Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

JoannaDe 13:19, 29 maj 2016

Mazan napisał(a)
JoannaDe

Kalinie sprawdzaj tegoroczne przyrosty. Mogą być jajeczka szarynki lub innych owadów.Jeśli je zauważysz to późną jesienią lub wczesną wiosną trzeba te przyrosty odciąć.Na pozostałych mogły żerować inne szkodniki, gdyż szarynka żeruje tylko na kalinach.
Opryski przeciw szkodnikom trzeba powtarzać, ale zależnie od potrzeb. Nic 'na ślepo' profilaktyka tu nie obowiązuje, chyba że wykonujesz zabiegi typu ekologicznego.

Pozdrawiam

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Co do kolejnych oprysków to właśnie wracam z herbicydów. Przeczytałam cały wątek i zamierzam wprowadzić na stałe OW i HT. Mam nadzieje że zastosowanie tych dwóch środków uchroni mnie przed koniecznością stosowania chemi.

Edit: po ilu dniach od oprysku Karate mogę wprowadzić opryski ow i ht?
Mazan 14:17, 29 maj 2016

JoannaDe

Zależnie od pogody 7 - 10 dni.

Pozdrawiam
JoannaDe 14:32, 29 maj 2016

Mazan napisał(a)
JoannaDe

Zależnie od pogody 7 - 10 dni.

Pozdrawiam

Mazan , możesz jaśniej? Zależnie od jakiej pogody? Przepraszam ale ja dopiero się wszystkiego uczę. U mnie od rana leje. Więc?

Ps.Niech Twoja cierliwość w odpowiadaniu na najgłupsze pytania bozia w zdrowych roślinach niech Ci wynagrodzi
ewusia81 18:27, 29 maj 2016

Po tygodniu od oprysku melduję jak u mnie z Pisardii... Wyglądają jakby lepiej, jakby żywiej, miejscami wychodzą nowe listki ale...
na jednej znalazłam taką gałązkę poskręcaną

na innej gąsienniczkę w kokonie z listków

na jednym liściu pelargonii znalzałam jajeczka

panikować?? Pryskać wszystkie?? Co robić?? liść wywaliłam...

Czy jest w ogóle jakiś "patent" zapobiegawczych oprysków jaki należy stosować w danym terminie by zapobiec tego typu przypadkom w przyszłości??
Mazan 20:19, 29 maj 2016

JoannaDe

Zależy to od opadów. Deszcz i rosa zmywają dużą część preparatu, ale pozostała reszta może blokować działanie OW. HT nie jest wrażliwa na taki preparat, ale jeśli zastosujesz w krótszym terminie może wystąpić synergizm działania, a to może roślinie zaszkodzić /poparzenie/.

Już wielokrotnie pisałem, że do mnie 'głupich' pytań nie ma, są jedynie dociekliwe, uzupełniające itd, gdyż nie każdy zna odpowiedź, a moje wyjaśnienia mogą być niepełne.

Pozdrawiam
Mazan 20:36, 29 maj 2016

Ewusia81

Deformacje mogły spowodować mszyce, których nie zauważyłaś. Pozostałe szkodniki ocalały tylko dlatego, że nie dotarł tam preparat. Wiesz teraz, że opryski trzeba wykonywać naprawdę dokładnie, szczególnie w miejscach, gdzie szkodnik występuje licznie lub jest w jakiś sposób chroniony /oprzęd, nalot woskowy, zwinięty liść itd/.
Najpewniejszym "patentem" jest usuwanie i niszczenie jaj szkodników. Zazwyczaj jest jeden, ale są wielożerne szkodniki nie wybierające, a jeśli wybierają to dzięki aromatom, barwie kwiatów lub liści. Dlatego tu wkracza allelopatia i uprawa współrzędna to wykorzystuje.

Pozdrawiam
ewusia81 08:38, 30 maj 2016

Mazan napisał(a)
Ewusia81

Deformacje mogły spowodować mszyce, których nie zauważyłaś. Pozostałe szkodniki ocalały tylko dlatego, że nie dotarł tam preparat. Wiesz teraz, że opryski trzeba wykonywać naprawdę dokładnie, szczególnie w miejscach, gdzie szkodnik występuje licznie lub jest w jakiś sposób chroniony /oprzęd, nalot woskowy, zwinięty liść itd/.
Najpewniejszym "patentem" jest usuwanie i niszczenie jaj szkodników. Zazwyczaj jest jeden, ale są wielożerne szkodniki nie wybierające, a jeśli wybierają to dzięki aromatom, barwie kwiatów lub liści. Dlatego tu wkracza allelopatia i uprawa współrzędna to wykorzystuje.

Pozdrawiam

O uprawie współrzędnej na razie nie ma mowy bo w sumie to oprócz chwastów to rosną tylko 4 pisardii z jednej strony i na innej 2 doorenbos i modrzew diana, a pelargonie na parapetach. Wydawało mi się, że bardzo dokładnie wykonałam, dużo psikałam (od góry i od spodu liście) i z drabiny najwyższe partie również, resztą podlałam drzewka.. no ale może jakieś paskudztwo zostało...
Mazan, a czy mam powtórzyć oprysk Mospilanem lub innym preparatem??
Chodzę, przeglądam te drzewka jak wariatka jakaś.. nie wiem co jeszcze mogę zrobić jakieś 1,5km od nas przy drodze rośnie taki właśnie szpaler śliwy wiśniowej, piękny, dorodny, a u mnie porażka- z daleka prezentuje się nieźle ale z bliska...
Mazan 12:46, 30 maj 2016

Ewusia81

Możesz powtórzyć tylko czy jeszcze tak dużo zostało.
Szpaler zawsze będzie pięknie się prezentował, a taka odległość nie jest przeszkodą dla owadów wspomaganych wiatrem.
Jeśli opryskiwałaś preparatem kontaktowym to nie mógł on dotrzeć do osłoniętego szkodnika i nie zetknął się z nim, czyli kontaktu nie było. Mospilan jest systemiczny i zatruwa sok rośliny dlatego jest skuteczny dłużej.

Pozdrawiam
ewusia81 13:28, 30 maj 2016

Oki, dziękuję Mazan, w takim razie czekam i będę je nadal oglądać
MAD 16:28, 31 maj 2016

Nie znalazłam wątku o chorobach ambrowców.

Coś ewidentnie z moim Ambrowcami Gumball jest nie tak. Latem wydawało mi się, że jednego podsuszyłam bo listki mu się trochę zabrązowiły na obrzeżach - tak jak by podeschły.
Teraz oba są żółtawe/limonkowe i mają małe listki. Niektóre brązowieją na krawędziach.
Tak to wygląda:

Na kilku listkach od spodu siedziały takie "muszki":

Podpowie ktoś co to może być i jak ratować?

Zwykły ambrowiec w innej części ogrodu poękny, zielony i zdrowy.