Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 13:33, 17 mar 2014

Margarete napisał(a)
Mój eMus tez sobie zawsze prawie sam prasował koszule, a do pracy chodził co dzien pod krawatem - taka praca, czasem, sporadycznie jak mu sie spieszyło bardzo to ja prasowałam.
A wszystko zaczęło sie od tego że na początku małżenstwa kiedys mi zwrócił uwage ze mu źle wyprasowałam i nie rozprasowałam kantu wzdłuz rekawa ( tez byłam początkującą gospodynią domową, szłam na łatwizne i na szybkość a to pod marynarka wiec nie widac czy kant jest czy nie...) i to była jego pierwsza i ostatnia uwaga ... jak sie podoba to prasuj sam ... i tak było juz potem przez te ponad 20 lat.....sam robił to najlepiej..

Mój studiował będąc w akademiku a dawniej na egzamin bez bialej koszuli nikt by sie nie odważył isc wiec juz zanim mnie poznał musial sam prasowac a często i gotowac jak na stołówce było za mało , nie musiałam nic robic by nadal sie tym zajmował .I bardzo dobrze bo nie wiem skad bym na to brała jeszcze czas i tak byłam zabiegana niesamowicie.Pozdrówka Małgoś.
Bogdzia 13:39, 17 mar 2014

Agacia napisał(a)
Ale duuuużo tego nawozu! To ten z agrecolu? To dawki z opakowania czy wg Ciebie? Na florovicie do rh miałam dawkę 1-2 łyżki stołowe...

A tak z innej beczki, może mi doradzisz Bogdziu co mam robić z bukszpanami nowymi? Wykopane we czwartek, dotarly w piatek, rozwinęłam z folii (goły korzeń), wstawiłam do miski, podlałam trochę i miałam sadzić, ale spadł śnieg i codziennie pada, po południu topi... Sama nie wiem... Sadzić?

Aż przynisłam opakowanie zeby sprawdzic czy tak duzo daje i wyszło mi że wcale nie bo ok 25g na malutką roślinke trzeba a na duże 50g na 1m kwadratowy . Policzyłam i wyszlo mi ze na moje potrzebuje 15 kg nawozu i dokładnie tyle wysypuję a że nie mierzę to mało ważne. Pewnie że nie mozna przesadzic ale moje rh sa wielkie ponad 3m wszerz i w góre niektore to byle czym ich się nie zbędzie.Jak dotąd mi nic złego sie nie stało.
malgocha1960 13:47, 17 mar 2014

Bożenko,jak tam u ciebie z wichurami?Ja mam dosyć tego gwizdu i obawy co jeszcze złego zrobi.
Agacia 13:58, 17 mar 2014

Bogdzia napisał(a)

Aż przynisłam opakowanie zeby sprawdzic czy tak duzo daje i wyszło mi że wcale nie bo ok 25g na malutką roślinke trzeba a na duże 50g na 1m kwadratowy . Policzyłam i wyszlo mi ze na moje potrzebuje 15 kg nawozu i dokładnie tyle wysypuję a że nie mierzę to mało ważne. Pewnie że nie mozna przesadzic ale moje rh sa wielkie ponad 3m wszerz i w góre niektore to byle czym ich się nie zbędzie.Jak dotąd mi nic złego sie nie stało.

Na Florovicie tak samo, 25g, ale pod spodem napisane, że jedna łyżka stołowa=15g!

Pozdrówki
malgorzata_s... 14:08, 17 mar 2014

Miłego tygodnia Bożenko U mnie też leje i wieje choć czasem się przejaśnia. Od czwartku podobno ma być pięknie i ciepło.Przyroda ruszy na całego i będzie prawdziwa wiosna
EPODLAS 15:27, 17 mar 2014

I u nas wieje i pada. Ale nadzieją że w weekend będzie pięknie mnie trzyma. Deszcz potrzebny, bo go dawno nie było. Mimo pochmurnej pogody ślę pogodne pozdrowienia.
Milka 16:18, 17 mar 2014

Dziś chyba aura lepsza
Bożenko, nie wyrobiłam się z nawozem, dalej można sypać? może jakoś rano zrobię, no ale trzeba od razu podlac, a nie dam radę, nie zdążę, hym...myślę
pozdrawiam
Bogdzia 16:57, 17 mar 2014

irena_milek napisał(a)
Dziś chyba aura lepsza
Bożenko, nie wyrobiłam się z nawozem, dalej można sypać? może jakoś rano zrobię, no ale trzeba od razu podlac, a nie dam radę, nie zdążę, hym...myślę
pozdrawiam

Nie wiem czy uda mi się wszystkim odpisac bo co chwilę wyłaczaja mi prąd. Wieje nadal okropnie , takimi zrywami i pada co jakiś czas ale najgorzej wygląda , buro i ponuro.
Irenko nie musisz sie spieszyc czsu jest dużo , możesz i za tydzień podsypac.
Bogdzia 16:58, 17 mar 2014

EPODLAS napisał(a)
I u nas wieje i pada. Ale nadzieją że w weekend będzie pięknie mnie trzyma. Deszcz potrzebny, bo go dawno nie było. Mimo pochmurnej pogody ślę pogodne pozdrowienia.

Deszcz potrzebny ale ten wiatr??? Dziś przeczytałam na dodatek ze bardzo burzowe lato będzie a ja się burz boje , juz się boję.
Bogdzia 16:59, 17 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Miłego tygodnia Bożenko U mnie też leje i wieje choć czasem się przejaśnia. Od czwartku podobno ma być pięknie i ciepło.Przyroda ruszy na całego i będzie prawdziwa wiosna

Od czwartku ma sie poprawic ale tylko na kilka dni i do końca miesiąca znów deszcze . Byle tylko nie wiało i burz nie było.