Z góry przepraszam, jeśli piszę bzdury, ale jeszcze całego wątku nie skończyłam czytać i nie wiem, czy podobne pomysły już padły czy nie i czy w ogóle mają rację bytu
Ale: ściany betonowe to przecież najlepiej pnączami obsadzić - wsadzisz taki jeden winobluszcz pięciolistkowy i będziesz za rok miała jak w bajce

Ja mam kilkanaście metrów do oddania, rośnie tak szybko że już nie wiem co z nim robić

Albo piękne drewniane kratki przymocować do ściany a po nich puścić powojniki. Jak pnącza odpadają, to możesz zrobić rusztowanie i gruszę po ścianie puścić, super to wygląda. Albo posadzić świerki serbskie, rosną wysokie albo bardzo wąskie.
Na skalniaku możesz przecież dodać rośliny w innych kolorach, jakieś bordowolistne (berberysy miniaturowe), albo kwitnące - wrzosy, wrzośce, macierzankę piaskową (kwitnie całe lato, jest naprawdę świetna!), goździki kropkowane, rozchodniki, rojniki, zawciąg nadmorski, dzwonek karpacki, goździki skalne, szarotki alpejskie, dzwonki dalmatyńskie, maczek kalifornijski...