Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Kindzia 12:58, 29 mar 2016

Urszulla napisał(a)

To fajnie, ja mam pełne białe. Kasiu ogrodówki zmarznięte.

Czyli w tym roku kwiecia nie będą miały. Trudno Miałaś je okryte na zimę?

Jak idę z psem w Zabrzu widzę po drodze 3 ogrodówki. Ładnie wyglądają, chyba będą kwitły, ale dopiero niedawno je odkryli...
U mnie w zimie nie przemarzały, tylko w maju nie zawsze mogłam jechać jak przymrozki zapowiadali...
Urszulla 21:29, 29 mar 2016

lojalna_ napisał(a)
Gdzie ja mieszkam ? Moje narcyzy to mikrusy a u Ciebie bosko .... macham

aż trudno mi uwierzyć rzeczywiście jesienią kompost sypałam, ale u mnie to taki ala kompost, nie przerobiony w całości ani nie przesiewany. A jednak chyba dobry.
Urszulla 21:31, 29 mar 2016

Kindzia napisał(a)

Czyli w tym roku kwiecia nie będą miały. Trudno Miałaś je okryte na zimę?

Jak idę z psem w Zabrzu widzę po drodze 3 ogrodówki. Ładnie wyglądają, chyba będą kwitły, ale dopiero niedawno je odkryli...
U mnie w zimie nie przemarzały, tylko w maju nie zawsze mogłam jechać jak przymrozki zapowiadali...

czyli wszystko jasne muszą mieć kaptury. człowiek się uczy cały czas.
Kindzia 08:43, 30 mar 2016

Obowiązkowo muszą mieć usypane kopczyki i potem okryte kapturami. Jeżeli zapowiadają majowe przymrozki, też musisz na noc przykryć. Inaczej nie będą kwitły
Urszulla 11:58, 30 mar 2016

Kindzia napisał(a)
Obowiązkowo muszą mieć usypane kopczyki i potem okryte kapturami. Jeżeli zapowiadają majowe przymrozki, też musisz na noc przykryć. Inaczej nie będą kwitły

To w tym roku przepadło kwitnienie.
Chyba będę musiała je przesadzić i tak w inne miejsce, bo przed palącym słońcem miały je zasłaniać orzechy. Niestety orzechy uschły i zostały wycięte.
Milka 12:27, 30 mar 2016

Uwielbiam ogrodowe hortki, ale problemów z nimi co niemiara, zbyt wrażliwe, nawet głogowniki sobie lepiej radzą.
Bogdzia 22:04, 30 mar 2016

U mnie bardzo zmarzły piwonie drzewiaste które wytrzymały gorsze zimy tzn z niższa temp ale w tym roku był taki zimny wiatr że nigdy jeszcze nie czułam takiego zimna i rośliny pewnie też.
Milka 14:21, 31 mar 2016

Te piwonie drzewiaste strasznie trudne, nie wiem któe u mnie w tym roku będą kwitnąć, bo albo przemarza, albo same liście.

Ula macham
Urszulla 20:37, 31 mar 2016

Milka napisał(a)
Uwielbiam ogrodowe hortki, ale problemów z nimi co niemiara, zbyt wrażliwe, nawet głogowniki sobie lepiej radzą.

Rzeczywiście, one powinny trafić w Twoje strony. Mimo wszystko masz łagodniejszy klimat. U Ciebie ogrodówki co roku kwitną.
Urszulla 20:44, 31 mar 2016

Bogdzia napisał(a)
U mnie bardzo zmarzły piwonie drzewiaste które wytrzymały gorsze zimy tzn z niższa temp ale w tym roku był taki zimny wiatr że nigdy jeszcze nie czułam takiego zimna i rośliny pewnie też.

Bogdziu, mamy skrajności pogodowe i mało stabilizacji. Nie wiadomo czy sadzić rośliny sucholubne czy te co lubią mokro. Jedno jest pewne delikatnych u siebie nie mam co sadzić. Czyli piwonie zostają na liście tylko zwykłe.