Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:50, 02 sie 2014

paniprzyroda napisał(a)
Mam taki sam prezent od Gabrieli, również zakwitł. Zostawiam pozdrowienia.

Mariolko liliowiec nazywa sie Final Touch, nie wiem czy znasz nazwę więc piszę. Równiez pozdrawiam.
Bogdzia 20:51, 02 sie 2014

agatanowa napisał(a)

śliczności w różu, moje w zdecydowanej większości zółte, pomarańczowe, brązowe

Rzeczywiście kolor dla liliowca rzadko spotykany. A brązowe muszę leciec obejrzec.Pozdrówka.
Bogdzia 20:53, 02 sie 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Bożenko coś w tym jest Sama czasami myślę że wiele szczęścia mnie w życiu spotkało
No i tutaj spotykam tylu cudownych ludzi Buziaczki i miłego weekendu

Jestem pewna że coś w tym jest i niech nadal będzie. Buziaczki.
Bogdzia 20:58, 02 sie 2014

Iwk4 napisał(a)
Ludzie, którzy kochają kwiaty, muszą być szczęśliwi.

Kilka dni tu nie zaglądałam, brak czasu i wieczory wykorzystywałam do pracy w ogródku. Nadrobiłam zaległości. Bogdziu, kiedy będzie mozna przesadzić Rh? Chodzi o tegoroczne, które z donicy sadziłam w kwietniu. Chce dosadzić do zeszłorocznego na inną rabatę, bo tam, gdzie są teraz, chyba im nie służy. Codziennie podlewam wieczorem konewkę wody, a drugiego dnia listki lekko skręcone maja. To Nova Zembla - chyba, że ona tak ma.
Pozdrawiam

Nova Zembla ma brzegi listków lekko pofalowane. Szczególnie mlode listki ale trudno mi powiedziec czy to własnie o tym mówimy jak nie ma zdjęcia. Bardzo dobrym terminem do przesadzania jest koniec sierpnia lub poczatek wrzesnia. Jednak poniewaz sadziłas go w tym roku to lepiej by było przesadzic dopiero w przyszlym by się dobrze ukorzenił. Dwa sadzenia w jednym roku to duży wysiłek dla rośliny bo musi dwa razy w jednym sezonie budowac bryłe korzeniowa. Jeśli to miejsce jest bardzo złe to nie ma wyjścia ale moze mozesz chociaz do marca- kwietnia poczekac?Pozdrówka.
Bogdzia 20:59, 02 sie 2014

Madziarzeszow napisał(a)
Biegiem zaglądam , podziwiam cudne liliowce i gorące pozdrowienia ślę

Madziu miło Cię wiziec. Czytałam ze Ania Cię ostatnio zatrudniła wiec tym bardziej miło że znalazłas czas i dla mnie. Buziaki.
Bogdzia 21:01, 02 sie 2014

Dorota123 napisał(a)
Piękny ten liliowiec.

Tak ten róż jest śliczny i nie spotykany w liliowcach.Pozdrawiam serdecznie.
Iwk4 21:17, 02 sie 2014

Bogdzia napisał(a)

Nova Zembla ma brzegi listków lekko pofalowane. Szczególnie mlode listki ale trudno mi powiedziec czy to własnie o tym mówimy jak nie ma zdjęcia. Bardzo dobrym terminem do przesadzania jest koniec sierpnia lub poczatek wrzesnia. Jednak poniewaz sadziłas go w tym roku to lepiej by było przesadzic dopiero w przyszlym by się dobrze ukorzenił. Dwa sadzenia w jednym roku to duży wysiłek dla rośliny bo musi dwa razy w jednym sezonie budowac bryłe korzeniowa. Jeśli to miejsce jest bardzo złe to nie ma wyjścia ale moze mozesz chociaz do marca- kwietnia poczekac?Pozdrówka.

Dzięki Bogdziu za szybką odpowiedż. Wychodzi na to, że cecha pofalowanych listków, to jest to, czym się martwiłam. Nie wiedziałam tego wcześniej. Dzięki za informacje, pozdrawiam cieplutko. Oj, bo 35 stopni dziś w cieniu było.
Bogdzia 21:33, 02 sie 2014

Iwk4 napisał(a)

Dzięki Bogdziu za szybką odpowiedż. Wychodzi na to, że cecha pofalowanych listków, to jest to, czym się martwiłam. Nie wiedziałam tego wcześniej. Dzięki za informacje, pozdrawiam cieplutko. Oj, bo 35 stopni dziś w cieniu było.

U mnie ,,tylko " 30 ale ma byc więcej. Cieszę sie ze problem znikł.
wiunia 21:42, 02 sie 2014

Bogdziu ja mam Novę Zemblę (3 szt) posadzona na północno -zachodnim boku ogrodu i jest tam raczej słońce cały dzień, sadzone koniec marca, kwitły pięknie zawiązały sporo pąków, czy to znaczy, że jednak mogą rosnąć w słońcu? Aaaa wczoraj zauważyłam, że jedna ma tak jakoś dziwnie listki do dołu przechylone, czy to zły znak? Nie mam dziś fotki ale jak dam radę to jutro zrobię Mam zamiar koło nich posadzić jakieś drzewka, np. śliwę wiśniową, żeby trochę dawały cienia. Pozdrawiam!
wiunia 21:50, 02 sie 2014

Bogdziu poleciałam i zrobiłam fotkę

wygąda bidak tak

a pozostałe tak

Ratunku co mu jest???