Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Milka 12:51, 05 lis 2013

Bogdzia napisał(a)

Kiepska jestem w planowaniu więc Ci nie doradzę ale koniecznie zasłoniłabym ta folie sasiada bo Ci widok psuje i nic nie bedzie ładnie wyglądalo bo ona przyciąga wzrok.Pozdrawiam serdecznie.

Ula, ja też nie doradzę, ja tez intuicyjnie, z tą folią, to racja, ale cóż, sąsiadów się nie wybiera, moi mają taki syf, taki mi widoki psują i co mam zrobić, nasadziłam roślin aby zakryły, a one jak na złość wolno rosną...większość rzeczy maskujących robimy na swój koszt, ale ile można, jak nikt nic w koło nie robi!!!
BarbaraM 13:43, 05 lis 2013

irena_milek napisał(a)

Ula, ja też nie doradzę, ja tez intuicyjnie, z tą folią, to racja, ale cóż, sąsiadów się nie wybiera, moi mają taki syf, taki mi widoki psują i co mam zrobić, nasadziłam roślin aby zakryły, a one jak na złość wolno rosną...większość rzeczy maskujących robimy na swój koszt, ale ile można, jak nikt nic w koło nie robi!!!

Ula...ale się uśmiałam...

gierczusia 14:53, 05 lis 2013

BarbaraM napisał(a)
Ula,jak komponujesz nasadzenia pod drzewem owocowym to pamiętaj o stronie praktycznej.
Róże wyglądałyby ładnie,lawenda i w ogóle.
Trzeba się zastanowić jednak jak ty i dzieci będziecie jabłka zbierać.
I jak je wyciągniecie spomiędzy róż.
Poza tym jabłoń trzeba przycinać,formować.
Przy takiej kolczastej wersji będzie to mocno utrudnione.

Ja zrobiłabym na płasko żurawki,turzyce i wrzuciłabym tylko kulki bukszpanowe,ale nie za dużo.

Tak , tak ... Racja .. Jabłka , kolce , róża....aaaa.... = pogotowie ...

Buziam Ulka ....

Achhhh., te nasze " snucie wizji "
Urszulla 16:28, 05 lis 2013

Sebek napisał(a)
A wg mnie mogą być kulki z różami i lawendą - i wcale by się to nie gryzło Chyba, że same róże, a zamiast lawendy kilka miskantów ML wokół drzewa

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Sebek ma rację trawki pod samo drzewo bo tam najbardziej sucho. róże i kulki

Te miskanty Sebek, Małgosia też przyklepała to dobry pomysł- wpisuję na listę

marzena napisał(a)
Ula, ja nie mam pomysłu...
ale u siebie spacerując często po ogrodzie, lubię, jak nagle coś mi'wskoczy do głowy' i wtedy zastanawiam się nad takim wariantem ...i szalenie odpowiadają mi takie intuicyjne pomysły...
a drzewka owocowe...w ubiegłym roku zostały wyrwane wszystkie, jakie miałam ( prawie żadnego pożytku z nich nie było) a obecnie posadziliśmy 14 drzewek i mam zamiar od poczatku dbać o nie bardzo...ale nic nie sadzę przy nich, tylko między rzędami będzie trawa

Marzenko, to jest taka przekora losu,
do tej pory miałam drzewa i trawę.
Czas na odmianę

Bogdzia napisał(a)

Kiepska jestem w planowaniu więc Ci nie doradzę ale koniecznie zasłoniłabym ta folie sasiada bo Ci widok psuje i nic nie bedzie ładnie wyglądalo bo ona przyciąga wzrok.Pozdrawiam serdecznie.

irena_milek napisał(a)

Z przykrością stwierdzam, że ta folia to jeszcze u mnie zwykle omijam na zdjęciach tę część. U mnie jeszcze budowy ciąg dalszy, same wiecie i pod tą folią złożona jest wełna mineralna. Miała w tym roku być usunięta, ale jak zwykle plany się z rzeczywistością mijająTam miał.....ma...????? powstać domek ogrodowy z grilem i wędzarnią- ale plan początkowy już jest, bo 2 jabłonie pójdą do wycięcia już niedługo. Chyba że zima nas zaskoczy
Pomińcie więc proszę te widok, tak dla mojego lepszego samopoczucia

anna_g napisał(a)
Ula - ja tylko na szybko pozdrowienia niedzielne zostawiam. Ostatnio nie mam czasu tu przebywać na O. a i ogrodowo się nie udzielam już calkiem - do wiosny przyszlo czekać... Ale zajrzałam na szybciutko do Ciebie i wianki śliczne udało mi się zobaczyć.

