Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Alisonek 17:33, 23 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Obiecałam Alisonkowi dzis zdjęcia . Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają. Więc ja opryskuję głównie mieszanka dwóch nawozów jak widac na zdjęciu są to Florowit taki ogólnego stosowania i Florowit dla iglaków który jest nawozem kwaśnym . Rozpuszczamy w wodzie robiąc nieco słabszy roztwór niż pisze na opakowaniu. Poniewaz stosujemy dwa nawozy to też zmiejszamy odpowiednio ilosc ja daję więcej florowitu z tego duzego baniaka a mało z mniejszej butelki. Zamiast nawozu do iglaków można dodac kilka kropli soku z grapeifrutta lub cytryny

Można zamiast tych mieszanek z pierwszego zdjęcia zastosowac nawóz dolistny do rh (na zdjęciu po lwej stronie) , mozna też dodac i jest to wskazane troche żelaza ( po prawej stronie zdjecia)

Opryskujemy krzaki co kilka dni 4-5 az do momentu gdy liście bedą bardziej zielone.
Uwaga: takie opryski robimy tylko po zimie , absolutnie nie na nowe młode listki.

Bardzo dziękuję za fotograficzne przedstawienie produktów w takim razie muszę zrobić odpowiednie zakupy i działać żeby ratować te moje roślinki.
W razie pytań będę jeszcze pisać i męczyć Ciebie
pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
wiunia 19:04, 23 lut 2014

Bogdzia napisał(a)

Ziemia już rozmarzła wiec przykrycia nie są potrzebne.Możesz spac spokojnie .

OK, dziękuje za uspokojenie mojego sumienia względem rodków
Agacia 19:43, 23 lut 2014

Bogdziu, ja jeszcze dopytam, napisałaś: 'Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają.'.

Piszesz o rh czy ogólnie?
monteverde 19:50, 23 lut 2014

Zapewne o rh no to zaczynam pryskanie od jutra pozdrówka
Bogdzia 19:52, 23 lut 2014

Agacia napisał(a)
Bogdziu, ja jeszcze dopytam, napisałaś: 'Chodzi o opryski wykonywane na roślinach które po zimie sa żółte albo wogóle kiepsko wyglądają.'.

Piszesz o rh czy ogólnie?

Agatko to dotyczy rododendronów ale jeśli zrobisz opryski samym florowitem tym ogólnego stosowania to można opryskac wszystkie rośliny, a zdodatkami kwaśnymi świerki i inne iglaste. Żelazo też mozna dodac. . To jest nawóz dolistny i działa szybciej niz doglebowy ale nie ma sie co spieszyc z zastosowaniem szczególnie w Twoim rejonie gdzie dłuzej jest zimno . U mnie dziś w nocy ziemia tak zamarzła ze nie było nawet 1cm ziemi rozmarzniętej. Przez kilka dni jeszcze maja byc przymrozki wiec poczekaj jeszcze z tymi opryskami bo powinno się je stosowac gdy ziemia rozmarznie.
Bogdzia 19:53, 23 lut 2014

monteverde napisał(a)
Zapewne o rh no to zaczynam pryskanie od jutra pozdrówka

Aniu tylko jeśli ziemia rozmarznie chodzi o to by zaczeły juz krążyc soki w roślinie by nawozem nie spalic liści.
Bogdzia 19:54, 23 lut 2014

wiunia napisał(a)

OK, dziękuje za uspokojenie mojego sumienia względem rodków

Pozdrawiam.
Bogdzia 19:55, 23 lut 2014

Alisonek napisał(a)

Bardzo dziękuję za fotograficzne przedstawienie produktów w takim razie muszę zrobić odpowiednie zakupy i działać żeby ratować te moje roślinki.
W razie pytań będę jeszcze pisać i męczyć Ciebie
pozdrawiam i miłej niedzieli życzę

Pytac zawsze możesz choc nie wiem czy ja zawsze bedę umiala odpowiedziec. Pozdrawiam.
ewa004 19:56, 23 lut 2014

Bogdziu a jest szansa że ułamana gałązka RH wetkana do ziemi się przyjmie ?
Bogdzia 19:57, 23 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Bogdziu ja jestem znawca ptaków i roślin... To moja wada genetyczna... mylę nazwy... Nie zapamiętuję imion i nazwisk..... Pewnie jest na to jakieś fachowe określenie
Zatem dzisiaj pryskam, bo u mnie +15, gleba od dwóch tygodni nie jest zamarżnięta, własnie podlewalam zimozielone, zrobię jeszcze oprysk nawozem.

Za tydzień przesadzę rh
Zmykam dalej podlewać

Przy nastepnych Twoich informacjach bedę brac poprawkę na to ze mylisz nazwy.