Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Madzenka 21:12, 05 wrz 2013

asc napisał(a)
Furczaka na kwiatku upolować... i jeszcze z chorymi oczami... Ty chyba jak słynny doktor D. rozmawiasz z nimi I ci pozują.. bo inaczej nie mam szans złapać tego koliberka

Dzieki Bodzi na forum się dowiedziałam jak się nazywa Przez tyle lat zastanawiałam się co to za owad, skoro kolibrów u nas nie ma Już nawet podejrzewałam jakiegoś sąsiada o wypuszczenie na wolność kolibra
U mnie często latają, najbardziej lubią surfinie
kaisog1 21:12, 05 wrz 2013

Ojjjj jak ja bym chciała go zobaczyć na żywo Nigdy nie widziałam fruczaka
Bogdzia 21:32, 05 wrz 2013

Gabriela napisał(a)
W tym roku nie widziałam u siebie fruczaka gołąbka, a w zeszłym roku były i polowałam na nie z aparatem, ale nie udało mi się zrobić sensownych zdjęć. Za szybko one tymi skrzydełkami machają.
Zadziwiające że masz jeszcze takie kwitnące floksy. Moje kwitły chwilę tylko - przez minione upały i teraz mają jakieś tam nieliczne kwiatki, ale tylko niektóre powtarzają w ten sposób kwitnienie.
Pozdrawiam.

Gabrysiu moje floksy kwitły akurat kiedy ja na oczy nic nie widziałam , teraz juz przekwitły całkiem oprócz tych jedynych różowych , na dodatek wszystkie w tym tygodniu przesadzaliśmy więc sa dośc marne ale te rózowe nawet się dobrze trzymają. Gołąbkowi zrobic zdjecie to faktycznie problem ale Ani opisałam jak robiłam bo z bliska nie ma szans a z daleka nawet się udaje . Przez to ich szybkie machanie skrzydełkami dałam krótki czas bo faktycznie na dłuższym są poruszone , mam gdzieś takie zdjecia ale i te mogłyby byc lepsze , no nie jest z nim tak łatwo niestety.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 21:34, 05 wrz 2013

kaisog1 napisał(a)
Ojjjj jak ja bym chciała go zobaczyć na żywo Nigdy nie widziałam fruczaka

Nie wiem jakie kwiaty jeszcze lubi ale floksy na pewno , jak je będziesz miec to rano lub wieczorem ale jeszcze w pełnym słonku można go zobaczyc.Tak więc postaraj sie o floksy Gosiu. Pozdrówka ślę.
Bogdzia 21:36, 05 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Dzieki Bodzi na forum się dowiedziałam jak się nazywa Przez tyle lat zastanawiałam się co to za owad, skoro kolibrów u nas nie ma Już nawet podejrzewałam jakiegoś sąsiada o wypuszczenie na wolność kolibra
U mnie często latają, najbardziej lubią surfinie

Nie mam surfini więc nie mogłam tego zauważyc ale w takim razie w przyszłym roku kupię , lubię go obserwowac. Dzięki Marzenko to fajna i cenna informacja myślę ze nie tylko dla mnie.Pozdrówka.
Bogdzia 21:40, 05 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Hmm chyba muszę wrócić do dali? Ale one wymagaja tyle pracy.... Wkopać, podpierać, wykopać, przechować.... Mialam przez tyle lat dalie i cieszyły moje oczy jesienią a teraz jakoś nie mogę w nowym ogrodzie przekonać się do nich....

Ps. Jeszcze raz dziekuję za info o rh, będę o niego walczyć

Dalie są śliczne ale faktycznie kłopotliwe , no i co zrobimy ? sadzimy? Ja prawdę mówiąc nie bardzo mam gdzie ale dla chcącego... Rh sam też powalczy ale do wiosny nic nie wymyślimy , trzeba czekac.
kaisog1 21:43, 05 wrz 2013

Bożenko mam floksy i to na pełnym słonku To może mam szansę go zobaczyć

....pamietam jak zakładałam bylinówkę to się dziwiłam, że nie ma ani jednej osy ani bączków.... rok czekałam by towarzystwo sie zorientowało, że u mnie jest smacznie
Mala_Mi 22:03, 05 wrz 2013

U mnie furczaki lubią urzędować na wiciokrzewie.. który idzie ... niestety ... gdzieś... bo już nie mam gdzie go przesadzić.... ciągle jeszcze myślę nad nim.... szkoda mi go bo wielki. Nawet przycięty do przesadzenia powinien szybko odbić... oj tam jest prawdziwe furczakowo.. ale za szybkie do fotek.. i najchętniej urzędują wieczorkiem, gdy oświetlenie słabe.
Bogdzia 22:15, 05 wrz 2013

kaisog1 napisał(a)
Bożenko mam floksy i to na pełnym słonku To może mam szansę go zobaczyć

....pamietam jak zakładałam bylinówkę to się dziwiłam, że nie ma ani jednej osy ani bączków.... rok czekałam by towarzystwo sie zorientowało, że u mnie jest smacznie

To prawda czasem trzeba poczekac żeby ptaki czy owady dowiedziały się gdzie mogą fajnie pożyc ale w końcu taki czas nadchodzi , dodatkowo trzeba jednak zawsze wypatrywac bo same nie zawiadomią ze są. On jest dosc duży to z daleka można się zorientowac ze aparat potrzebny. Jestem pewna ze kiedyś pokażesz nam jego zdjecia bo Ty jestes uparta w swoich planach i musi się udac.Buziaki .
Bogdzia 22:19, 05 wrz 2013

asc napisał(a)
U mnie furczaki lubią urzędować na wiciokrzewie.. który idzie ... niestety ... gdzieś... bo już nie mam gdzie go przesadzić.... ciągle jeszcze myślę nad nim.... szkoda mi go bo wielki. Nawet przycięty do przesadzenia powinien szybko odbić... oj tam jest prawdziwe furczakowo.. ale za szybkie do fotek.. i najchętniej urzędują wieczorkiem, gdy oświetlenie słabe.

To mamy inne obserwacje bo u mnie zawsze w pełnym słońcu ale rano lub wieczorem , koło południa ich nie ma,a może to zależy od rośliny , byc moze o róznych porach sa bardziej dla nich atrakcyjne. Wiciokrzew się przykmie na nowym miejscu bo to mocna roślina , pewnie troche potrwa zanim się zregeneruje ale Tobie kwitków nie brakuje to mozesz poczekac.No i przydało by się miec każdą z tych roślin zeby rózne ciekawostki obserwowac. Nigdy nie widziałam go na budlei a stale obserwuję.