Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Wafel 14:49, 28 lut 2026

U mnie oprócz śniegu, na trawniku stoi woda, nie wiem czy ziemia jeszcze taka zmarznięta czy za dużo tej wody i słabo przyjmuje, ale odkrył się dziś jeden ciemiernik z pąkami
Joku 17:00, 28 lut 2026

Haniu, spieszyć się niekoniecznie muszę ale trochę ruchu na świeżym powietrzu wyraźnie poprawia nastrój .
Wycięłam wiaderko suchelców, usunęłam to co najbardziej drażniło wzrok.
Sporo śniegu zniknęło, najwięcej leży na trawniku i w cieniu. Z nieprzyjemnych znalezisk odnotowuję jeden kopiec kreta i chyba plamy pleśni pośniegowej na trawniku. Muszę poczytać co z tym zrobić.

Asiu, wody u mnie nie widzę ale ziemia nadal zmarznięta. Haczką można jedynie po wierzchu poskrobać. Przy takich temperaturach śnieg powinien szybko stopnieć. Paczki ciemierników tez widzę.

Na termometrze w słonecznym miejscu widziałam 20 st. .
Ewa777 17:00, 28 lut 2026

Asiu, to nieźle jak już widzisz pąki ciemiernika. Ziemia zmarznięta, to nie wchłania tak wody. Trzeba poczekać.
U mnie podobie jak u Ciebie Jolu. Cały trawnik nadal przykryty śniegiem mimo wysokich temperatur. Wystawia na próbę naszą cierpliwość, oj wystawia. Mogę jedynie przejść się po ścieżce od futki do tarasu. bo tu bez śniegu i sucho. Ale słoneczkiem i ciepłem można już się cieszyć
Joku 17:07, 28 lut 2026

No właśnie, z powodu pewnie dość głęboko zmarzniętej ziemi jeszcze jakiś czas przyjdzie nam męczyć się z błotem. Ja też chodzę tylko po żwirowych ścieżkach, na trawniku jeszcze nie byłam. Ale jest nadzieja na wiosnę .
Zamiotłam taras i wyciągnęłam krzesełka żeby można było w razie potrzeby przysiąść.
Jak twoje róże w donicach? Moje chyba wszystkie ocalały. Najlepiej wygląda Burgundy Ice.
Ewa777 17:25, 28 lut 2026

W doniczkach mam tylko Burgundy Ice. Mają się dobrze. Nie sprzątałam jeszcze tarasu, a przydałoby się. Jak bedzie cieplej, to trzeba na pewno umyć dach na tarasie, bo bardzo brudny po zimie.
ajka 21:36, 28 lut 2026

U nas po śniegu ani śladu. Można było pójść w ogród i popracować. Już niedługo wszyscy wezmą się do pracy.
Magara 22:51, 28 lut 2026

Jola, u nas dziś była piękna pogoda, śnieg znikał w oczach.
Pleśń na trawniku niestety też wszędzie zauważyłam. Pomimo błota (woda stoi wszędzie) zaczęłam ją grabić - nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale znikała.
Gosialuk 09:51, 01 mar 2026

Ja też podziałałam z sekatorkiem. U mnie śniegu nie ma, a ziemia nie wygląda na zamarzniętą. Ale mokro, więc w rabaty bardzo się nie pchałam, tylko to co z brzegu. Jedynie skarpę z paprociami oczyściłam całą, bo tam fajnie się pracowało.