Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Tess 23:31, 13 lis 2012

Grupo, Agnieszko, Wywrotowiec?
Bo ogród wywracasz? Wszyscy to robimy, to my wszyscy wywrotowcy, a Tyś jedną z nas...

Bociek- Kasiu, Odwrotowcu Podwójny A co Ty teraz odwracasz? Bo chyba nie zakonotowałam.
Twój teść fajny facet jest, już go lubię. Bo zazdroszczę takiej postawy Poważnie. Grunt to nie dostrzegać minusów, tylko same plusy

Aniu, oczywiście że próbuj. Skoro masz cisa, z którego możesz mieć sadzonki. Nic nie tracisz - najwyżej się nie uda
Ja też zamierzam pozyskać sadzonki w zimie - sąsiad ma dużego rozczochrańca.

Ozzi - o nie, za balkon jeszcze się nie wezmę ! Tak z parę lat jeszcze
W pierwszej kolejności musi być donica lub donice na placyk przy schodach.
Pamiętasz? Twój pomysł, zresztą bardzo trafiony

Tess 23:36, 13 lis 2012

Dziś wieczorem rozsypałam popiół wokół bukszpanów (i sadzonek, i tych większych okazów).

Poczytałam na forum, że ma właściwości odkażające, odkwaszające i użyźniające. I że nie zaszkodzi teraz im podsypać.

Jutro podsypię jeszcze pod powojniki i piwonie. Czyli pod rośliny, które są podatne na choroby grzybowe i szarą pleśń.
Muszę jeszcze sprawdzić, jakie podłoże lubi tojad. Bo też mi na niego corocznie wchodzi jakaś szara pleśń.
alinak 23:37, 13 lis 2012

Tessko - pozdrawiam . dyskusja tak obszerna , że będę częściej zaglądać . ....ale czy ty wszystkie rabaty chcesz wymienić .... trochę szalone . no chyba że będzie ekipa
Martek 23:38, 13 lis 2012

Dodatkową zaletą popiołu jest ochrona przed ślimakami przypuszczam,ze nie tylko bo zapach jednak kojarzy się odpowiednio z ogniem.
nieszka 00:09, 14 lis 2012

Tereska jak już tak wszystko posadzilaś i cierpisz na brak zajęc to może polataj z metrówka i plan narysuj (chyba że gdzieś jest a ja nie zauważylam to wybacz)
I wtedy zimą zamiast latać z węzem będziesz sobie olówkiem rysować jak czujesz potrzebę zmian
Tak spojrzalam dziś na poczętek wątku - ależ Ty masz ogromne te drzewa już...
beta 09:04, 14 lis 2012

Tess napisał(a)
Dziś wieczorem rozsypałam popiół wokół bukszpanów (i sadzonek, i tych większych okazów).

Poczytałam na forum, że ma właściwości odkażające, odkwaszające i użyźniające. I że nie zaszkodzi teraz im podsypać.

Jutro podsypię jeszcze pod powojniki i piwonie. Czyli pod rośliny, które są podatne na choroby grzybowe i szarą pleśń.
Muszę jeszcze sprawdzić, jakie podłoże lubi tojad. Bo też mi na niego corocznie wchodzi jakaś szara pleśń.

jak dobrze że jesteś przypomniałaś mi z tym popiołem musowo u siebie to zrobić

dzięki
Ozz 15:30, 14 lis 2012

A tak. donice z pióropusz... to znaczy paprocią
Mala_Mi 15:49, 14 lis 2012

Tess napisał(a)
Beta,

Prawda, że jedna malutka sadzonka cisa to wyczyn na miarę zdobycia Mount Everestu?

Przyznam cichutko, że liczę na więcej. Korona Himalajów razy 10 (co najmniej).

A co, pomarzyć nie wolno?

Póki marzymy - żyjemy...
I przy sadzonkowaniu trudno zostać się na amen tam wysoko... gdzie zimno i tylko śnieg i lód.... brrrrr
Wiec nasze Everesty..... sprowadźmy do Everestów w ogrodzie.. Mam hortensje Everest, zawilce Everest, widziałam jeszcze trawę Everest...... no i czosnki Everest też posiadam..... i psa o takim też imieniu mam

Ja też ODWROTOWIEC...... najpierw sadzę, a potem robię rabaty.. jakoś nigdy nie zrobiłam odwrotnie....
A potem jestem wywrotowcem...... bo nie zawsze się tak da.....
Odwrotowiec i wywrotowiec taż można wrzucić do wątku ze słowotwórstwem ogrodowiskowym.. oczywiście konieczne wyjaśnienie pojęć
Pszczelarnia 15:53, 14 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)
Tess ja bym chciała ci coś doradzić ale zanim znajdę ostatnie zdjęcia to 6:00 rano będzie... Pokaż które rabaty chcesz zmieniać bo koncepcję straciłam

Odwracać rabaty? Modelować?

Rench 16:31, 14 lis 2012

Wpadłam i ja z wizytą,masz piękny dojrzały ogród, cokolwiek dosadzisz ,od razu widać że pięknie się zrobiło.
Nawet mur masz ładniejszy
Ja też będę podglądała co Ty na nim kombinujesz
Ale winobluszcz pięcioklapowy odradzam, ja go właśnie próbuję całkowicie wyplenić,z marnym skutkiem. Gdzie się nie rozejrzę,tam jeszcze wystawia łeb Do szału mnie doprowadza,jak go widzę,tyle pracy mnie kosztował i cały czas jest.

Zobaczymy jak moje Mermaid się sprawdzą ,wiele sobie po nich obiecuję.

http://www.flickr.com/photos/woodsnaps/3703183017/in/photostream/
http://www.rosenotes.com/2009/10/rose-of-the-month-happenstance.html

Na fotkach podoba mi się bardzo......