Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

emanuel 14:56, 02 cze 2016

Camelia napisał(a)
Mieszanka iście wybuchowa i jeszcze ten odstęp między zabiegami za krótki, "ogrodnika" poniosła chyba fantazja. Możliwe, że po zimie pojawiła się szara pleśń i wystarczyłoby popryskać Topsinem, Dithane lub Rovlarem Flo.
Teraz już nie ma czego ratować.

Camelia ogrodnik poważany i polecany w trójmieście czy jesteś pewna, że przesadził?
Camelia 20:40, 02 cze 2016

Jesteś tutaj, więc metoda ogrodnika nie pomogła, co sam zauważyłeś, ale od początku i po kolei.
PROPLANT 722SL - może i faktycznie coś się działo w podziemnych częściach rośliny to ok, a co innymi ewentualnymi chorobami?
Pinivit - ok
Mospilan - Na co tak wcześnie to nie mam pojęcia.

Mospilanu z nawozem doslitnym(pinivit) nie mieszamy.
http://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/porady/24-porady/941-informacje-na-temat-mieszania-wybranych-rodkow-ochrony-i-nawozow-dolistnych

Jak reszta ma się ze sobą - nie wiem.

Co do częstotliwości powtarzania oprysków to trzeba zapoznać się z etykietą środka.
Proplant - 10 dni odstępu miedzy zabiegami
Mospilan - 7-14 dni/maksymalna liczba zabiegów 2
Pinivit - 14 dni

Poza chorobami równie dobrze mógł przemarznąć.

Hop 21:08, 02 cze 2016

Witam. Proszę o pomoc w określeniu choroby, która zaatakowała mi chmiel. Co to może być?

emanuel 21:39, 02 cze 2016

Camelia napisał(a)
Jesteś tutaj, więc metoda ogrodnika nie pomogła, co sam zauważyłeś, ale od początku i po kolei.
PROPLANT 722SL - może i faktycznie coś się działo w podziemnych częściach rośliny to ok, a co innymi ewentualnymi chorobami?
Pinivit - ok
Mospilan - Na co tak wcześnie to nie mam pojęcia.

Mospilanu z nawozem doslitnym(pinivit) nie mieszamy.
http://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/porady/24-porady/941-informacje-na-temat-mieszania-wybranych-rodkow-ochrony-i-nawozow-dolistnych

Jak reszta ma się ze sobą - nie wiem.

Co do częstotliwości powtarzania oprysków to trzeba zapoznać się z etykietą środka.
Proplant - 10 dni odstępu miedzy zabiegami
Mospilan - 7-14 dni/maksymalna liczba zabiegów 2
Pinivit - 14 dni

Poza chorobami równie dobrze mógł przemarznąć.

Camelia nie wiem co napisać. Ręce mi opadają. Pytałem się ogrodnika co miał swój program w tv, chwalony itp. Ty piszesz coś innego. Pryskać jeszcze topsinem tego jałowca czy szpadelek bo świerk już raczej stracony
kris2682 17:50, 03 cze 2016

Witam
Podpowiedzcie co zjada moje iglaki i czym to potraktować. Staram się zbierać to coś ale to walka z wiatrakami. Część tych larw siedzi w takich jakby kokonach.

Jakość zdjęć nie powala ale może ktoś coś dostrzeże. Ogołaca mi igły w zastraszającym tempie.
Camelia 22:13, 03 cze 2016

Hop
Wygląda na szarą pleśń, oprysk Topsin, Dithane, Rovlar flo.

kris2682
Borecznik - potraktuj je czymś kontaktowo-żołądkowym np. Karate Zeon. W razie potrzeby powtórz.

emanuel
Ze świerków nic nie będzie, jałowce oczyść i obserwuj czy coś się dzieje. Jak tak to działaj środkami wyżej wymienionymi.
makadamia 09:26, 04 cze 2016

Moi drodzy, proszę o pomoc:

jedno z drzew w szpalerze usycha mi od dołu w zastraszającym tempie. Tato twierdzi, że to grzyb i drzewo jest nie do uratowania.

z drugiej strony, widzę, że ono zasycha głównie tam, gdzie nie ma słońca - od strony południowej jest w dużo lepszym stanie i ma dużo świeżych przyrostów.

jak myślicie - da się je uratować?

Hop 23:28, 04 cze 2016

Camelia Dziękuję za odpowiedź.
Zauważyłem jeszcze coś na tej samej roślinie
Z tego co udało mi się wyczytać (w publikacji "Metodyka integrowanej ochrony chmielu", Urszula Skomra, IUNG) skrócone międzywęźla w pędzie bocznym, wywijająca się do spodu blaszka liściowa i żółto-zielone liście wskazują też na mączniaka rzekomego ale widzę, że Dithane, Rovlar flo również go zwalczają.
Natomiast martwi mnie coś jeszcze innego. Sprawdzając spodnią część blaszki liściowej kilka porażonych liści z łatwością odpadło od pędu głównego (przy podstawie), a to jeden z objawów werticiliozy?
Camelia 17:32, 05 cze 2016

Werticilioze sprawdź na przekroju pędu tak jak opisane jest w artykule który czytałeś.

Na mączniaka rzekomego chmielu lepszym rozwiązaniem może się okazać użycie Curzate Cu i Previcur Energy.
Hop 21:08, 06 cze 2016

Camelia napisał(a)
Werticilioze sprawdź na przekroju pędu tak jak opisane jest w artykule który czytałeś.

Tego właśnie chciałbym uniknąć. Sadzonki są młode (posadzone ostatniej jesieni), mają po 3 pędy, a tamto opracowanie mówi, że w jednej roślinie mogą być chore i zdrowe pędy. Nie chcę ściąć wszystkich i przekonać się, że jednak były zdrowe
Zwłaszcza, że tych kilka liści odpadło w jednej roślinie, a u obu blaszka liściowa jest porażona w ten sam sposób. Pędy nie mają u podstawy żadnych zgrubień. Nawozów mineralnych nie używałem, a jedynie niewielkie ilości obornika przed zasadzeniem. Więc kto to wie co to jest... może jednak nie werticilioza, a jakiś wirus lub wiroid.

Póki co zastosowałem Curzate Cu.
Rozumiem, że powinienem zastosować wszystkie 5 preparatów (Topsin, Dithane, Rovlar flo na szarą pleśń i Curzate Cu + Previcur Energy na mączniaka rzekomego)? Nie jest to chmiel ozdobny, szyszki będę zbierał o ile w ogóle będą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies