Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 15:31, 03 lis 2013

A dziś ogrodowo u mnie, tzn. snuję dalsze wizje rabaty

myślę jak wykończyć tą okrągłą część wokół jabłonki.
Najpierw myślałam żeby zrobić tam różankę z róż okrywowych, ale chyba z hortensjami by się gryzły.
Wymyśliłam więc kulki bukszpanowe i trawki i lawenda
a na wiosnę mogłyby tam cebulowe rozkwitać. Wtedy ta rabata byłaby jakoś spójna z rabatą po lewej gdzie też są kulki bukszpanowe(tylko te zdjęcia jakieś takie kiepskie mi wyszły).
Poza tym latem jest to upalne i suche miejsce.

Urszulla 15:32, 03 lis 2013

i co byście powiedziały na taki wariant?
Sebek 16:39, 03 lis 2013

A wg mnie mogą być kulki z różami i lawendą - i wcale by się to nie gryzło Chyba, że same róże, a zamiast lawendy kilka miskantów ML wokół drzewa
marzena 16:55, 03 lis 2013

Ula, ja nie mam pomysłu...
ale u siebie spacerując często po ogrodzie, lubię, jak nagle coś mi'wskoczy do głowy' i wtedy zastanawiam się nad takim wariantem ...i szalenie odpowiadają mi takie intuicyjne pomysły...
a drzewka owocowe...w ubiegłym roku zostały wyrwane wszystkie, jakie miałam ( prawie żadnego pożytku z nich nie było) a obecnie posadziliśmy 14 drzewek i mam zamiar od poczatku dbać o nie bardzo...ale nic nie sadzę przy nich, tylko między rzędami będzie trawa
Bogdzia 19:55, 03 lis 2013

Urszulla napisał(a)

Kiepska jestem w planowaniu więc Ci nie doradzę ale koniecznie zasłoniłabym ta folie sasiada bo Ci widok psuje i nic nie bedzie ładnie wyglądalo bo ona przyciąga wzrok.Pozdrawiam serdecznie.
malgorzata_s... 20:01, 03 lis 2013

Sebek ma rację trawki pod samo drzewo bo tam najbardziej sucho. róże i kulki
anna_g 21:17, 03 lis 2013

Ula - ja tylko na szybko pozdrowienia niedzielne zostawiam. Ostatnio nie mam czasu tu przebywać na O. a i ogrodowo się nie udzielam już calkiem - do wiosny przyszlo czekać... Ale zajrzałam na szybciutko do Ciebie i wianki śliczne udało mi się zobaczyć.
Gabriela 09:25, 05 lis 2013

Urszulla napisał(a)
Takie zwykłe wianki zrobiłam Elu- bez wielkich ozdób

Jako fanka wiankowa, nie mogłam ich nie zauważyć. Ślicznie wyszły i niepotrzebnie martwisz się że nic na nich nie ma, mają przecież kokardy, szyszki same w sobie są ozdobne i to wystarczy. Moim zdaniem do tego typu wianków pasują tylko naturalne ozdoby z jakichś suszków, itp. no i wstążki.
Jaka technologia - na słomie czy na gąbce klejone?
Fajny byłby taki na Boże Narodzenie, na drzwi, spryskany na złoto, z bombeczkami na długich wstążeczkach. Może zrobię, bo mam już pod sosnami nieduże szyszki. Znalazłam tu inspirację.
malgorzata_s... 11:16, 05 lis 2013

Macham
BarbaraM 12:01, 05 lis 2013

Ula,jak komponujesz nasadzenia pod drzewem owocowym to pamiętaj o stronie praktycznej.
Róże wyglądałyby ładnie,lawenda i w ogóle.
Trzeba się zastanowić jednak jak ty i dzieci będziecie jabłka zbierać.
I jak je wyciągniecie spomiędzy róż.
Poza tym jabłoń trzeba przycinać,formować.
Przy takiej kolczastej wersji będzie to mocno utrudnione.

Ja zrobiłabym na płasko żurawki,turzyce i wrzuciłabym tylko kulki bukszpanowe,ale nie za dużo.