to rzeczywiście zapracowana jesteś, ja w tym tygodniu mam luzypozdrawiam Cię

Gabriela napisał(a)

Jako fanka wiankowa, nie mogłam ich nie zauważyć. Ślicznie wyszły i niepotrzebnie martwisz się że nic na nich nie ma, mają przecież kokardy, szyszki same w sobie są ozdobne i to wystarczy. Moim zdaniem do tego typu wianków pasują tylko naturalne ozdoby z jakichś suszków, itp. no i wstążki.
Jaka technologia - na słomie czy na gąbce klejone?
Fajny byłby taki na Boże Narodzenie, na drzwi, spryskany na złoto, z bombeczkami na długich wstążeczkach. Może zrobię, bo mam już pod sosnami nieduże szyszki. Znalazłam tu inspirację.

Gabrysiu, fajnie że Ci się podoba. Ja kleiłam na styropianie. Jednak przyznam że wianek w tym wydaniu jest zbyt ciężki żeby wieszać na drzwiach. Raczej na jakimś stałym ozdobnym zawieszeniu możnaby taką dekorację umieścić. Możaby jeszcze a słomianym podkładzie z mniejszą ilością szyszek Tak sbie głośno myślę

Urszulla 16:31, 05 lis 2013

BarbaraM napisał(a)
Ula,jak komponujesz nasadzenia pod drzewem owocowym to pamiętaj o stronie praktycznej.
Róże wyglądałyby ładnie,lawenda i w ogóle.
Trzeba się zastanowić jednak jak ty i dzieci będziecie jabłka zbierać.
I jak je wyciągniecie spomiędzy róż.
Poza tym jabłoń trzeba przycinać,formować.
Przy takiej kolczastej wersji będzie to mocno utrudnione.

Ja zrobiłabym na płasko żurawki,turzyce i wrzuciłabym tylko kulki bukszpanowe,ale nie za dużo.

Basiu Twoje uwag cenne,
też tak myślałam- utwierdziłaś mnie w wyborze.

gierczusia napisał(a)

Tak , tak ... Racja .. Jabłka , kolce , róża....aaaa.... = pogotowie ...

Buziam Ulka ....

Achhhh., te nasze " snucie wizji "

Snucie, snucie i się lista roślin wysnuła:

trawki ML,
kulki bukszpanowe,
żurawki,
małe trawki
alinak 18:13, 05 lis 2013

Ja Ulka popieram Basię . przy drzewie rabaty muszą być minimalistyczne . widziałam gdzieś fajnie otoczone trawą mozga trzcinowata , ta paskowana . też ten pomysł skopiowałam i otoczyłam mozgę dąbrówką w kole . u ciebie widziałabym też fajny pomysł , ale fotkę prześlę na pw bo to z neta , więc nie mogę wrzucać . w skrócie to rabata z azaliami japońskimi , wiosną cebulowe . karłowa kosodrzewina .świerk karłowy , pomiędzy trawa red baron . i najważniejsze co daje cały urok rabaty to to że jest usypana jako wzniesiona i zupełnie nierówny jej teren a gdzie nie gdzie wystaje jakiś kamień .
grazyna 21:15, 05 lis 2013

A ja popieram Alinkę, która popiera Basię I będzie cudnie
malgorzata_s... 22:33, 05 lis 2013

Tylko z tą wzniesioną rabatą to uważać trzeba by pnia drzewa nie zakopać za głęboko bo będzie chorowało
Urszulla 08:30, 06 lis 2013

Właśnie, wiem Małgosiu że pień musi zostać tak jak jest, więc nie mogę rabaty podnieść zbytnio. Dosypię wiosną tylko kompostu i wyrównam.
Alinko dąbrówki nie chcę bo ona się rozłazi jak szalona. Mam ją za ogrodzeniem między tawułami to wiem coś o jej rozroście Ciekawa jestem fotki kompozycyjnej. A wiosną rzeczywiście będzie tam cebulowo...potem nic, bo dalej będą kwitły i wzrok przyciągały hortensje, a jesienią będą trawy. Jeszcze myślałam o rozchodniku, bo on na południowej stronie da sobie radę
BarbaraM 09:16, 06 lis 2013

Ula rozchodnik też jest dość ekspansywny.
Dąbrówka nawet w przycinanym trawniku będzie rosła więc racja - odpada..
Zastanów się nad innymi bylinami: liriope,ophiopogon,żurawki,trawy,bluszcz,runianka,funkia.