Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:36, 27 kwi 2014

malkul napisał(a)
Bogdziu mam prosbę małą, czy możesz pokazać jak wygląda twój ginnala? chodzi mi o pokrój tez czy twój jest jednopniowy czy wielo?
Ile ma lat mniej więcej?

Zdjęcia nic Ci nie powiedza . Moje klony rosną pod płotem , nie mam do nich dojścia bo azalie japońskie tak sie rozrosly ze nogi nie ma gdzie postawic .Obinamy je wiec nie mają naturalnego pokroju i wogóe sa rozczochrane bo naet obcinac jest bardzo trudno. Tu sa ich zdjecia ale myśle ze nic Ci nie powiedza.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=2432
Bogdzia 10:37, 27 kwi 2014

agatanowa napisał(a)

Hachmann's, którego pokazała Bogdzia, jest przepiękny

Sobieski jest zupełnie inny niż Królowa Jadwiga i w szczególnosci Kazimierz Odnowiciel, mały rosnie, wolno, juz po krzaczkach na zywo widać, że zwarty jest i blisko ziemi się trzyma, choc paki duze i dorodne ma.
Kazimierz Odnowiciel i Jadwiga, są docelowo duzymi krzakami, Odnowiciel ma być jak Catawbiense Grandiflorum, Jadzia, jak na kobietę przystało, ponoc trochę mniejsza

U mnie juz sie nie zmieszcza w ogrodzie , szkoda.
Bogdzia 10:38, 27 kwi 2014

agatanowa napisał(a)

Bogdziu, bardzo dziękuję, tak mi mąż własnie mówił, żeby zrobić, ale ja, że nie i że torf na górę, a z ziemią przekopac tylko trochę. Dziekuję Ci bardzo za mądre słowo - zmieszam składniki

Miłej niedzieli

Też zyczę miłej niedzieli.
malkul 10:38, 27 kwi 2014

Bogdziu te widziałam , dziekuję,
Bogdzia 10:42, 27 kwi 2014

ana_art napisał(a)

podoba mi się ten Kazimierz Odnowiciel chyba ma ciemniejsze oczko niż Catawbiense Grandiflora. Catawbiense widziałam u nas i to nawet spore za 40zł, ale czytam że to gigant który rośnie do 3 metrów... Zatem dla mnie za duży W związku z tym pozostaje mi wybór pomiędzy Kazimierzem a Alfredem... Kazimierz chyba jaśniejszy?
Z różowych najłatwiej będzie kupić Haagę, ale podoba mi się Sobieski i Jadwiga. Szkoda, że opisy tych królewskich są bardzo ubogie.

Catawbiense rzeczywiscie rośnie duży ale jakby rósł obok jakiegoś drzewa to zwalnia sporo. U mnie pod sosną rósł pewnie z 10 lat a następny posadzony z 5 lat poźniej jest ponad dwa razy wyzszy. Temu pierwszemu gałęzie sosny nie pozwalaly za wysoko rosnąc, teraz jest przesadzony to zobaczymy jak bedzie rósł. Niestety do końca w informacje o rh wierzyc nie można . O królewskich mało informacji bo to oststnio wyhodowane u Ciepłuchy okazy i pewnie sami jeszcze nie wiedza jak bedą wygladały za 10-15 lat.
Bogdzia 10:46, 27 kwi 2014

malkul napisał(a)
Bogdziu te widziałam , dziekuję,

Dośc dawno wklejalam zdjecia do wątku o klonie ginnala , zajrzyj tam , zaraz poszukam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1833-acer-tataricum-ginnala-klon-tatarski-ginnala
ana_art 10:53, 27 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Catawbiense rzeczywiscie rośnie duży ale jakby rósł obok jakiegoś drzewa to zwalnia sporo. U mnie pod sosną rósł pewnie z 10 lat a następny posadzony z 5 lat poźniej jest ponad dwa razy wyzszy. Temu pierwszemu gałęzie sosny nie pozwalaly za wysoko rosnąc, teraz jest przesadzony to zobaczymy jak bedzie rósł. Niestety do końca w informacje o rh wierzyc nie można . O królewskich mało informacji bo to oststnio wyhodowane u Ciepłuchy okazy i pewnie sami jeszcze nie wiedza jak bedą wygladały za 10-15 lat.
dlatego właśnie proszę Ciebie o poradę bo jak wpisuje odmianę to na różnych stronach są różne informację Ty jesteś praktykiem i Twoje informację są dla mnie najcenniejsze
Ania wpisała Hachmann's Charmant on też śliczny Za mały mam ogród...
Co do opuchlaków to z ostatnich informacji na forum wynika że żurawki to nie jest ich jedyny przysmak...
Mala_Mi 13:26, 27 kwi 2014

Też jadę do wnuczka
Buziam wszystkich.. i uciekam.
bociek 13:37, 27 kwi 2014

Bozenko,

Wspanialej niedzieli z Rodzina
Mathildis 15:35, 27 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

No to swietnie. Znalazłas w internecie te królewskie?Tu sa
http://www.cieplucha.com.pl/pl/krolewskie-rododendrony

Też przy okazji pooglądałam... najbardziej Jadwiga by u mnie pasowała, ale Hachmann's Charmant też fajny... oj przydałaby się Bogdziu Twoja pomoc przy zorganizowaniu rabaty z RH, jak zakwitną azalię to poproszę Cię o pomoc w rozszyfrowaniu i może trzeba będzie coś przesadzić...