Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:58, 09 lis 2025

Ja lubię tuje i wszelkie iglaki, zwłaszcza teraz dają piękne plamy zieleni. Szmaragdy ładnie trzymają kolor zimą i co ważne w moim małym ogrodzie rosną dość wąsko. U mnie zaczęły robić się brzydkie od dołu, sczerniały im gałązki i zaczęły łysieć. Podejrzewam że przyczyną jest zacienienie przez sąsiednie rośliny. Niektóre też trochę wyłysiały w miejscu gdzie stykały się z sąsiadami.
Ostatnio mignął mi gdzieś (na IG?) filmik na którym pokazano przerobienie wyrośniętych tui na niski żywopłot, taki wysokości mniej więcej człowieka. Po prostu ścinano je na taką wysokość, na koniec docinając brzegi. Efekt końcowy był niezły ale nie wiadomo jak krzewy to w dłuższej perspektywie czasowej zniosły. W filmie wszystko można pokazać.
Dorota321 21:19, 09 lis 2025

Joku napisał(a)
Ja lubię tuje i wszelkie iglaki, zwłaszcza teraz dają piękne plamy zieleni. Szmaragdy ładnie trzymają kolor zimą i co ważne w moim małym ogrodzie rosną dość wąsko. U mnie zaczęły robić się brzydkie od dołu, sczerniały im gałązki i zaczęły łysieć. Podejrzewam że przyczyną jest zacienienie przez sąsiednie rośliny. Niektóre też trochę wyłysiały w miejscu gdzie stykały się z sąsiadami.
Ostatnio mignął mi gdzieś (na IG?) filmik na którym pokazano przerobienie wyrośniętych tui na niski żywopłot, taki wysokości mniej więcej człowieka. Po prostu ścinano je na taką wysokość, na koniec docinając brzegi. Efekt końcowy był niezły ale nie wiadomo jak krzewy to w dłuższej perspektywie czasowej zniosły. W filmie wszystko można pokazać.
Jolu, tuje dobrze znoszą przycinanie. My wiosną skróciliśmy tuje ponad metr. Nic złego się nie działo, zagęściły się u góry wypuszczając młode gałązki. Co rok też przycinam im boki, bo są już bardzo szerokie i zabierają miejsce na rabacie.
Joku 18:38, 10 lis 2025

Moich od góry sama już bym nie przycięła bo za wysokie ale boki tnę i faktycznie krzywda tujom się nie dzieje.
Kordina 21:43, 10 lis 2025

Joku napisał(a)

Jakie fajne charakterne kotki, ciekawie wybarwione
Podobają mi się Jolu Twoje donicowe ozdoby, może i ja coś umodzę na wzór i podobieństwo