Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Martek 15:53, 13 lis 2012

Tess napisał(a)
Leno, apart odmówił współpracy, więc na razie zdjęć raczej nie będzie.
A i opory mam jakieś, bo te moje nasadzenia takie sobie.
Nie umiem ładnie komponować, nie ma co ukrywać.
A i roślinki małe, bo albo własnej produkcji, albo dzielone, albo z oszczednosci malutkie zakupione...
Liczę na to, że w przyszłym roku to już będzie jakiś efekt. A teraz - mizerotaa...

Martek, za 30 lat to mnie już nie będzie.
Ale chciałabym, żeby moje wnuki patrząc na jakieś drzewo pomyślały, że to babcia z patyczka wychodowała...
Tak jak ja myślę, patrząc na dębaczka Babci Danusi.

Skoro już tak odważnie napisałaś (nie znam wieku) to bardzo sentymentalne wyznanie
Ja puki co wierzę,że nie tylko drzewo zostaje,że kiedyś gdzieś i przyjdzie czas na spotkanie
Pozdrawiam
kasik778 15:54, 13 lis 2012

Tess napisał(a)
Oczywiście, aparat foto nadal w niedyspozycji, zresztą po ciemku dziś w ogrodzie pracowałam, to i zdjęć nie dałoby się zrobić.
Ale ponieważ strasznie dawno żadnego pisma obrazkowego nie było, pokażę te, które udało mi się zrobić wczoraj, kiedy już aparat padał...

Zadołowałam sadzonki bukszpana, cisa i trzmieliny (tu te posadzone w skrzyneczkach, bo dla urozmaicenia, mam jeszcze sadzonki w doniczkach)

Te sadzonki są w dość dobrej kondycji, mam nadzieję na jakieś zawijaski bukszpanowe z własnoręczne wyprodukowanych sadzonek

Bardzo mizernym skutkiem zakończyła się moja pierwsza próba sadzonkowania cisów.
Z całej skrzyneczki udało się pozyskać jedną (słownie jedną) sadzoneczkę:

tu jej przepiękne korzonki:

a tu rzeczona sadzonka w całej swej mizernej posturze (kiedy toto urośnie?)

Wiem, co zrobiłam źle, i dlatego nie ukorzeniło się więcej. Wyczytałam kiedyś gdzieś na forum (chyba u Jagny) że do sadzonkowania dobrze jest dodać popiołu. To dodałam Dużo za dużo

Tess też mam taką sadzonkę, rośnie już u mnie trzeci rok, ukryta między tujami, podrosła o około 5 cm
Pszczelarnia 15:57, 13 lis 2012

A to można latać z wężem i układać go, nawet na zmarzniętej ziemi.
Tess 16:28, 13 lis 2012

Martek, przemijanie nikogo z nas nie omija, to nie nalezy się bać o nim mówić.

Kasik, toś mnie posieszyła 5 cm w trzy lata. To 1 metr (tylko) - to ile lat???
No, Twój z nasionka, to od zera zaczynał, mój już teraz ma jakieś 10 cm

Ewo - można, byle wąż zbyt sztywny od mrozu nie był

Ja to jestem odwrotowiec. Najpierw sadzę, a dopiero potem o kształcie rabat myślę

A na poważnie - bardzo podabają mi się proste rabaty Takie bym chciała mieć w moim ogrodzie.
Tylko czy proste rabaty pasują do mojego ogrodu?
Do moich drzew rosnących w najdziwniejszych miejscach?
Długa rabata wzdłuż domu jest prostokątna i taką zostanie.
grupa_trzyma... 16:43, 13 lis 2012

Tess napisał(a)
Ja to jestem odwrotowiec. Najpierw sadzę, a dopiero potem o kształcie rabat myślę

Ty odwrotowiec, bo robisz wszystko odwrotnie a ja wywrotowiec, bo wywracam wszystko do góry nogami. Ale z nas para...
bociek 19:40, 13 lis 2012

Tessssssssiiiii, amorre

Moj tesc powiada, ze nie ma nic latwiejszego niz sadzonkowanie cisa Wsadza ucieta galazke i to wcale nie takie maluszki i to cala filozofia

A to, ze od lat nic mu sie nie ukorzenilo to nie rzutuje na cala koncepcje

Tess, ja tez odwrotowiec i to podwojny - bo teraz odwracam co naodwracalam

Buziale
monteverde 20:07, 13 lis 2012

Jak przez cały rok można ukorzeniać to też spróbuję bo mam dużego cisa
Ozz 21:14, 13 lis 2012

Tess, jak wszystko zrobione to można się też np. za balkon wziąć, albo podwodny ogród akwariowy
Madzenka 22:41, 13 lis 2012

Tess ja bym chciala ci coś doradzić ale zanim znajdę ostatnie zdjęcia to 6:00 rano będzie... Pokaż które rabaty chesz zmieniać bo koncepcję straciłam
Tess 22:44, 13 lis 2012

Idź już spać.

Zmienić chcę wszystkie, ale wrócę do tematu, jak obfocę i pokażę stan faktyczny.
Wszak cała zima przed nami
Dzięki, że pamiętałaś

edit: to było do Madżenki