwiatostany kuklików, pozostały pojedyncze więc i efektu nie ma. Ale zakwitnie coś innego i będzie cieszyć. Jarzmianki mam dwie, kupione w Chwaszczynie. Tę na zdjęciu kupiłam jesienią, zakwitła wysokimi kwiatostanami. Druga kupiona wiosną, o wiele niższa. Nazwy mają podobne więc nie wiem czy są różne, czy wysokość wynika z różnego czasu posadzenia. Okaże się w przyszłym roku. Ostrogowce zaczynają rozkwitać, na razie pojedyncze kwiatki. Nie zauważyłam żeby ślimaki gustowały w ułudce. Póki było sucho nie było widać ślimaków, pojawił się deszcz, wypełzły i one. Może jak ułudka zmężnieje to nie będzie im smakować? Oby tak było. Paprocie w dywanach roślin okrywowych bardzo lubię, sadź

. Ja posadziłam ze względu na brak miejsca. Listki należą do żółto kwitnącego epimedium, później są jasnozielone.
Chyba na wszystko odpowiedziałam

.
Haniu, epimedium u mnie rośnie od początku ogrodu czyli 12 lat, najpierw niemrawo ale z czasem coraz bardzie ekspansywne. Na razie nie bardzo miałam czas żeby posiedzieć w fotelu, ale już się mniej więcej obrobiłam więc i czasu na omiatanie będzie więcej. Lubię w tym miejscu przycupnąć od czasu do czasu. Sposób na szczypiorki masz niezły. Moje już na szczęście żółkną.
Znowu na wsi - aktualny