Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

21:15, 18 kwi 2018
GorAna napisał(a)

Dlaczego chcesz wycinać?
Ja przycięłabym go z góry. Żywopłot wtedy nie będzie taki podatny na wiatry i wzmocni się na szerokość
Ustal sobie jaki ma być wysoki i przytnij.
Ja mam też nieciekawe miejsce po usunięciu świerka i muszę przyznać, że od ubiegłego roku trochę się poprawił.
Moim zdaniem szkoda wycinać takich ładnych szmaragdów.
Spróbuj, przyciąć i poczekaj rok. Jak Ci się nadal nie będzie podobał, to zawsze możesz zadziałać radykalnie

jest za zostawieniem!!! ..wyrownaniem od góry ..i czekaniem spokojnie az sie zagęsci

Ulcia wywalisz i na co odsłonisz widok? jeszcze daj mu szanse wywalic zawsze zdązysz
Urszulla 21:15, 18 kwi 2018

Agania napisał(a)
Ciężkie decyzje przed Tobą, ja do cięcia też z trudem podchodzę, a wrzosy ciacham bez umiaru, bo niskie są

Muszę kogoś wziąć do tego. Inne tuje już pilnuję sama.
Ja za to lawendę
Urszulla 21:20, 18 kwi 2018

eee_taam napisał(a)

jest za zostawieniem!!! ..wyrownaniem od góry ..i czekaniem spokojnie az sie zagęsci

Ulcia wywalisz i na co odsłonisz widok? jeszcze daj mu szanse wywalic zawsze zdązysz

Zwalą mi ogrodzenie.
kasiek 21:50, 18 kwi 2018

Tez bym je mocno ścieła nawet do wys. 2 m wtedy nie powinny się wywrócić. Pozdrawiam i zdrowia życzę
Milka 07:00, 19 kwi 2018

Urszulla napisał(a)
Dla GorAny okrutny widok

Myślałam o wycięciu szpaleru

Co ty wygadujesz, super tuje, trzeba tylko je skrocic, moze popros kogos z rodziny, albo firma ci zrobi, nie jest aż tak długi, to moźe koszt nie bedzie wielki
Milka 07:02, 19 kwi 2018

Urszulla napisał(a)

Problem w tym że niektóre są przechylone z pniem od dołu i boję się że nawet po przecięciu zwalić się mogą i zwalą ogrodzenie. A to kosztowna sprawa.

Nie zrobią tego, u mnie jak wieje, to moje w poziomie i potem i tak nic się nie dzieje.
Milka 07:03, 19 kwi 2018

Urszulla napisał(a)

Prawda pamiętasz te patyczki. Ale cierpliwości wymaga to wszystko. Teraz ukorzeniam patyczki czego chcę a potem się wymyśli co zrobić dalej. Trochę jak Ty. Ciekawe czy patyczki hortek moich i Kindzi się ukorzenią. Mam ich kilkadziesiąt. Patrzyłam że większość mają pąki.

Muszą mieć stałą wilgoć, na bank cos się uda
Urszulla 07:57, 19 kwi 2018

kasiek napisał(a)
Tez bym je mocno ścieła nawet do wys. 2 m wtedy nie powinny się wywrócić. Pozdrawiam i zdrowia życzę

Właśnie nad takim przycięciem myślę. Jeszcze na rok próby może.
ElzbietaFranka 08:30, 19 kwi 2018

Urszula skrócie szmaragd o 1/4 lub więcej środkowa przywiązanie aby się wyprostowała.
Moje szmaragd były przycinanie w zeszłym roku też rosły różnie. Przycina ie jest koniecznością maja płytki system korzeniowy do ich wysokości jak wieje to się przechylaja. Zresztą po górnym przycieciu ładnie dorastają.
Nie zapomnij zdezynfekowac sekatora, narzędzia czym będziesz ciepła bo łatwo wprowadzić grzyba.

Urszula napisz na jakim wątku widziałaś wiśnie
Ania Rzeszowska nic mi nie mówi.

Odnalazła to Ania Małą mi.
ElzbietaFranka 08:48, 19 kwi 2018

Urszula dawno nie byłam Przeszłam sporo stron i widzę u ciebie dużo sadzonek różnorodnych. Też w 2016 sporo robiłam z horty, lawendy i perowskiej i nic mi się nie przyjmuje a tak bym chciała mieć swoje a nie latać po sklepach.
Rozmnażam przez odkłady już mi to lepiej idzie.