Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Gabriela 22:13, 30 cze 2014

Urszulla napisał(a)
Pelargonie które pokochałam od pierwszego wejrzenia- ciągle te zdjęcia są nie ostre

Moze i nieostre, ale jeżeli ten kolor jest rzeczywiście taki, to piękny. Kupiłam wydawało się takie właśnie w maju i mają - dla mnie niestety- białe plamki na płatkach, na tyle dużo że są dwukolorowe. Zostawiasz je na zimę, czy masz jednorazówki?
Urszulla 10:23, 01 lip 2014

Milka napisał(a)
Jak dają...bierz, te niższe posadzisz w inne miejsca

Tak Irenko, masz rację niższe pójdą przed wyższymi

Bogdzia napisał(a)
Czosnki masz piękne,a po deszczu roślinki będą jeszcze wieksze.Pozdrówka.

Gapa ze mnie czosnki dopiero bedziesz miała ale piękne i tak są choc na razie nie Twoje.

ha,hanie moja jak moje...w każdym razie miejsce mają

Kindzia napisał(a)
Ula, widzę, że u Ciebie też hortusie w róż idą (biała, wiadomo, białą pozostanie, ale reszta...), nawet ta koronkowa...a ja takie cuda robiłam, żeby niebieskie były...pamiętasz, gwoździe gdzieś wyczytane i upchnięte u mnie w ziemi I zero niebieskiego znowu...chyba, że nie chcesz niebieskich?

Trawy od Ciebie, podzielone, skończyły żywot definitywnie...zgniły razem z buchanani...nie mam dobrego miejsca dla nich. Widocznie tak musiało być.

Wakacjuj się, podlało, pogoda się poprawia...

Kasiu na razie róż z czasem ziemię się zakwasi
z trawami miałam w tym roku tak samo, chyba za dużo deszczu na raz i zgniłykupiłam 2 nowe buchanani wakacje rozpoczęłam od napraw samochodu potem przyjemności

ewa004 napisał(a)
Buziaczki i pozdrowionka zostawiam

Ewuś całuję

bociek napisał(a)
Ula, nie zastanawiaj sie nad czosnkami - bierz Ja zakochalam sie w czosnkach i na jesieni bede zanabywac hurtowo

sciskam

Oczywiście ja też, jeszcze ten czosnek główkowaty mi się podoba.

Krys napisał(a)
Rabaty coraz ladniejsze i ja ma ochotę na czosnki pozdrawiam i słonecznych wakacji zycze

Krysiu wirus czosnkowy jesienny już się pojawia
a ja tak sobie myślę, że czosnki z różami też byłyby ładne.

Urszulla 10:29, 01 lip 2014

Gabriela napisał(a)

Moze i nieostre, ale jeżeli ten kolor jest rzeczywiście taki, to piękny. Kupiłam wydawało się takie właśnie w maju i mają - dla mnie niestety- białe plamki na płatkach, na tyle dużo że są dwukolorowe. Zostawiasz je na zimę, czy masz jednorazówki?

Gabrysiu,specjalistą od przechowywania pelargonii jest moja mama. Wczoraj z nią rozmawiałam,ale do tej pory nie udało się jej zrobić szczepek od tych wiszących. Będziemy jednak próbowaćdla tego koloru
Urszulla 20:39, 01 lip 2014

Dzisiaj pryskałam magnolię na grzyba- już chyba 3 raz ale oznaki na liściach są nadal, nie wiem czy da się tego pozbyć

i narobiłam preparatu na mszyce, walczę na kalinie i hostach
gierczusia 21:09, 01 lip 2014

Ulka .. Pojawiła się u mnie oferta próchnicy w workach za 8 zł zdaje się..ale tylko hurtowo .. Gdybyś reflektowała to pisz , ale odebrać ode mnie będziesz musiała osobiście

Buziaki
Urszulla 21:21, 01 lip 2014

gierczusia napisał(a)
Ulka .. Pojawiła się u mnie oferta próchnicy w workach za 8 zł zdaje się..ale tylko hurtowo .. Gdybyś reflektowała to pisz , ale odebrać ode mnie będziesz musiała osobiście

Buziaki

Dzięki za propozycję, ale w tartaku nieopodal będę załatwiała sobie jakiś ścinki do mojego kompostownika
Kasik 21:48, 01 lip 2014

Urszulla napisał(a)
Dzisiaj pryskałam magnolię na grzyba- już chyba 3 raz ale oznaki na liściach są nadal, nie wiem czy da się tego pozbyć

i narobiłam preparatu na mszyce, walczę na kalinie i hostach

Ula moje magnolie tez chorowały - grzyb. Poczytaj- może coś będzie pomocne.

nadmierne zagęszczenie roślin, nadmierna wilgotność, zmienna temperatura, warunki uprawy - to sa powody ich chorób- moje dostały jak mocno padało.

Bakteryjna plamistość liści

Objawem są charakterystyczne, brunatne nieregularne plamy na liściach, które z czasem zasychają. Tkanki wokół plam żółkną, a liście ulegają deformacji. Skutecznym preparatem jest Miedzian 50WP stosowany kilka razy, co 7–10 dni. Należy też unikać zwilżania liści podczas podlewania.

Zamieranie pędów

Od wierzchołka pędy brązowieją i zamierają. Aby nasza magnolia dalej wzrastała pędy należy wycinać i palić.

Szara pleśń

Na płatkach kwiatowych pojawiają się wodniste brązowe plamy i szary puszysty nalot. Silnie porażone pąki w ogóle się nie rozwijają. Aby zapobiegać tej chorobie grzybowej nie należy zbyt gęsto sadzić roślin. Do zwalczania używamy preparatów Rovral Flo, Kaptan zawiesinowy lub Teldor.

Antraknoza

Na liściach pojawiają się okrągłe lub jajowate plamy koloru brązowego o równych brzegach. Czasami tkanki liścia wokół plam żółkną, a liście ulegają deformacji. Nekroza może się pojawiać także na pędach. Porażone pędy należy wycinać. Chorobę zwalczamy wykonując 2-3 opryski, co 7–10 dni preparatami: Bravo, Gwarant lub Dithane.

Parch magnolii

Objawem tej choroby grzybowej są czerwonobrązowe plamy na liściach z czerwonym środkiem. Aby zwalczyć chorobę wykonujemy kilka oprysków preparatami Dithane, Bravo lub Gwarant w odstępach 7-10 dni.

Buziaki
boguslawa_ma... 22:11, 01 lip 2014

Ula a co ty tam jeszcze kopiesz-wakacje odpoczywaj
gierczusia 22:19, 01 lip 2014

Urszulla napisał(a)

Dzięki za propozycję, ale w tartaku nieopodal będę załatwiała sobie jakiś ścinki do mojego kompostownika

Okej

Buziaki ... Odpoczywasz ??
Bogdzia 22:22, 01 lip 2014

Ale Ci Kasia liste wypisała , moje magnolie jak dotąd nigdy nie chorowały, odpukac.