Joku
20:58, 09 lis 2025
Ja lubię tuje i wszelkie iglaki, zwłaszcza teraz dają piękne plamy zieleni. Szmaragdy ładnie trzymają kolor zimą i co ważne w moim małym ogrodzie rosną dość wąsko. U mnie zaczęły robić się brzydkie od dołu, sczerniały im gałązki i zaczęły łysieć. Podejrzewam że przyczyną jest zacienienie przez sąsiednie rośliny. Niektóre też trochę wyłysiały w miejscu gdzie stykały się z sąsiadami.
Ostatnio mignął mi gdzieś (na IG?) filmik na którym pokazano przerobienie wyrośniętych tui na niski żywopłot, taki wysokości mniej więcej człowieka. Po prostu ścinano je na taką wysokość, na koniec docinając brzegi. Efekt końcowy był niezły ale nie wiadomo jak krzewy to w dłuższej perspektywie czasowej zniosły. W filmie wszystko można pokazać
.
Ostatnio mignął mi gdzieś (na IG?) filmik na którym pokazano przerobienie wyrośniętych tui na niski żywopłot, taki wysokości mniej więcej człowieka. Po prostu ścinano je na taką wysokość, na koniec docinając brzegi. Efekt końcowy był niezły ale nie wiadomo jak krzewy to w dłuższej perspektywie czasowej zniosły. W filmie wszystko można pokazać