Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 07:17, 12 mar 2026

Dobrze zrobiłaś , ja też wycinam. Część już wycięłam, resztę ogolę na dniach.
Zabrałam się za nadrabianie zimowych zaległości tzn. mycie okien i robienie porządków w ogrodzie więc czas mi się skurczył. Większość suchych badyli i traw wycięłam, szczególnie to co najbardziej drażniło oczy. Dzisiaj lekko pada, po śniegu śladów już nie ma.
Kwitną przebiśniegi, ranniki, słabo cyklameny. Dokumentacja zdjęciowa będzie.
Basilikum 09:10, 12 mar 2026

Ja tez wycielam juz epimedium i przy okazji znalazlam okulary, przynajmniej rok tam leżały
mirkaka 12:09, 12 mar 2026

Basilikum napisał(a)
Ja tez wycielam juz epimedium i przy okazji znalazlam okulary, przynajmniej rok tam leżały

Hahha , nieźle
mirkaka 12:15, 12 mar 2026

Joku napisał(a)
Dobrze zrobiłaś , ja też wycinam. Część już wycięłam, resztę ogolę na dniach.
Zabrałam się za nadrabianie zimowych zaległości tzn. mycie okien i robienie porządków w ogrodzie więc czas mi się skurczył. Większość suchych badyli i traw wycięłam, szczególnie to co najbardziej drażniło oczy. Dzisiaj lekko pada, po śniegu śladów już nie ma.
Kwitną przebiśniegi, ranniki, słabo cyklameny. Dokumentacja zdjęciowa będzie.

Wczoraj zabrałam się między innymi za cięcie ogrodówek, tak się rozpędziłam że wieloletnie pędy poprzycinałam o 2/3, nie ruszałam zeszłorocznych, tak trochę je odmładzam, będą kwitnąć skromniej, chciałabym te przy warzywniku przesunąć bliżej płotu, bo bardzo mi na niego wchodzą kwiaty, kładąc się, ale pewnie nie dam rady w tym sezonie.

Cyklameny słabo, dlaczego?
Rumianka 12:22, 12 mar 2026

Jolu, ostro działasz nie tylko ogrodowo, to wszystko co zrobiłaś jest jeszcze przede mną. Robię po trochu, ale bez zbędnego rozmachu. Na działce poszaleję w weekend, pod warunkiem że się da...
Gosialuk 18:24, 12 mar 2026

Słoneczko piękne, to i o okna trzeba zadbać. Nie lubię tego i zostawiam sobie na potem. Może w przyszłym tygodniu.
Czekam zatem na zdjęcia.
Ewa777 19:33, 12 mar 2026

Do hortensji przydałby Ci jakiś wózeczek, żebyś nie musiała jej targać.
Alija 20:42, 12 mar 2026

Ja też już sprzątam w ogrodzie, bo czas szybko ucieka, a mieliśmy panów od cięcia drzew i teraz mamy dodatkową robotę przy sprzątaniu gałęzi. Za okna jeszcze się nie biorę.
Pozdrawiam wiosennie.
Joku 20:59, 12 mar 2026

Iza, okulary nadają się jeszcze do noszenia ? Dałaś radę przetrwać bez nich . Liście epimedów doskonale nadają się do ukrywania rzeczy zgubionych, maskują doskonale .

Mirka, ciekawa jestem jak rozpoznać stare pędy hortensji. Moja w doniczce właśnie powędrowała na noc do domu bo chyba znowu będzie przymrozek.
W zeszłym roku przesadziłam sporą kępę cyklamemenów ale nie pamiętam gdzie . Miała najwięcej kwiatów, nie widzę jej teraz. Nie wiem czy nie przeżyła przeprowadzki czy próbuje się przystosować do nowej miejscówki. Za to odkryłam jeden kwiatek innej odmiany, pewnie sadzonej przed laty.

Elisa, mój areał mniejszy od twojego i pojedynczy, do tego w nieco cieplejszym miejscu więc jestem do przodu .

Gosia, przez moje okna niewiele już dało się zobaczyć, strasznie mnie to denerwowało więc jak tylko zrobiło się cieplej to zabrałam się za mycie. dzisiaj skończyłam, hurrra!

Ewa, dobrze radzisz.

Dzisiaj wybrałam się do ogrodniczego, dobrze znanego dziewczynom z Trójmiasta i okolic czyli do Chwaszczyna. Nabyłam dwie doniczki cyklamenów i bratki do donicy. Sezon ogrodowy rozpoczęty .
Joku 21:04, 12 mar 2026

Alu, nie zazdroszczę sprzątania po ekipie. Ale drzewa i krzewy na pewno zyskały na urodzie i ogród zrobił się bardziej przestronny.
Okna myłam ostatni raz przed zimą więc czas był najwyższy żeby się nimi zająć.