Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 20:21, 06 maj 2020

paniprzyroda napisał(a)
Ale się Edenka pospieszyła, łał. Jedna swoją jesienią wykopałam i oddałam, (mus był) została mi się jedna już raz przesadzana, dopiero w tym roku chyba będzie przyzwoita.

Mam 4 edenki liczę w tym roku na coś więcej. Pamiętam Twoje dwie. Były okazami

I sadzonki ożanki już są przy edenkach, przed deszczem sadziłam na szybko..z Twojej inspiracji. Stipa jedna od zeszłego roku też była to może się wysieje.
Urszulla 11:32, 07 maj 2020

Nie mam żadnych nowych fotek. Cieszę się ciągle tym samym. Pierwiosnki dają czadu. Ten biały mam tylko jeden a nawięcej jest widoczny i cieszy w zieleni. Fiolecików dużo. I między tym wreszcie rusza tiarelka więc jest ładniej niż na fotkach.

Fiołki białe po latach się zmobilizowały

Milka 12:07, 07 maj 2020

Ja te fiołki non stop plewię i wywalam
Urszulla 20:46, 07 maj 2020

Milka napisał(a)
Ja te fiołki non stop plewię i wywalam

No tak u Ciebie wszystkiego nadmiar

A dzisiaj moje dziecię zgadywało co to za kwiatki dałam do jedzenia

Milka 06:19, 08 maj 2020

Jaki deserek
Nie, wywalam bo one wyjaławiają glebę, podobnie jak firletki. Korzenie jak powrozy, tworzą taką siatkę i żadna inna roślina nie ma szans się przebić. Sprawdzą się tylko w takich miejscach, gdzie mogą tworzyć dywan i nic innego poza drzewami czy krzewami nie rośnie.
Urszulla 21:03, 08 maj 2020

Milka napisał(a)
Jaki deserek
Nie, wywalam bo one wyjaławiają glebę, podobnie jak firletki. Korzenie jak powrozy, tworzą taką siatkę i żadna inna roślina nie ma szans się przebić. Sprawdzą się tylko w takich miejscach, gdzie mogą tworzyć dywan i nic innego poza drzewami czy krzewami nie rośnie.

Dzięki. Cenna informacja

Szukam inspiracji co dać w nóżki miłorzębowi na pniu, najpierw dałam sadzonki tymianku a teraz zastanawiam się czy może lepiej sesslerię. Albo coś innego kolorystycznie. Rabata w słońcu i żeby grało z lawendami.
Chodzi mi po głowie też zimozielone- tylko co niskie do formowania.

To jest też ulubione miejsce moich wróbli spod dachu szaleją tam między roślinkami, miską z wodą i na kamieniach.
sylwia_slomc... 23:45, 08 maj 2020

Miłorząbowi w nóżki żywopłocik z czerwonego berberysu, który ciąć na kształt żywopłotów niskich bukszpanowych, będzie kolorek jesienią i zimą z owocków, a teraz właśnie berberysy w kwieciu i owockach na raz u sąsiada jest taki pod irga na pniu cudnie wygląda jesienią i zimą, choć teraz też bardzo ładnie. Berberys wcześnie wiosną startuje z listkami Podkreślą się nawzajem kolorem i fakturą liści
Urszulla 10:21, 09 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Miłorząbowi w nóżki żywopłocik z czerwonego berberysu, który ciąć na kształt żywopłotów niskich bukszpanowych, będzie kolorek jesienią i zimą z owocków, a teraz właśnie berberysy w kwieciu i owockach na raz u sąsiada jest taki pod irga na pniu cudnie wygląda jesienią i zimą, choć teraz też bardzo ładnie. Berberys wcześnie wiosną startuje z listkami Podkreślą się nawzajem kolorem i fakturą liści

A mi tam coś dla rozjaśnienia pasuje.
Cięte w szpaler nie pasuje.
Berberysy to ewent admiration, mam swoje sadzonki. Ale nie lubię tych kolczastych.
Mam obok stipę, myślałam że się wysieje.
Powiem Ci że od 3 lat przygotowywałam to miejsce. Potem była dawno wyczekana lawenda z własnych patyczków. Miało tam być drzeeo kolumnowe wąskie. Ale w końcu kupiłam marikena i tam się znalazł. Teraz to wykończenie jest kropką nad i.....

A tak sobie myślę że chyba zostawię to miejsce na cebulki wiosenne bo to pierwszy widok z okna, a mam tam podręczny zielnik, zioła z lawendą pasują. A pod samym miłorzębem dam niewysoką trawkę. Więcej tam nie zmieszczę bo lawenda na obrzeżu się powiększy. Może ta stipa zrobi swoje?
Milka 14:51, 09 maj 2020

A jakbyś dała liliowce, bezproblemowe i kolorowo latem, potem ścinasz i są nowe liście, wyglądające jak trawa, a pomiędzy cebulowe
Urszulla 15:46, 09 maj 2020

Milka napisał(a)
A jakbyś dała liliowce, bezproblemowe i kolorowo latem, potem ścinasz i są nowe liście, wyglądające jak trawa, a pomiędzy cebulowe

Dzięki Irenko za myśl, ale jakoś mi do lawendy nie pasują. Takie coś zwiewne chciałam.
Narazie na ten sezon posadziłam siewki stipy bo gdzie indziej być nie musi a plewiłam, ptaszki lubią stipę, urywają co suche. I taką fajną niską trawkę dałam żeby była widoczna wiosną. Cebule wsadzę jesienią.
Za miłorzębem rozsiał się też biały orlik.

A może jakiś nowy pomysł się urodzi w sezonie albo coś spotkam co mi wpadnie w oko. Marzą mi się przy ziołach takie tabliczki z napisami, coś trwałego...może ktoś wie gdzie można kupić?