Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 14:59, 11 lip 2015

Bogdzia napisał(a)
A mnie się wydaje ze widac po nich brak wody chyba maja drobniejsze kwiaty , czy się mylę?

Na brak wody nie cierpią, tylko te ślimaki zeżarły im liście i może dlatego osłabione mają kiepskie kwiaty. Ale przyznaję że ich nie nawoziłam - Kindzia mi zwróciła uwagę że żarłoczne są. To też może być skutek. Za to jak na fotkę popatrzysz to ta ostatnia ogrodowa zwykła ma ogrom kwiatów aż się pod nimi ugina.
Urszulla 15:01, 11 lip 2015

danuta_szwajcer napisał(a)
Ula fajną masz tą rabate z horti Zobacz sobie u mnie mój przemielony ogród Pozdrawiam

Idę i aż się boję.
Urszulla 15:07, 11 lip 2015

Rench napisał(a)
Fiu fiu,jaka rabata hortensjowa wspaniała Ci wyszła
Kiedy ja się doczekam takiej zielonej ściany....
Kolorki nieba uchwyciłaś fantastyczne.

Zielona ściana tzn. masz na myśli szmaragdy czy hortensje. Szmaragdy mają z 8 lat i urosły z sadzonki 20cm, a hortki ogrodowe mam przysposobione od Kindzi i mam stres że nie zadbam o nie należycie...uczę się przechodząc przez porażki
A z tym niebem było naprawdę zjawiskowo po burzy niestety nie mam dobrego aparatu i tylko wizja poglądowa mi wyszła
Bea 00:59, 13 lip 2015

Ula pozdrawiam.

U mnie susza i szkoda gadać - ręce opadają same plagi.
Urszulla 14:41, 13 lip 2015

Bea napisał(a)
Ula pozdrawiam.

U mnie susza i szkoda gadać - ręce opadają same plagi.

Więc ja żeby się nie stresować moczę się w wodzie a w chłodniejsze dni coś tam próbuję uporządkować
pelargonie moje mnie denerwują bo ciągle tylko zielone i zielone, kwiatki na palcach jednej ręki liczę...więc z utęsknieniem czekam na moje horti bukietowe bo widok z domu wtedy jest fajniejszy

od ulicy wyplewiłam w barwinku i na wiosnę będzie już wyglądało przyzwoicie. Potem jak się rozrośnie to zagospodaruję tak samo drugą połowę.

I tak mi leci, nie spieszę się bo mam wakacje
Całuję
Milka 16:00, 13 lip 2015

Urszulla napisał(a)

Te ogrodowe rosną u mnie dobrze, tylko w tym roku było te ślimaki wszystko zastopowały ale bukietowe sobie dobrze radzą i wiem że ten kierunek u mnie jest dobry. Anabelki jednak nie kupię bo się lubi pokładać a u mnie często leje i wieje- będę się nią zachwycać u innych.I chyba moja glina nadaje się na róże, a tak mi się rodki podobają. No cóż, powzdychałam sobie, nie można mieć wszystkiego tak jak Ty masz wyjątkowe warunki do uprawy, też bym się całymi dniami w takiej ziemi bawiładziś idę plewić od ulicy bo tam cień

Ula, mnie też nie wszystko się udaje, ile ja straciłam roślin, teraz powoli dochodzę do tego co idealnie da sobie radę; hortki ciut brak wody odczuły i może nawozu, mam jedną, co mniej wody i w tym roku biedne ma kwiatki, drobniejsze, ale nawóz miała i bądź tu mądryjak wakacje, to odpoczywaj
Kindzia 20:38, 13 lip 2015

Ula ogrodówki dużo urosły! Może faktycznie mało wody mają.
Urszulla 08:34, 14 lip 2015

Kindzia napisał(a)
Ula ogrodówki dużo urosły! Może faktycznie mało wody mają.

Tak teraz myślę, że może wiosną miały za mało wody i tu powstał problem.Choć rosną tam gdzie ciągle jest podmokły teren, ale jak długo nie pada to i tam bywa za sucho.Teraz codziennie wypompowuję porcję wody i obserwuję, wyznacznikiem jest ta różowa zwykła hortusia. Człowiek się całe życie uczy.
Bogdzia 09:05, 14 lip 2015

Nie przejmuj sie raz gorzej raz lepiej tak to bywa u ogrodników.
Urszulla 19:57, 14 lip 2015

Bogdzia napisał(a)
Nie przejmuj sie raz gorzej raz lepiej tak to bywa u ogrodników.

Nie przejmuję się biorę jak lecia dziś robiłam letnie cięcie pielęgnacyjne na jabłoniach- tzn. zaczęłam robić wyciachałam jedną ładnie, nad pozostałymi się głowię bo sprzętu wysokościowego mi brakuje...cięcie tak, ale chodzenie po drabinach i drzewach to nie moja bajka.