Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Kindzia 10:05, 02 sie 2016

Mam turzycę palmową Ula, rośnie jak dzika. Jest dość duża, wiosną będę robić rewolucję budowlaną w tamtym miejscu, turzyca może pojechać do Ciebie

Okazało się, że mam dalie od Mariolki w dość ciemnym różu. Będziesz chciała?
Urszulla 16:00, 02 sie 2016

AgataP napisał(a)

turzyca szybko się przyjmuje, ja ją traktuję jako wypełniacz rabat, jest świetna

Dobra rada będę co roku rozmnażać dałam małą sadzonkę znajomym i też są zachwyceni
Urszulla 16:02, 02 sie 2016

wrobelki napisał(a)
To wczoraj udało mi się z Bielska uciec przed ulewą za u mnie też było ale nie taka straszna bez ulewy

są agresywne teraz burze, trzeba uciekać przed nimi ja jeszcze wyłączam z prądu TV i komp jak burza szaleje w pobliżu.
Urszulla 16:04, 02 sie 2016

Mala_Mi napisał(a)

Miniatura padła po zimie....

Hortki szaleją Masz już fajnie w ogrodzie

Acha, szkoda że padła. Więc duża zostanie na tyłach hortek

fajnie to nie jakbyś zobaczyła inne miejsca, ale to jest rzeczywiście fajne. Dziś zmieniłam plan: na rabatkę Artemisową pójdą czosnki. A tam gdzie teraz mam czosnki będą lilie za hortensjami
Urszulla 16:09, 02 sie 2016

danuta_szwajcer napisał(a)
Z kancikami zaraz eleganko to wygląda ale bergenie Ci dobrze rosną w tym miejscu masz tam cień czy słonce?

Prawda że eleganckoszczególnie że u mnie jest dużo trawnika i to się wtedy ładnie odznacza. U Ciebie są wąskie przejścia i dużo roślin to patrzy się na co innego

to jest wschód i południe, myślę że doskonale dobrane miejsce dla bergenii
Urszulla 16:16, 02 sie 2016

Kindzia napisał(a)
Mam turzycę palmową Ula, rośnie jak dzika. Jest dość duża, wiosną będę robić rewolucję budowlaną w tamtym miejscu, turzyca może pojechać do Ciebie

Okazało się, że mam dalie od Mariolki w dość ciemnym różu. Będziesz chciała?

daj komuś innemu, bo narazie nie mam pomysłu. Róż mam tylko z jednej strony domu, ale tam długa droga do zmian Nie ogarnę tego wszystkiego. Ostatnio zaglądam za prawie czarnym bordem- są takie lilie, arcydzięgiel i co jeszcze?
Turzycę będę miała też w dużych ilościach wiosną jak przeżyją rozmnażalnik więc wezmę gdyby moje padły. Ale myślę że też będzie mogła pojechać do kogoś innego. Dzięki Kasiu że o mnie myślisz buźka

A jeszcze myślę czy turzycy palmowej nie dać między bukszpany bo rozgrzebałam lewą stronę rabaty i wyrzucam carex Ice Dance gdzie indziej, pożarła mi bukszpany.
Urszulla 11:53, 03 sie 2016

Wczoraj popołudniu z powodu wykopywania czosnków główkowatych mam małą rewolucję na lewej rabacie

Wykopuję carex Ice Dance spomiędzy bukszpanów bo mi je zarasta. na dodatek środek kępy gnije. Mam bardzo mało pomysłów co tam dać:
-turzycę palmową
-wrzosy o żółtych przyrostach
-hiacynty na wiosnę i stipę na lato
Chciałabym żeby coś rozjaśniało bukszpany, a musi wytrzymywać palące słońce na południowej stronie. Za bukszpanami będzie rządek niskich białych lilii.

Jeszcze postanowiłam przesadzić 1 bukszpana na lewo w to widoczne na zdjęciu puste miejsce,bo go hortka zasłania z prawej . I chyba z tych 3 wariantów wypełnienia bukszanów ostatni do mnie przemawia najbardziej.

Może przeżyję tę rewolucję, bo ledwo żyję i rozum mi podpowiada, że muszę zrobić przerwę. czekam na deszcz

A tak wyglądają odzyskane carexy do przesadzania. Moim zdaniem one się najlepiej sprawdzą na obrzeżu jakiejś rabaty. Można je wtedy łatwo ograniczać i przycinać.

Urszulla 11:54, 03 sie 2016

A na dzisiaj róża Senteur Royale w pąkach

Urszulla 22:05, 03 sie 2016

Na tarasowej różance osteo wylądowało w tyle, bo róża szaleje

Urszulla 22:09, 03 sie 2016

Werbena od Gosi startuje, żeby zachwycić za rok

A u mnie znalezione siewki i 1 szt. większa przesadzone