Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Ewa777 10:04, 03 mar 2026

Jolu, też zauważyłam w ogrodzie pleśń pośniegową
Śniegu coraz mniej. Widziałam też pierwsze pąki ciemiernika.
Joku 18:36, 03 mar 2026

Ewa (ewsyg), Iza, śniegu już prawie nie ma. Dzisiaj był piękny dzień z 16 st. i słońcem. Trochę porządków udało mi się zrobić. Przebiśniegi pokazują pączki, ranniki żwawo wyłażą spod ziemi. Oj, jak mnie to cieszy .

Ewa777 u mnie się sprawdza wygrabienie trawnika, po grabieniu wygląda o wiele lepiej. Robię kawałkami, w tych miejscach gdzie śnieg już stopniał i trochę obeschło.
Ciemierniki też mają pąki, twoje/moje również .
mirkaka 09:39, 04 mar 2026

A gdybyś na dzień wynosiła jeż teraz na taras a na noc chowała do garażu albo domku ogrodnika? Trochę by wegetacja przystopowała
Joku 10:49, 04 mar 2026

Postanowiłam tak robić, wczoraj było ciepło więc poszła na dwór. Dzisiaj miałam wątpliwości bo w nocy był przymrozek. Dzięki tobie nabrałam odwagi, już stoi na ganku, temperatura 5st. Idzie w temperaturach pokojowych jak burza, pojawiły się pączki.

mirkaka 11:04, 04 mar 2026

Joku napisał(a)
Postanowiłam tak robić, wczoraj było ciepło więc poszła na dwór. Dzisiaj miałam wątpliwości bo w nocy był przymrozek. Dzięki tobie nabrałam odwagi, już stoi na ganku, temperatura 5st. Idzie w temperaturach pokojowych jak burza, pojawiły się pączki.

Jola, piękna, ale na noc musisz ją wnosić tak gdzie nie mrozu, może być ciemno
Ewa777 11:15, 04 mar 2026

Za szybko ruszyła Ci ta hortensja. Dobrze, że zaczęłaś wynosić ją na zewnątrz. W nocy koniecznie trzeba ją schować, bo zdecydowanie noce są jeszcze za zimne.
Joku 17:57, 04 mar 2026

Już wniosłam na noc do domu, tak jak radzicie.
Gruszka_na_w... 19:46, 04 mar 2026

Joku napisał(a)
u mnie się sprawdza wygrabienie trawnika, po grabieniu wygląda o wiele lepiej. Robię kawałkami, w tych miejscach gdzie śnieg już stopniał i trochę obeschło.
Ciemierniki też mają pąki, twoje/moje również .

Od kilku dni po uporządkowaniu rabaty ostro grabię trawiaste ścieżki wokół niej i w sumie ten zabieg chyba najbardziej podnosi estetykę. Już kolejnego dnia trawa jest wyraźnie zieleńsza i tworzy ładne obramowanie.
Trochę się musisz nabiegać z tą hortensją. Powinna się odwdzięczyć pięknym kwitnieniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joku 21:12, 04 mar 2026

Faktycznie po wygrabieniu trawnik wyporządniał. Mam porównanie bo wygrabiona jest tylko część trawnika, tam gdzie śnieg szybciej stopniał.
Haniu, zazdroszczę zaawansowania prac porządkowych, ja dopiero zaczynam.
Ciekawa jestem czy opłaci mi się bieganie z hortensją w te i we w te. Donica dość ciężka.
mirkaka 06:37, 12 mar 2026

Jola, wycięłam zeszłoroczne liście epimedium, chyba dobrze zrobiłam? \
Co tam działasz, nic nie piszesz?