Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 08:43, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)
O miło poczytać u Anity , że Ana na Gardenię się wybiera.
Ja proponuję pierwsze króciutkie spotkanie o 12:00 aby zidentyfikowac twarze ogrodowiczan

Nie wiem czy do soboty zdążę coś zrobić z twarzą; -)
Enya73 08:45, 24 lut 2015

Kacha123 napisał(a)
Anita, piękna wizytówka! Kolory jesieni u Ciebie cudowne. Pozdrawiam.

Dziękuję Kasiu, to jak? Robimy twarz i spotykamy się na Gardenii? Pozdrawiam
Kacha123 08:50, 24 lut 2015

Enya73 napisał(a)

Dziękuję Kasiu, to jak? Robimy twarz i spotykamy się na Gardenii? Pozdrawiam

Jasne, że się spotykamy!
Enya73 09:25, 24 lut 2015

kasiapelasia napisał(a)
Zgodnie z obietnicą obeszłam Twój Anito ogród. Jest cudny ! Wizytówka powalająca, pięknie pokazuje różnicę w kolorach wg pór roku. Ładnie i w bielach - fioletach i w czrwono - żółtym To zaskaujący pomysł był. Super ! Czosnki piękne. Będę jutro szukać w internecie.Kiedy je sadzić i co zrobić żeby tak bujnie rosły? Dobrej nocy. Jutro niestety dopiero wtorek.

Kasiu, bardzo dziękuję.
Cebule czosnków ozdobnych sadzi się jesienią, najlepiej na przełomie września i października. Jednak nic straconego, bo niektóre szkółki sprzedają sadzonki czosnków na przełomie kwietnia i maja w doniczkach i można je z powodzeniem posadzić wczesną wiosną w ogrodzie czy na tarasie. Tylko są znacznie droższe, niż cebulki kupione jesienią.
Jest też na giełdzie w Tychach taki gość, który zawsze stoi pod zadaszeniem z prawej strony od głównego wjazdu i u niego też można kupić cebulki na wiosnę. W ubiegłym roku miał je po 5 zł.

A co zrobić, żeby bujnie rosły? Powodzenie na pewno przyniesie Ci odpowiednio przygotowana gleba, najlepiej przepuszczalna, a więc jak masz glinę, to musisz ją wymieszać z piaskiem i torfem, można dodać do gleby jak jest słaba, nawóz wieloskładnikowy i dokładnie wszystko wymieszać. Można też pod konkretne sadzonki wymieszać ziemię z zeolitem. Jak z kolei ziemia jest czarna i wilgotna, to strasznie brudzi cebule przy wyjmowaniu z podłoża i gorzej się je przechowuje.
Kupuj cebule zdrowe, bez widocznych zmian i uszkodzeń. Jak kupujesz przez internet, to niestety różnie może Ci się trafić. Teraz jesienią był tak duży wybór cebulowych w popularnych supermarketach, że zrezygnowałam z zakupów internetowych i zaopatrzyłam się tam.
Możesz je przed posadzeniem zaprawić środkiem przeciwgrzybowym. Ja stosuję Topsin.
Na wiosnę już w marcu sypię nawóz do roślin cebulowych. Co drugi sezon zaleca się wykopanie cebul po całkowitym zaschnięciu liści, czyli w czerwcu. Przechowuję się je po oczyszczeniu w trocinach w suchym i chłodnym miejscu, a na jesień z powrotem trafiają do ziemi.
Jak masz gryzonie, to polecam sadzenie w koszyczkach.
Przyznam, w ubiegłym roku nie wykopałam cebul, bo nie znalazłam na to czasu, ale liczę, że im to nie zaszkodzi i znów bujnie zakwitną.
Enya73 09:28, 24 lut 2015

grembosia napisał(a)

Ja też jestem za tym, czyli 12.00?
Twarze, czyli jednak makijaż trzeba zrobić

No nie ma wyjścia To do zobaczenia
Enya73 09:29, 24 lut 2015

Kacha123 napisał(a)

Jasne, że się spotykamy!

Do miłego zatem
Madzenka 19:43, 24 lut 2015

Enya73 napisał(a)

Kasiu, bardzo dziękuję.
Cebule czosnków ozdobnych sadzi się jesienią, najlepiej na przełomie września i października. Jednak nic straconego, bo niektóre szkółki sprzedają sadzonki czosnków na przełomie kwietnia i maja w doniczkach i można je z powodzeniem posadzić wczesną wiosną w ogrodzie czy na tarasie. Tylko są znacznie droższe, niż cebulki kupione jesienią.
Jest też na giełdzie w Tychach taki gość, który zawsze stoi pod zadaszeniem z prawej strony od głównego wjazdu i u niego też można kupić cebulki na wiosnę. W ubiegłym roku miał je po 5 zł.

A co zrobić, żeby bujnie rosły? Powodzenie na pewno przyniesie Ci odpowiednio przygotowana gleba, najlepiej przepuszczalna, a więc jak masz glinę, to musisz ją wymieszać z piaskiem i torfem, można dodać do gleby jak jest słaba, nawóz wieloskładnikowy i dokładnie wszystko wymieszać. Można też pod konkretne sadzonki wymieszać ziemię z zeolitem. Jak z kolei ziemia jest czarna i wilgotna, to strasznie brudzi cebule przy wyjmowaniu z podłoża i gorzej się je przechowuje.
Kupuj cebule zdrowe, bez widocznych zmian i uszkodzeń. Jak kupujesz przez internet, to niestety różnie może Ci się trafić. Teraz jesienią był tak duży wybór cebulowych w popularnych supermarketach, że zrezygnowałam z zakupów internetowych i zaopatrzyłam się tam.
Możesz je przed posadzeniem zaprawić środkiem przeciwgrzybowym. Ja stosuję Topsin.
Na wiosnę już w marcu sypię nawóz do roślin cebulowych. Co drugi sezon zaleca się wykopanie cebul po całkowitym zaschnięciu liści, czyli w czerwcu. Przechowuję się je po oczyszczeniu w trocinach w suchym i chłodnym miejscu, a na jesień z powrotem trafiają do ziemi.
Jak masz gryzonie, to polecam sadzenie w koszyczkach.
Przyznam, w ubiegłym roku nie wykopałam cebul, bo nie znalazłam na to czasu, ale liczę, że im to nie zaszkodzi i znów bujnie zakwitną.

Na pociech można czosnek główkowaty posadzic wiosną i zakwitnie w czerwcu.
Sebek 19:47, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)
O miło poczytać u Anity , że Ana na Gardenię się wybiera.
Ja proponuję pierwsze króciutkie spotkanie o 12:00 aby zidentyfikowac twarze ogrodowiczan

Mi pasuje
lojalna_ 20:02, 24 lut 2015

Wizytówka rewelka takie ogrody to powinny miec prikaz minimum 10 stron na wizytówke
Enya73 20:40, 24 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Na pociech można czosnek główkowaty posadzic wiosną i zakwitnie w czerwcu.

Nie próbowałam, a Ty?