Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

barbara_kraj... 23:53, 03 cze 2013

Zdjęcia przed i po robią wrażenie. I pomyśleć, że to dopiero 10 lat minęło!
Bogdziu, szacunek wielki się Wam należy!
anipla 05:27, 04 cze 2013

Moze za kilka lat też będę sobie tak porównywać,teraz duuuużo pracy jeszcze trzeba włożyć...

Twój ogród jest piękny nie tylko dlatego że jest piękny ale też dlatego że wykonany własnoręcznie a to jeszcze bardziej zachwyca

Ps. Nie licz na to że jak rh przekwitną to będziesz miała całkowity spokój, bo do Ciebie przyciąga nie tylko ogród musiałabyś stać się wielką zeźloną zołzą żebyś w spokoju mogła sobie posiedzieć i nie działała na nas jak lep na muchy....
Nie będę Cię już wychwalać bo mnie pogonisz .....
Buziaki
Betka 09:38, 04 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Czy dobrze zrozumiałam że torf nie był kwaśny? I napisz kiedy go sadziłas wtedy odpowiem na Twoje pytanie.

Torf nie był kwaśny a sadziłam w sobotę.
Mala_Mi 09:44, 04 cze 2013

Betka napisał(a)

Torf nie był kwaśny a sadziłam w sobotę.

Wiem co Bogdzia napisze
Kup kwaśny torf i posadź jeszcze raz jak trzeba, bo ci zdechnie

Zgadłam ?????

A tak wogle to fotki te stare są super.. ile trzeba mieć wyczucia by posadzić maleńkie rośliny i potem mieć ładnie jak urosną... ja jestem w szoku....
A te 3 rh od razu oczami szukałam, bo pamiętam jak mówiłaś, że podsadziłaś za gęsto i jak się stykają to w środku już nie kwitną.. .. i patrząc na stare zdjęcie wcale nie wygląda by były za gęsto

Super takie porównania z miłą chęcią oglądam

Rabaty bylinowej może żal, ale nie byłoby miejsca pod rh..a bylinki można wciskać plamkami tu i tam
brysia 09:54, 04 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Witam. Podglądam twój ogród od kilku miesięcy, jest dla mnie inspiracją, też chcę założyć rododendronową rabatę przed domem i u Ciebie szukam natchnienia.
Teraz zobaczyłam te dwa zdjęcia i mam pytanie, czy od początku wiedziałaś, "stało ci w oczach", że te rabaty tak mają wyglądać? rozrysowałaś sobie wcześniej jak one mają być rozmieszczone, czy samo tak wyszło? Patrząc na pierwsze zdjęcie widzę haos, mały bałaganik, na drugim zdjęciu, widzę dostojny, harmonijny ogród o ciekawym rozmieszczeniu rabat. Chylę czoła. Ogarnięcie tak dużej pustej przestrzeni i stworzenie na niej konkretnych rabat - wysp, które po czasie dopiero nabiorą charakteru to jest coś. Ja nie mam takiej wyobraźni. Patrzę na te dwa zdjęcia i nie wierzę, że jedno wyszło z drugiego. Też mam możliwość zagospodarowania dużego terenu (w sumie ponad 1 ha z laskiem i potokiem), ale brak mi wyobraźni. Nie wiem jak sadzić teraz rośliny, aby za kilka lat stworzyły taki piękny ogród jak twój.
Na razie więc zostawiam moje hektary i zamierzam zająć się moim małym ogródkiem przed domem, do którego od zeszłego roku wprowadzam rododendrony i azalie. Już niedługo zapraszam do mojego wątku, gdzie będę Ciebie prosić o porady.
Pozdrawiam ciepło w ten deszczowy dzień.
Pszczelarnia 10:16, 04 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

To wielka praca i odwaga zakładać ogród "pod lasem" - Tobie, Bogdziu, udało się stworzyć przeciwwagę dla powagi i "potężności" lasu. Kolorami właśnie.
Bogdzia 11:18, 04 cze 2013

Kondzio napisał(a)
ale odjazd jaka różnica w jakim czasie Bogdziu jestem pod wielkim wrażeniem was i waszego ogrodu nie mogę się obudzić po wizycie u was pokazuje wszystkim wasz ogród w pracy wszędzie już nie tylko wasz jest ogród bo mój też bo jest w mym sercu i głowie hi hi hi

Konrad dzięki za tyle miłych słów.
Bogdzia 11:20, 04 cze 2013

marzena napisał(a)
Bogdziu, bardzo interesujące i pouczające są te wszystkie fotki z dawniejszych lat...
podziwiam, jak napracowałaś sie bardzo aby osiągnąć obecny efekt ogrodu...
pozdrawiam serdecznie

U mnie głównie praca z pieleniem , gdybym miała kore to niewiele byłoby do roboty. Za kilka lat pewnie będe musiała z bólem serca ją dac ale na razie jeszcze jakos sobie radzimy. Pozdrawiam Marzenko.
Bogdzia 11:21, 04 cze 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Zdjęcia przed i po robią wrażenie. I pomyśleć, że to dopiero 10 lat minęło!
Bogdziu, szacunek wielki się Wam należy!

Basiu dzieki , nic wielkiego nie zrobiliśmy , mnie się każdy ogród podoba bo przyroda sama w sobie jest piękna i sama się stara o dobry wygląd.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 11:28, 04 cze 2013

anipla napisał(a)
Moze za kilka lat też będę sobie tak porównywać,teraz duuuużo pracy jeszcze trzeba włożyć...

Twój ogród jest piękny nie tylko dlatego że jest piękny ale też dlatego że wykonany własnoręcznie a to jeszcze bardziej zachwyca

Ps. Nie licz na to że jak rh przekwitną to będziesz miała całkowity spokój, bo do Ciebie przyciąga nie tylko ogród musiałabyś stać się wielką zeźloną zołzą żebyś w spokoju mogła sobie posiedzieć i nie działała na nas jak lep na muchy....
Nie będę Cię już wychwalać bo mnie pogonisz .....
Buziaki

Ja musiałam sama zrobic swój ogród , to wielka praca ale i wielka przyjemnośc.Nikomu bym nie oddała tej przyjemności tworzenia . Pewnie że fajnie miec piękny ogród w kilka dni , zaprojektowany i wykonany bezbłędnie ale takie typy jak ja mają największa przyjemnośc w tworzeniu , patrzeniu jak rośnie i dorasta, to jest coś podobnego jak uczenie dzieci w szkole które tez uwielbiałam. Przychodzi człowiek , nie ma pojecia o tym czego się nauczy , wyjaśnia mu się pomału o co chodzi a potem on już sam rozwiązuje problemy, uczy się myślec i rozwiązywac nowe sytuacje , a człowiek patrzy i się cieszy że tego dokonał i ta przyjemnośc jest największa , większa od posiadania czegoś.