Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 21:56, 16 maj 2021

Roocika napisał(a)
Ula, jaka okazała ta kalina, przepiękna.

Jest oblegana przez mszyce co roku ładna tylko przez krótki moment. Ale rzeczywiście w tym roku imponująca

Urszulla 21:58, 16 maj 2021

Gosialuk napisał(a)
Narzekasz na kurdybanka pod kaliną, a moja mama nawet zadowolona jak jest w murawie. W jednym miejscu cały dywanik z niego powstał.

Nie można być z niego zadowolonym bo oplata korzenie roślin. Niszczę go ale to syzyfowa praca.
Urszulla 22:07, 16 maj 2021

Magleska napisał(a)
Posadziłaś Buczki ?

Dzięki za wspólny dzień ,fajne fotki i pomoc ogródkową

Nie sadziłam, tylko sałatki i runiankę. Rano mnie wszystko bolało choć nic w sobotę nie robiłam. Coś mam mieszane uczucia czy buki będą kolumnowe w niedzielę dom ogarniałam z grubsza a wieczorem rozsadziłam kilka kęp szafirków pod jabłonką i wysłomowałam truskawki bo zarastały mleczami i trawą. A u Ciebie to przyjemność w takiej kosmetyce ogrodowej ślicznie masz

Urszulla 22:09, 16 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kalina zjawiskowa

Aż tak, to chyba jej nie doceniam
ewsyg 20:30, 18 maj 2021

Ula, ale masz zjawiskową kalinę
danuta_szwajcer 20:43, 18 maj 2021

Też tak uważam, jest zjawiskowa i wcale znowu nie tak krótko no i pięknie się odbarwia jesienią, zacznij ją doceniać, a ja zaczełam doceniać prymulki Też rozsadzam. Pozdrawiam
Urszulla 20:32, 20 maj 2021

ewsyg napisał(a)
Ula, ale masz zjawiskową kalinę

Dzięki
nowe jej ujęcie jako tło dla buka, w tym roku jeszcze mszyca ją nie zjada
Opuść wzrokiem deski, muszą być bo u mnie halne wszystko porywają, a szmata jeszcze długo poleży.
sylwia_slomc... 22:49, 20 maj 2021

Urszulla napisał(a)

Aż tak, to chyba jej nie doceniam

Ja lubię kaliny, moja babcia w górach zawsze miała, z dzieciństwem mi się kojarzą
Urszulla 16:21, 21 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja lubię kaliny, moja babcia w górach zawsze miała, z dzieciństwem mi się kojarzą

Mi z babcia kojarzą się tylko pelargonie na balkonie bo było z 8 czy 10 skrzynek a z domem przedogródek:z różami,irysami, bylimkami skarpowymi i żywopłotem bukszpanowym.

Sylwia, odważyłam się wreszcie na zdjęcie liliowcowej wykładam ją skozoną trawą, czekają na mnie kanty w najbliższym czasie bo obwódki będą się rozrastać

Upatrzyłam sobie wielosiła o ciemnych łodygach a liście przechodzą od zieleni przez brudną zieleń jakby podpalaną. Ładny

Urszulla 16:46, 21 maj 2021

Po wczorajszym koszeniu fotki moich pierwszych, starych rabat. Generalnie ciągle brakuje mi kompostu żeby na bieżąco dosypać tam ziemi, mam wyplewione, wysiewają się z lewej orliki- będą uzupełnieniem zanim zaczną hortensje. Z prawej pod hortensjami wysiewają się zawilce majowe, a z tyłu rośnie bodziszek.
Rabaty osiągnęły w miarę zadowalający stan do małych uzupełnień szczególnie wiosennych narcyzów, tulipanów i hiacyntów. Minęło 8 lat od ich powstania...bardzo żółwie tempo, wszystkie byliny z podziału głównie sadzonek które dostałam od różnych osób za co jestem bardzo wdzięczna.
Przez pierwsze 3 lata zaciskałam zęby bo chwasty mnie dobijały,a sadzonek ciągle brakowało, tylko hortensje latem robiły spektakl wmawiałam sobie wtedy że jest ładnie

Na trawnik po prawej proszę nie patrzyć bo w tym roku kret zrobił ponad 30 kopców i jeszcze trawa nie pokryła ziemi.
W planach mam jeszcze odsunięte kanty od rabaty, ciężko powiedzieć kiedy będzie to zrobione

Jeszcze oznajmiam źe róże na edenkowej nają pąki, więc chyba będą się spieszyć. W tym roku cięłam je wysoko. Jeszcze wokół robię ciągle przetasowania, ale docelowo postanowiłam że będzie lawenda, ożanka, przetaczniki i stipy( jak się wysieją). Tzn. Wszystko już tam jest ale na tempo wysiewu wpływu nie mam. Więc traktuję to miejsce też trochę jako przechowalnik