Moze i nieostre, ale jeżeli ten kolor jest rzeczywiście taki, to piękny. Kupiłam wydawało się takie właśnie w maju i mają - dla mnie niestety- białe plamki na płatkach, na tyle dużo że są dwukolorowe. Zostawiasz je na zimę, czy masz jednorazówki?
Tak Irenko, masz rację niższe pójdą przed wyższymi
ha,hanie moja jak moje...w każdym razie miejsce mają
Kasiu na razie róż z czasem ziemię się zakwasi
z trawami miałam w tym roku tak samo, chyba za dużo deszczu na raz i zgniłykupiłam 2 nowe buchanani wakacje rozpoczęłam od napraw samochodu potem przyjemności
Ewuś całuję
Oczywiście ja też, jeszcze ten czosnek główkowaty mi się podoba.
Krysiu wirus czosnkowy jesienny już się pojawia
a ja tak sobie myślę, że czosnki z różami też byłyby ładne.
Gabrysiu,specjalistą od przechowywania pelargonii jest moja mama. Wczoraj z nią rozmawiałam,ale do tej pory nie udało się jej zrobić szczepek od tych wiszących. Będziemy jednak próbowaćdla tego koloru
Ulka .. Pojawiła się u mnie oferta próchnicy w workach za 8 zł zdaje się..ale tylko hurtowo .. Gdybyś reflektowała to pisz , ale odebrać ode mnie będziesz musiała osobiście
Ula moje magnolie tez chorowały - grzyb. Poczytaj- może coś będzie pomocne.
nadmierne zagęszczenie roślin, nadmierna wilgotność, zmienna temperatura, warunki uprawy - to sa powody ich chorób- moje dostały jak mocno padało.
Bakteryjna plamistość liści
Objawem są charakterystyczne, brunatne nieregularne plamy na liściach, które z czasem zasychają. Tkanki wokół plam żółkną, a liście ulegają deformacji. Skutecznym preparatem jest Miedzian 50WP stosowany kilka razy, co 7–10 dni. Należy też unikać zwilżania liści podczas podlewania.
Zamieranie pędów
Od wierzchołka pędy brązowieją i zamierają. Aby nasza magnolia dalej wzrastała pędy należy wycinać i palić.
Szara pleśń
Na płatkach kwiatowych pojawiają się wodniste brązowe plamy i szary puszysty nalot. Silnie porażone pąki w ogóle się nie rozwijają. Aby zapobiegać tej chorobie grzybowej nie należy zbyt gęsto sadzić roślin. Do zwalczania używamy preparatów Rovral Flo, Kaptan zawiesinowy lub Teldor.
Antraknoza
Na liściach pojawiają się okrągłe lub jajowate plamy koloru brązowego o równych brzegach. Czasami tkanki liścia wokół plam żółkną, a liście ulegają deformacji. Nekroza może się pojawiać także na pędach. Porażone pędy należy wycinać. Chorobę zwalczamy wykonując 2-3 opryski, co 7–10 dni preparatami: Bravo, Gwarant lub Dithane.
Parch magnolii
Objawem tej choroby grzybowej są czerwonobrązowe plamy na liściach z czerwonym środkiem. Aby zwalczyć chorobę wykonujemy kilka oprysków preparatami Dithane, Bravo lub Gwarant w odstępach 7-10 dni.