Po wczorajszym koszeniu fotki moich pierwszych, starych rabat. Generalnie ciągle brakuje mi kompostu żeby na bieżąco dosypać tam ziemi, mam wyplewione, wysiewają się z lewej orliki- będą uzupełnieniem zanim zaczną hortensje. Z prawej pod hortensjami wysiewają się zawilce majowe, a z tyłu rośnie bodziszek.
Rabaty osiągnęły w miarę zadowalający stan do małych uzupełnień szczególnie wiosennych narcyzów, tulipanów i hiacyntów. Minęło 8 lat od ich powstania...bardzo żółwie tempo, wszystkie byliny z podziału głównie sadzonek które dostałam od różnych osób za co jestem bardzo wdzięczna.
Przez pierwsze 3 lata zaciskałam zęby bo chwasty mnie dobijały,a sadzonek ciągle brakowało, tylko hortensje latem robiły spektakl

wmawiałam sobie wtedy że jest ładnie
Na trawnik po prawej proszę nie patrzyć bo w tym roku kret zrobił ponad 30 kopców i jeszcze trawa nie pokryła ziemi.
W planach mam jeszcze odsunięte kanty od rabaty, ciężko powiedzieć kiedy będzie to zrobione

Jeszcze oznajmiam źe róże na edenkowej nają pąki, więc chyba będą się spieszyć. W tym roku cięłam je wysoko. Jeszcze wokół robię ciągle przetasowania, ale docelowo postanowiłam że będzie lawenda, ożanka, przetaczniki i stipy( jak się wysieją). Tzn. Wszystko już tam jest ale na tempo wysiewu wpływu nie mam. Więc traktuję to miejsce też trochę jako przechowalnik