Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Wafel 21:00, 21 mar 2026

Lidka przywrotniki, czy chodzi ci o przetaczniki?
LIDKA 21:02, 21 mar 2026

Wafel napisał(a)
Lidka przywrotniki, czy chodzi ci o przetaczniki?

Edytowałam już. Asia czujna jesteś. Dzięki
Wafel 21:02, 21 mar 2026

Kocham przetaczniki, mam też choć czasem łapią mączniaka u mnie. Jeszcze pięknie wyglądały u Mirki i u Wioli takie odmianowe maki, no i floksy
Joku 19:27, 22 mar 2026

Asiu, Lidziu, dziękuje za podpowiedzi. Zerknęłam na przetaczniki, w necie wyglądają też na "grubasy". Za grube na moje skromne miejsce, niestety.
Ewa777 11:02, 23 mar 2026

Jolu, a może krwawnik kichawiec?
Przetaczniki łapią u mnie mączniaka, a kichawiec rośnie zdrowo.
Margo2 23:03, 23 mar 2026

A nie myślałaś o niziutkich szałwiach?
Czy ich nie lubisz?
Maruna jest fajna, bo kwitnie praktycznie cały sezon. Można by własnie połączyć z szałwią
Śliczne cyklameny.
Niestety te wiosenne mnie nie lubią. Zanikają.
Kupiłam kolejne. Po raz ostatni.
Jesli nie dotrwają do przyszłego roku, to trudno już nie kupię
Joku 19:00, 24 mar 2026

Do propozycji do wykorzystania dopisuję Ewy kichawiec i Gosi szałwie. Będę kombinować .

Dzisiaj odkryłam pierwszą stratę, nie przeżył wilczomlecz Ascot Rainbow. Trzymał się w miarę zielono do ostatniej fali silnych mrozów. Dzisiaj wyrwałam dwie suche kępy, została jedna największa ale ona też wygląda na martwą. Nic to, już kombinuję co w to miejsce mogłabym posadzić . Większość werben patagońskich też wyciągam z suchymi korzeniami. Ciekawe czy jakieś siewki będą?
Prace powoli posuwają się do przodu. Najbardziej wkurza mnie zmaltretowany trawnik. Zaczynam bać się suszy, w ubiegłym tygodniu trochę popadało ale stanowczo za mało. Gleba na szczęście jeszcze wilgotna.
Ewa777 13:07, 25 mar 2026

U mnie tak samo. Brak deszczu już zaczyna być widoczny. Trawnik w miarę mokry, ale rabata ambrowcowa z sąsiedztwem tuj jest sucha.
Myślę, że werbeny spokojnie się wysiały. U mnie co roku jest dużo siewek. Niestety nie chcą rosnąć tam, gdzie ja bym chciała, tylko w uparcie w miejscach, gdzie mi przeszkadzają
Joku 17:01, 25 mar 2026

Moje werbeny mają podobne zwyczaje . Ale po latach ich posiadania dochodzę do wniosku że przywykły do mojego kawałka ziemi i teraz rosną już tam gdzie przesadzę siewki. Ogrodniczka musi być cierpliwa . A na poważnie to werbeny chyba lubią miejsca z bardzo przepuszczalna ziemią, w takich miejscach najwięcej ich się sieje.

W prognozach był dzisiaj deszcz. Spadło kilka kropel, może spadnie więcej bo od zachodu ciągną ciemne chmury. Noc w końcu bez przymrozków.
Ewa777 17:08, 25 mar 2026

Jak jechałem przez centrum Gdańska, to trochę pokropiło, ale to naprawdę kilka kropel było.
Moje werbeny sa bardzo uparte. Przesadzam siewki na rabatę na końcu ogrodu, a one znikają w nastepnym sezonie. No nie chcą tam rosnąć.