Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi

Przetacznik 07:23, 19 lip 2012

no i nie dość, że po bagietki, to poprzez łany lawendo - trawy...
Choć i ja nie narzekam bo piekarnia niedaleko,tylko otoczenie smutno szare...
Lena 08:11, 19 lip 2012

Oj Betysiu umiesz podkręcić atmosferę

Marzę by móc na własne oczy ujrzeć francuskie łany lawendy...znane mi tylko z neta.
Lata temu byłam we Francji ale wtedy ogrodnictwo mało mnie interesowało i nie zwracałam na to uwagi.
W pięknym miejscu żyjesz i chłoń atmosferę dzieląc się z nami
Pozdrawiam ....aaaa u mnie pogoda całkiem ładna
Ana 09:05, 19 lip 2012

buuuu...płaczę za zlotowlosą Ale kupię sobie jeśli znajdę i zaryzykuję, jednak w naszym rejonie dosc ciepło...jedna ostnica mi przezimowala i wty toku pięknie kwitnie (festuca ovina)....
zuza12 10:41, 19 lip 2012

Betysiu, nie dobijaj nas takimi widokami. Lawenda z trawą super się komponuje, myślę, że niejedna z nas zaryzykuje i spróbyje przetrzymac ta złotowłosa. Super klimatyczna ta Twoja drewutnia, a figa powaliła mnie z nóg. My równiez mamy w naszym ogrodzie figę. Mąż posadził ja w tym roku

Juz nawet ma owoce

Rośnie w słonecznym i zacisznym miejscu za drewutnią. Powiedz mi tylko kiedy waidomo,że owoce nadają sie juz do konsumpcji.
monitka 10:49, 19 lip 2012

Oj Betysiu gdybym taki widok miała idąc po bagietki to pewnie co chwila bym chodziła pięknie. Drewutnia niesamowicie klimatyczna
Fig ci zazdroszczę bo bardzo lubię. Marzenie nie do spełnienia żeby taki rarytasik mieć w ogródku...
betysia 10:53, 19 lip 2012

zuza12 napisał(a)
Betysiu, nie dobijaj nas takimi widokami. Lawenda z trawą super się komponuje, myślę, że niejedna z nas zaryzykuje i spróbyje przetrzymac ta złotowłosa. Super klimatyczna ta Twoja drewutnia, a figa powaliła mnie z nóg. My równiez mamy w naszym ogrodzie figę. Mąż posadził ja w tym roku

Juz nawet ma owoce

Rośnie w słonecznym i zacisznym miejscu za drewutnią. Powiedz mi tylko kiedy waidomo,że owoce nadają sie juz do konsumpcji.

Kochana jakaz piekna figusia!!!!!!
to bardzooooooooooooo duze drzewo bedzie, tz u mnie takie bylo i M trosze przycinal ( ja bylam bardzooo przeciwna ale stanowczo mnie zignorowal w tej kwesti co do dzisiaj mu wypominam ) .
Jak pamietam to figi zaczynaja sie od sierpnia... na poczatku sa zoltawe az beda calkiem ciemno fioletrowe, prawie jak sliwki wegierki ... musza byc mieciutki w dotyku i skorka latwo odchodzic ( zaczynasz obierac palcami od ogonka) a jak juz sie dostaniesz do srodka....to juz koniec, RAJ, EDEN, jakkolwiek by to zwal !
bede trzymala kciuki za wasz skarb, by rosl w sile i dal rade na polskiej ziemi!!!!!!!
betysia 10:56, 19 lip 2012

monitka napisał(a)
Oj Betysiu gdybym taki widok miała idąc po bagietki to pewnie co chwila bym chodziła pięknie. Drewutnia niesamowicie klimatyczna
Fig ci zazdroszczę bo bardzo lubię. Marzenie nie do spełnienia żeby taki rarytasik mieć w ogródku...

hihi ...no nie przypuszczalam, ze moj pobliski chodnik tak sie spodoba !!!!
jak chodze do piekarni to w sumie nawet juz go nie widze, tz nie zwracam uwagi, bo tak jest od czerwca do pazdziernika... ale kolejnym razem znowu zaczne go doceniac !!!!
dziekuje za odwiedzinki i pozdrawiam cieplutko!!!!!!
Milka 16:53, 19 lip 2012

bociek napisał(a)

Bocku....
tak jak obiecalam lawenda...
dzisiaj migawka z obrzezy wzdluz chodnika... w dorodze do piekarni po bagietki

no jak juz tak "wylewala sie " na chodnik,to i kilka galazek do bukietu zerwalam co by pachnialo do sniadanka

Z A N I E M O W I L A M!!!!! Co za kompozycja!!! Moje wielkie, wielkie marzenie. Musze cos takiego gdzies miec, nie wiem gdzie, ale musze. Te szumiace ostnice z lawenda.

Betysia, cos Ty mi zrobila, teraz znowu bede kombinowac... O matko, pochoruje sie od tego cudnego widoku...

Dziekuje, dziekuje, dziekuje

i pewnie Kasia nie będzie jedyna! jakie urzekające obrzeża, i to połączenie, nie sposób odkleić się od monitora
pokazuj nam jeszcze więcej takich cudów
betysia 18:05, 19 lip 2012

Moj guru i...wspnialy przyjaciel domu...

Zapewne pamietacie z moich opowiesci o domu, poznawaniu ogrodu... mojego "guru" od kwiatow, drzew...od wszystkiego

Tak jak wspominalam to cudny, cieply i niezmiernie zyczliwy czlowiek.

Dzisiaj gdy ja upajalam sie zapachem roz...uslyszalam dzwonek i zza furtki pojawila sie machajaca dlon...

Ktoz to mogl byc jak nie ON

Wlasnie wracal z dzialki i przyszedl podzielic sie pierwszym zbiorem swoich plonow...
W slomianym koszyku nie brakowalo pieknych ziemniakow, cukini... oraz jak zawsze swiezych jaj od jego kokoszek...

Jego zawsze szczery usmiech z daleka sprawia,ze za kazdym razem ciesze sie dokladnie tak samo na jego widok...

Wizyty nigdy nie sa dlugie, bo on zawsze tylko " na chwilke" ale zawsze koncza sie jakas opowiescia...

Dzisiaj rozmawialismy o jego kurkach a ja cos wspomnialam,ze w koncu jak niebawem bede na urlopie to musze sprobowac przygotowac specjal kuchni francuskiej " coq au vin" czyli kurczara w czerwonym winie...
...i jak sie domyslacie poznalam cala historie tego przepisu ...

a po 10 min sasiad wrocil z powrotem z ... "coq au vin"

On jest cudny, nie chodzi o te drobne prezenty ale o jego sposob bycia, jego szczerosc i ...usmiech, ktory nigdy nie schodzi z jego twarzy !

Oto i on Jean Marie i moj dzisiejszy pyszny upominek...

Milka 18:29, 19 lip 2012

idealny sąsiad pozdrawiamy go