Ula, ja też nie doradzę, ja tez intuicyjnie, z tą folią, to racja, ale cóż, sąsiadów się nie wybiera, moi mają taki syf, taki mi widoki psują i co mam zrobić, nasadziłam roślin aby zakryły, a one jak na złość wolno rosną...większość rzeczy maskujących robimy na swój koszt, ale ile można, jak nikt nic w koło nie robi!!!
Te miskanty Sebek, Małgosia też przyklepała to dobry pomysł- wpisuję na listę
Marzenko, to jest taka przekora losu,
do tej pory miałam drzewa i trawę.
Czas na odmianę
Z przykrością stwierdzam, że ta folia to jeszcze u mnie zwykle omijam na zdjęciach tę część. U mnie jeszcze budowy ciąg dalszy, same wiecie i pod tą folią złożona jest wełna mineralna. Miała w tym roku być usunięta, ale jak zwykle plany się z rzeczywistością mijająTam miał.....ma...????? powstać domek ogrodowy z grilem i wędzarnią- ale plan początkowy już jest, bo 2 jabłonie pójdą do wycięcia już niedługo. Chyba że zima nas zaskoczy
Pomińcie więc proszę te widok, tak dla mojego lepszego samopoczucia
to rzeczywiście zapracowana jesteś, ja w tym tygodniu mam luzypozdrawiam Cię
Gabrysiu, fajnie że Ci się podoba. Ja kleiłam na styropianie. Jednak przyznam że wianek w tym wydaniu jest zbyt ciężki żeby wieszać na drzwiach. Raczej na jakimś stałym ozdobnym zawieszeniu możnaby taką dekorację umieścić. Możaby jeszcze a słomianym podkładzie z mniejszą ilością szyszek Tak sbie głośno myślę
Ja Ulka popieram Basię . przy drzewie rabaty muszą być minimalistyczne . widziałam gdzieś fajnie otoczone trawą mozga trzcinowata , ta paskowana . też ten pomysł skopiowałam i otoczyłam mozgę dąbrówką w kole . u ciebie widziałabym też fajny pomysł , ale fotkę prześlę na pw bo to z neta , więc nie mogę wrzucać . w skrócie to rabata z azaliami japońskimi , wiosną cebulowe . karłowa kosodrzewina .świerk karłowy , pomiędzy trawa red baron . i najważniejsze co daje cały urok rabaty to to że jest usypana jako wzniesiona i zupełnie nierówny jej teren a gdzie nie gdzie wystaje jakiś kamień .
Właśnie, wiem Małgosiu że pień musi zostać tak jak jest, więc nie mogę rabaty podnieść zbytnio. Dosypię wiosną tylko kompostu i wyrównam.
Alinko dąbrówki nie chcę bo ona się rozłazi jak szalona. Mam ją za ogrodzeniem między tawułami to wiem coś o jej rozroście Ciekawa jestem fotki kompozycyjnej. A wiosną rzeczywiście będzie tam cebulowo...potem nic, bo dalej będą kwitły i wzrok przyciągały hortensje, a jesienią będą trawy. Jeszcze myślałam o rozchodniku, bo on na południowej stronie da sobie radę
Ula rozchodnik też jest dość ekspansywny.
Dąbrówka nawet w przycinanym trawniku będzie rosła więc racja - odpada..
Zastanów się nad innymi bylinami: liriope,ophiopogon,żurawki,trawy,bluszcz,runianka,funkia.