Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 21:04, 16 mar 2026

Na razie wkopałam w doniczkach, jeszcze muszę przemyśleć lokalizację. Byłoby ok. ale w sąsiedztwie rosną szmaragdy i jest pełno korzeni. Dlatego nie wiem czy ta lokalizacja jest dobra.
Większość wiosennych cebulowych posadziłam w pobliżu okien żeby nie skapowały się nornice no i żeby w jednym miejscu było najwięcej koloru wczesną wiosną. Najlepiej się u mnie mają krokusy, niemal chwasty, widzę je w wielu miejscach. Bezproblemowe są przebiśniegi.
Jedna doniczka to cyclamen coum, druga była opisana jako neapolitański. Ale to chyba pomyłka. Obydwa wyglądają podobnie, na metkach pisze że są zimotrwałe.
Kasiek 21:55, 16 mar 2026

Pieknie u Ciebie, po prostu pieknie.
Ja planuje posadzic wiecej fiolkow, i dla zapachu i do uzytku kwiatow w kuchni.
Wiosna(⁠•⁠‿⁠•⁠)
Joku 18:51, 17 mar 2026

Piękniej dopiero będzie jak rośliny się rozbujają. Na razie kilka plamek koloru słabą wiosnę czyni .
Fiołków u mnie dostatek, mnożą się jak głupie. Już jestem na etapie wyrzucania nadmiaru. Czy moje pachną? Nie wiem, trudno mi sięgnąć poziomu tuż powyżej gruntu .
mirkaka 06:09, 18 mar 2026

Joku napisał(a)
Nie okrywałam, z przechowywanych na tarasie Pastella w donicy wygląda na martwą, Burgundy przetrwała póki co wygląda dobrze. Jeszcze jedna nowa różyczka też żyje. Zagapiłam się, mogłam je jakoś zabezpieczyć ale mi się nie chciało . Kilka doniczek mam z przodu domu, przy ganku. Tam było zawsze o 1 stopień zimniej ze względu na wentylator pompy. Jedna trawa wygląda na martwą, przyglądam się miniaturowemu miłorzebowi, też wygląda na nieżywy. Ale on później startuje więc jeszcze nie tracę nadziei. Źle rósł na rabacie, chciałam mu poprawić warunki życiowe a być może pogorszyłam.
Róże nie rosną gęsto, sadziłam pojedynczo pomiędzy bylinami. Czasem któraś mnie zahaczy .
Mulenbekie też przycięłam, trzeba poczekać. Ona chyba dość późno zaczyna się zielenić.

Nie miałam na myśli że ona cię zahaczy tylko że podepczesz te malizny w ich nogach podczas zabiegów pielęgnacyjnych róży
No to masz trochę zagadek czy roślinki przeżyły zimę
Pastella może odbije ?
Joku 21:00, 18 mar 2026

W rabaty nie muszę wchodzić bo wszystkie są dość wąskie. Sięgam ze ścieżki lub trawnika . Zresztą znasz wielkość mojego ogródka . Róż na razie nie przycinałam, Pastellę będę obserwować, wyrzucić zawsze zdążę.
Przy różach na rabatach chciałabym coś dosadzić ale musiałoby to być coś filigranowego, nie rozrastającego się na boki. Posadziłam gaurę, w pierwszym sezonie było dobrze, w kolejnym gaura się rozbujała i już było za ciasno. Myślę dalej .
Dorota321 12:46, 21 mar 2026

Jolu piękna ta Twoja wiosenna rabata. Można oczy pocieszyć, każdy kolor o tej porze mile widziany.
Joku 20:06, 21 mar 2026

Tak, to prawda. Wiosną każdy kolor cieszy, zwłaszcza po takiej długiej i mroźnej zimie.

W nocy znowu niewielkie przymrozki, w dzień chłodnawo, dzisiaj pojawiło się słońce. Prace ogrodowe powoli posuwają się do przodu . Dzisiaj podsypałam nawozu borówkom amerykańskim, eksperymentalnie wyściółkowałam wygarniętymi spod tui suchymi gałązkami.
Wafel 20:15, 21 mar 2026

U Mirki bardzo ładnie pomiędzy różami wygląda złocień Maruna U mnie rosną bodziszki, ale może z czasem będę potrzebowała czegoś wyższego. Muszę zobaczyć jak te moje róże będą rosły i jak uzupełnić te kompozycje.
Joku 20:50, 21 mar 2026

Złocień maruna znam, dziękuję za podpowiedź.
LIDKA 20:55, 21 mar 2026

Gaura duża i szeroka rośnie ta jasniutka i między różami odbierze im miejsce i urodę.
Moją mam przed różami a przesadze za róże. Jeszcze nie wiem czy się obudziła po zimie.

A przetaczniki ? Ulster dwarf jest niebieski, taki niebieski bez naciągania i rośnie w gęstych ładnych kępkach. Łatwo go ukorzenić z gałązki w wodzie tak jak gaure. Złamane gałązki w wilgotnej glebie też się ukorzeniają. Jola w gdzieś maju mogłabym się podzielić.

Edit mam jeszcze 3 kolory z serii first ale jeden sezon tylko i to za krótko żeby ocenić. Też w pobliżu róż rosną.