Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 12:30, 23 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

OCzywiscie , że nie ... M powiedział skowronki a ja napisałam słowiki... Wot i znawca ze mnie w ptaszków...

No Madżen , tak myslałam ze pomyliłas ptaki ale byłas tak pewna że.......................nic nie powiem
Bogdzia 12:32, 23 lut 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Bogdziu miłej niedzieli

Bogusiu rówmież miłej niedzieli. U mnie rano na wysokości 1,5m było -4 stopnie , już myślałam ze mi pomroziło krokusy i ranniki ale na szczęscie dzielnie przetrzymały choc przy gruncie pewnie było jeszcze zimniej.
Bogdzia 12:34, 23 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Bogdziu kiedy mogę zrobić taki ? Dzisiaj?

Czy chodzi o oprysk? ??? Jeśli u Ciebie nie ma mrozu i ziemia rozmarznięta to mozesz , jesli nie to poczekaj jeszcze kilka dni.
Bogdzia 12:34, 23 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Mojego love song, z którego wczoraj wycięłam kolejną porażoną gałąż , muszę przesadzić bo straszy już przy wejściu... Chyba za tydzień przy takiej pogodzie to będzie dobry termin?

Będzie dobry , przesadz.
Bogdzia 12:35, 23 lut 2014

Madziarzeszow napisał(a)
To ja muszę na pewno teraz nawóz im zastosuję by lepiej im się zrobiło , a później przeprowadzkę zrobię tym w gorszych warunkach

Tzn kiedy chcesz przesadzac?????
Madzenka 13:53, 23 lut 2014

Bogdziu ja jestem znawca ptaków i roślin... To moja wada genetyczna... mylę nazwy... Nie zapamiętuję imion i nazwisk..... Pewnie jest na to jakieś fachowe określenie
Zatem dzisiaj pryskam, bo u mnie +15, gleba od dwóch tygodni nie jest zamarżnięta, własnie podlewalam zimozielone, zrobię jeszcze oprysk nawozem.

Za tydzień przesadzę rh
Zmykam dalej podlewać
danuta_szwajcer 15:14, 23 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Obiecałam Alisonkowi dzis zdjęcia . Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają. Więc ja opryskuję głównie mieszanka dwóch nawozów jak widac na zdjęciu są to Florowit taki ogólnego stosowania i Florowit dla iglaków który jest nawozem kwaśnym . Rozpuszczamy w wodzie robiąc nieco słabszy roztwór niż pisze na opakowaniu. Poniewaz stosujemy dwa nawozy to też zmiejszamy odpowiednio ilosc ja daję więcej florowitu z tego duzego baniaka a mało z mniejszej butelki. Zamiast nawozu do iglaków można dodac kilka kropli soku z grapeifrutta lub cytryny

Można zamiast tych mieszanek z pierwszego zdjęcia zastosowac nawóz dolistny do rh (na zdjęciu po lwej stronie) , mozna też dodac i jest to wskazane troche żelaza ( po prawej stronie zdjecia)

Opryskujemy krzaki co kilka dni 4-5 az do momentu gdy liście bedą bardziej zielone.
Uwaga: takie opryski robimy tylko po zimie , absolutnie nie na nowe młode listki.

Dziekuje za cenne wskazowki Rowniez sie do nich dostosuje U nas wiosna na całego Czas juz na prace ogrodowe Pozdrawiam serdecznie i wiosennie
paniprzyroda 16:06, 23 lut 2014

Byłam sprawdzić w nowym, jak po przymrozku, ale jest w porządku. Słoneczka nam dziś nie brakuje Pozdrawiam na nowy tydzień.
agata19762 16:10, 23 lut 2014

Bogdziu nie bój się kremówki

przepis u mnie ....
Sebek 17:24, 23 lut 2014

Moje rh ładnie wyglądają po zimie - ale chyba zastosuję te opryski Na bukszpany może też