Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 18:55, 29 mar 2017

To prawda Justynko że tak jest. Ja mam ogrodniczy kajet, ale w zeszłym roku mało dzialalam wiec leży odlogiem. Czas znowu go odkurzyc dzięki za przypomnienie
malgorzata_s... 19:51, 29 mar 2017

Kierunek na nowej rabacie bardzo mi się podoba Ula ale tyle roboty zrobiłaś że szacun
Urszulla 20:11, 29 mar 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kierunek na nowej rabacie bardzo mi się podoba Ula ale tyle roboty zrobiłaś że szacun

Z tym kierunkiem to zobaczymy. Narazie zrobiłam prowizorke bo boję się że hortki w donicy mogą paść. A tak najwyżej przesadze je po raz kolejny. A poza tym już kiedyś wydarlam darn i potem mi trawą zaroslo i to był mój kolejny dramat. Wiec teraz dbam żeby nie było dramatów; )
Nie mniej jednak wiesz jaka tardiva jest piękna jako soliter, u Ciebie mnie zachwyciła z tymi kulkami dodatkowo
danuta_szwajcer 08:47, 30 mar 2017

Urszulla napisał(a)
Mam wreszcie pod dostatkiem kompostu. Mogę sadzić i przesadzać. Znalazłam też fajny szybki sposób na 1-roczny kompost.
Wszystkiego chwasty z bieżącego plewienia wrzucam do worków po kupnej ziemi ogrodowej. Ona wewnątrz worek jest czarny. I tak sobie stoją worki a po zimie jest juz kompost.
Drugi sposób to na rabacie układam duży twardy karton. W biedronce u nas często wystawiają takie niskie o wzmocnionych narożnikach i do kartonu wrzucam chwasty aż go wypełnia w całości. Po zimie jest świetna ziemia bez noszenia i wozenia. Tak zrobiłam pod kalina i dziś tylko pazurkami wyrównałam teren. Ten sposób jest niezły na uczynienie gleby, ale mało estetyczny. Ja jednak używam go bo wygodny tam gdzie chce zrobić nowa rabate w ciągu jednego sezonu lub gdy czekam żeby się rośliny rozrosly.

Hej) super sposób, może go wyprobuje, Ula widze, że ostro działasz, a jak Twoje róże po zimie?? Bo u mnie duże straty( Mam nadzieje, ze w końcu po swietach może wroce na forum, u mnie już po wycince, zwyżka musiała wjechać na mój kochany trawnik i dużo strat ale naprawione, wczoraj trawe siałam, urobiona jestem okropnie no i co chwile mam inny pomysl na zagospodarowanie ale wiesz tym razem na spokojnie, planowane musi być Buziaki Ula i do miłego
Urszulla 14:18, 30 mar 2017

danuta_szwajcer napisał(a)

Hej) super sposób, może go wyprobuje, Ula widze, że ostro działasz, a jak Twoje róże po zimie?? Bo u mnie duże straty( Mam nadzieje, ze w końcu po swietach może wroce na forum, u mnie już po wycince, zwyżka musiała wjechać na mój kochany trawnik i dużo strat ale naprawione, wczoraj trawe siałam, urobiona jestem okropnie no i co chwile mam inny pomysl na zagospodarowanie ale wiesz tym razem na spokojnie, planowane musi być Buziaki Ula i do miłego

Danusiu, co do róż słychać że w niektórych rejonach są straty, ale u mnie nie współczuję Ci tych rozterek ogrodowych, ale trawnik to nic gorzej jak się traci ulubione rośliny.
Ja działam wysiałam rzodkiewkę, szpinak, pietruszkę. Odnawiam warzywnik

Urszulla 14:21, 30 mar 2017

3 dni temu miałam takiego gościa w ogrodzie luk wypatrzył

Urszulla 14:23, 30 mar 2017

Trochę fotek z moich rabat

Prawa strona jest uprzątnięta-czeka na deszcz i słońce

Urszulla 14:32, 30 mar 2017

Lewa strona- też uprzątnięta ale wymaga jeszcze drobnych korekt

Przy kompostowniku ogarnęłam rabatę pod kaliną, pod samą kaliną jest hortensja i rozplenica obok hosty co roku zjadane przez ślimaki. Z przodu czekam na liliowce. Niestety hortensje ogrodowe nie wytrzymały tego miejsca. Jedna odratowana będzie w innym miejscu.

anka_ 18:22, 30 mar 2017

Wspaniałego gościa Urszulo miałaś. Szkoda, że niewielkie są szanse że kiedyś do mnie taki osobnik zawita.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Urszulla 20:13, 30 mar 2017

anka_ napisał(a)
Wspaniałego gościa Urszulo miałaś. Szkoda, że niewielkie są szanse że kiedyś do mnie taki osobnik zawita.

Szczerze to nie wiem gdzie ma swoje legowisko. Na pewno dzdzownic u mnie ma pod dostatkiem i chętnie bym mu domek wybudowała gdyby zechciał zjadać plage ślimaków. A taka się zapowiada na ten sezon.