Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Ewa777 11:41, 27 lut 2026

U mnie śniegu nadal dużo. Nie wiem, kiedy bedą cebulowe. Trzeba dużo cierpliwości.
Kosy bardzo lubię. Jest u nas ich bardzo dużo. Przylatuja na śliwośliwę, ale nie stanowi to dużego problemu. Zjadają kilka owoców i odlatują. Owoców starcza i mi, i kosom. A nawet mam nadwyżkę. Bardzo za to przeżywam wiosną, gdy sroki polują na dniazda kosów i wyjadają im jaja lub polują na pisklęta. Tej zimy byłam niestety świadkiem jak drapieżny ptak upolował kosa przy moim karminku. To było straszne. Od razu po tym incydencie przygotowaliśmy kryjówki ze świątecznej choinki, zeby kosy miały gdzie się chować.

W ogrodzie kosy czują się bardzo bezpieczne. Nas się nie boją. Często podchodzą dość blisko.
Joku 11:57, 27 lut 2026

Kosom z bliska przyglądam się od niedawna. Wcześniej, w mieście było ich więcej, siadywały na okolicznych dachach i śpiewały. Uwielbiam ich śpiew. Do mojego ogrodu przylatywały do oczka wodnego, tam się kąpały. Jednego nazywałam szkodnikiem bo upodobał sobie doniczkę z jakąś wodną rośliną i robił spustoszenie.
Srok teraz widuję sporo. Póki co omijają miejsce gdzie wysypuję ptasie papu, na szczęście. Słyszałam że to drapieżniki.
Dzisiaj +15 st. na termometrze, śnieg dość szybko topnieje. W nocy też było kilka stopni na plusie. Jest nadzieja .
Basilikum 12:12, 27 lut 2026

u mnie juz duzo cebulowych, kazdego dnia odkrywam nowe. Niedlugo i u Was zakwitna wiosny juz nic nie zatrzyma.
mirkaka 13:53, 27 lut 2026

Basilikum napisał(a)
u mnie juz duzo cebulowych, kazdego dnia odkrywam nowe. Niedlugo i u Was zakwitna wiosny juz nic nie zatrzyma.

U mnie też już znalazłam cebulowe i przebiśniegi
Wafel 15:34, 27 lut 2026

To ja chyba jutro będę odśnieżać rabaty, żeby znaleźć swoje
Joku 17:15, 27 lut 2026

Dziewczyny, wiosna nam się w końcu należy , starczy mrozu i śniegu. Chociaż na pewno jeszcze o nas do końca nie zapomniały. No, może Izę Basilikum oszczędzą .
Trawnik nadal niemal w całości pod śniegiem, staram się po nim nie chodzić. Więc z bliska mogę się przyjrzeć tylko niektórym rabatom. Najwięcej widać przebiśniegów, ładnie wyglądają listki cyklamenów, przylaszczek. Formę straciły paprocie, połamały się pod śniegiem. Jednak najbardziej straszą hakonki, stipy włosiste i seslerie jesienne. Te ostatnie jeszcze częściowo pod śniegiem. Jutro chyba wytnę hakonki.
Ziemia jeszcze zmarznięta, próbowałam uzupełnić zapory p/kocie, patyki udało mi się wcisnąć w ziemię na ok. 2 cm.
Magara 22:39, 27 lut 2026

Jola, plus 15, dobrze czytam??? No szok
U nas też dziś było ciepło, ale nie aż tak. Śnieg znika, niezbyt szybko ale zaczynam odnajdywać rabaty Do niektórych roślin nawet udało mi się dostać, chociaż strach się poruszać - miejscami jeszcze totalne lodowisko, a miejscami totalne błoto